IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет години след падането на Lehman расте делът на сенчестото банкиране

В момента пазарът е още по потенциално дестабилизиращ

12:30 | 16.09.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Десет години след избухването на финансовата криза, предизвикана от срива на Lehman Brothers Holdings Inc., мнозина твърдят, че комбинацията от научени уроци и регулаторни мерки е направила банките много по-защитени от срив, отколкото когато и да е било преди.

Въпреки това нараства частта от финансовата екосистема както по размер, така и по важност, която може да бъде определена като сенчесто банкиране, където няма нито прозрачност, нито регулации, пише Bloomberg в свой анализ по повод десетата годишнина от фалита на Lehman Brothers.

Странното е, че това отчасти е умишлено. Една от основните цели на регулациите, които се появиха след финансовата криза, бе да предпази банките от сривове, ограничавайки най-големите от рискови видове търговия и банкиране. Този бизнес бе оставен за група финансови фирми, за които се смяташе, че са прекалено малки, за да са от значение.

И тази схема проработи. Но десетилетие по-късно ситуацията е още по-лоша – пазарът е още по-непрозрачен и потенциално дестабилизиращ, както системата от извънборсови деривати, които скриха трилиони долари опасни заеми в навечерието на финансовата криза.

Погледнете директното кредитиране – един от най-горещите сектори на Wall Street в момента. В края на 2007 г., когато Lehman Brothers все още беше жив, но нещата не вървяха по план, общата сума, отпусната от небанкови институции, беше малка, може би няколко милиарда долара. Сега частните капитали, хеджфондовете, както и други специализирани фирми се надпреварват да стартират механизми, които отпускат средства директно на компании с високо ниво на ливъридж, ниско кредитно качество и често за финансиране на изкупувания.

Инвеститорите, които виждат възможност за двуцифрена възвръщаемост, искат да се възползват от нея, а единичните заеми могат да достигнат до 1 млрд. долара. Целият пазар на частен дълг е достигнал 754 млрд. долара, по данни на изследователската фирма Preqin.

Директното кредитиране представлява около една трета от тази сума, но е и най-бързо нарастващата част, привличайки 45 млрд. долара допълнителни инвестиции само от началото на тази година.

Това обаче е значително по-малко от 10-те трилиона долара в ипотечни кредити, които притежаваха американците преди десетилетие. Но рисковата част, основният виновник за кризата с имоти, беше в размер на само 1,3 трлн. долара, въпреки че това не включваше всички деривативни инвестиции, които бяха обвързани с рисковите ипотеки, разпалващи проблемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 5
neverland
преди 5 години
Дали ще купиш имот на относително по ниска цена, но със скъп кредит(висока лихва) е същото като да купиш имот на на относително по висока цена, но евтин скъп кредит(ниска лихва). Така , че ако чакате да паднат цените на имотите, ще си платите разликата в цените чрез кредите, който ще поскъпне ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
след което седим на брега на реката /или "в пари" :);) / за известно време ...спазваъки съвета на Лао Дзъ :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 2
al64ad
преди 5 години
ааа не всички :):)тогава беше време за купуване сега за продаване......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Преди няколко години всички ревахте заради високите лихви по кредитите, но сега лихвите станаха по-ниски и... пак недоволни. Щото жилищата поскъпнаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 9
Иван Митев
преди 5 години
10 години не са достатъчни обществеността да осъзнае истината, че държавната грешка Централна банка без защита от щети е същественият причинител за щетите при Lehman Brothers.Държавната грешка се запазва и се очакват нови щети.Спасението от щети е възможно само при Централна банка със защита от щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Не оспорвам. Имах в предвид че растежа стимулиран чрез евтин кредит обслужва само богатите и не допринася за подобряването на живота на масовото население в световен мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
сакаманто е споменал 2 аксиоми от класическата "икономическа наука" ,важащи за ЦЕЛИЯТ свят. Малко без допълнителни обяснения само :) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
глупости от крайно наивен човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Има тактв филм, има и повече от един но не на нашата географска ширина и територия, наречена България. Справка можеш да си направиш по масовата емиграция на българите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 13
Sakamano
преди 5 години
Ако хората не вярваха на банките - нямаше да си държат в тях спестяванията, ако не вярваха на политиците - нямаше да гласуват за тях. Същото важи и за останалите институции. Никога не подценявайте доверието на хората - то никога няма да свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още