IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депресията ще продължи до 2031 г.?

Паралелите между настоящата криза и Дългата депресия от 19-ти век са впечатляващи, коментира Матю Лин за MarketWatch

14:51 | 14.12.11 г. 34
Автор - снимка
Създател
Депресията ще продължи до 2031 г.?

В ретроспекция не беше трудно да се види как пазарите стават опасно нестабилни. Германия току що беше въвела нова валутна система, наводнявайки Европа с евтини германски пари. Гърция се присъедини към валутния съюз между Италия и Франция, но продължаваше да изпитва затруднения. Финансовите пазари бяха дерегулирани. Новите технологии трансформираха производството и комуникациите, позволявайки на капиталовите потоци да преминават границите със скоростта на светлината, а една мощна нова индустриална сила наводняваше света с евтини стоки, унищожавайки старите икономики. Когато настъпи колапсът, той беше повече от очакван.

Пророчество за Лондон, Ню Йорк и Берлин през 2012 г.? Не съвсем.

Това е описание на Виена от 1873 г. През тази година, след един от най-впечатляващите колапси за всички времена, австрийските пазари предизвикаха фалити в цяла Европа, последвани от не по-малко драматични сътресения в Ню Йорк. Това беше началото на Дългата депресия – период на волатилност, висока безработица и пазарни спадове, продължил цели 23 години до 1896 г.

Матю Лин, изпълнителен директор на Strategy Economics и автор на ”The Long Depression: The Slump of 2008 to 2031” (Дългата депресия: Кризата от 2008 до 2031 г.) сравнява сегашната ситуация с пазарните сътресения от края на 19-ти век.

Паралелите са забележителни, пише авторът в коментар за MarketWatch. Обединението на Германия и въвеждането на златния стандарт водят до икономически бум край Рейн. Като резултат евтини германски пари наводняват Европа.

Гърция току що се е присъединила към Латинския валутен съюз – неуспешен опит за сливане на валутите в Европа.

Банките са дерегулирани, което е и една от причините толкова много германски капитали да са инвестирани на борсата във Виена.

Телеграфът създава възможност за непосредствена комуникация и това помага за разпространението на европейската криза в Ню Йорк.

САЩ е в процес на индустриализация и трансформира глобалната икономика по същия начин, както Китай през последното десетилетие.

Всички тези фактори заедно създават огромен балон, спукването на който води до тотален колапс. Последвалата депресия, въпреки че е трудно да бъде измерена напълно точно, продължава повече от две десетилетия. Ако депресията, която последва катастрофата от 2008 г. се окаже със същите мащаби, тя ще продължи до 2031 г.

Вярно, историческите паралели никога не са напълно прецизни. Дългата депресия от 1873 г. до 1896 г. няма да се повтори едно към едно, нито пък задължително ще продължи точно толкова дълго. Тя обаче, е доста по-поучителен епизод отколкото Голямата депресия от 30-те години на 20-ти век.

От нея могат да се извлекат следните 5 урока:

Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 0
annakosa
преди 12 години
Мислех си, че Инвестор е сериозна медия за сериозни хора и идеи ....Понякога се чудя къде живея и дали аз нещо не съм в ред или някой друг не е в ред? За мен това е несериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
orf
преди 12 години
Аз обаче не съм оптимист относно земния провал на видните щатски банкери и техните семейства, които до един са членове на приложната масонска ложа в САЩ. (за разлика от всички останали бутафорни масонски ложи по света и у нас... ). Просто защото 'земното' вече от доста години (от ноември 1879, ако трябва да бъда точен) е предоставено в техните ръце, докато преди това бе управлявано от Божественото, каквото и да означава това. Последното няма НИКАКВИ планове относно материалното развитие на земята. То има други планове и вникването в тях е важното днес... Така се получава, че човекът днес най-после е свободен от до известна степен насилственото управление на божествения свят и може да избира: дали да се свърже отново с него, по начин, за който е твърде дълго да говоря тук, или да се включи в Новия Свят на Зерзевула! Колкото по-ясен става последният, а това става особено ускорено в последните години на 21. век, толкова по-добре и по-ясно човекът ще може да избере. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Германия има важна роля днес и това е да се съюзи с Русия и ще го направи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Да, така е, че как иначе, ще наложат Новият Световен Ред! Само че, този път няма да успеят.....Безродните банкери (които някои наричат "еврейски") ще си строшат главата окончателно, защото с инатлък може да се спечелят някои битки, но не и играта. Ще си строшат главите, но няма как, ще трябва да преминем и през това чистилище. А истината и доброто ще победят. Това е по-сигурно отколкото че утре слънцето ще изгрее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
orf
преди 12 години
Според масонски източници, непримиримите врагове Ватиканът, и в частност ордена на йезуитите, и водещият масонски craft орден в Америка имат постигнато споразумение за взаимно сътрудничество от 1802 година. От тогава те действат КООРДИНИРАНО, а не се противопоставят един на друг. Крайният резултат от тази 200 годишна координирана дейност, която както се вижда всъщност, трудно се напасва и координира, е всичко случващо се в момента. Все пак водещата роля е тази на масоните. И това е така, защото тяхната власт е с ОКУЛТНИ корени, които след това добиват финансови измерения, несравнимо по-големи от тези на Ватиканът. Германия е уникална държава, защото е еднакво силно мразена и от йезуитите и от американските масони. Ясно е защо. Друга подобна уникална в това отношение - за разлика от Полша, която е любимка и на двете страни - страна е за съжаление България. Който знае, се досеща защо! Жалкото е, че самите българи не знаят защо това е така и с нищо реално не са заслужили подобна участ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Ако статистическите данни са верни - си прав.Проблемът е, че правителството е в криза и това се отразява зле на участниците в стопански живот.Пример: От години правителството има финансови задължения към български граждани, но не ги изпълнява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Ако статистическите данни са верни, прав си в мнението си.Проблемът е, че кризата е при правителството, което е с лоши влияние за живота на много частници в стопански живот.Пример: Налични са финансови задължения на правителството, които от години чакат да бъдат изпълнени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Папата има най-мощната скрита армия - Йезуитите/ наппример направете си труда да разберете , на кой орден са членове Джо Байдън и Херман ван Ромпой/. А за своите цели цели ползва армиите на ООН, САЩ, и Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"Ватикана с идеи за световен финансов ред"Предлага се процесът на реформа да започне с ООН като отправна точка. От Ватикана призоваха и за създаването на "световна обществена власт" и "световна централна банка", която да ръководи финансовите институции.Ватиканът. Той има власт върху два от общо 6.5 милиарда население. Притежава богатство, колкото никоя друга страна и има бизнес връзки с фамилия Ротшилд в Британия, САЩ и Франция, с гигантските корпорации Shellq General Elektrik и др. Златото на Ватикана , равняващо се на милиарди, се съхранява в Банка Ротшилд в Англия и във Федералния резерв на САЩ. Видимият управител на тази богата империя е папата. Той е един от най-богатите хора на планетата. Докато 2/3 от хората на света изкарват по-малко от 2 долара на ден, а 1/5 умира от глад, ватиканът трупа несметни богатства от лихвите на стоковия пазар и в същото време проповядва милосърдие. Католическата църква притежава повече богатство от която и да е банка, корпорация, тръст или правителство. Ватиканът държи не само богатството, но и знанието за истинската природа на нещата, и така контролира невежите маси. Многократно инициира кръстоносни походи срещу мюсюлманския свят и срещу обявените от нея за еретически, реформаторски движения в Европа. Инквизицията, създадена да държи в послушание света, няма аналогия по жестокост в човешката история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
По времето на промишлената революция към групата на Рокфелер се закрепват финансовите потоци на нефтената икономика и военно-промишления комплекс (ВПК). Към Ротшилд контролът над световните запаси на благородни метали и скъпоценни камъни, финасовите пирамиди, а също така и резервни миквидности като наркотиците (опиум). Към групата на Ватикана финансовите потоци на човешкия капитал и икономика на знанието.Ако се сравнява степента на мъдростта в приемствеността в ръководствата на тези три групи, то Ватиканът разполага с най-широк и непрекъснат във времето исторически опит в управлението на глобалните процеси.Средна позиция заема банкерската група Ротшилд, формирана едва във 18-я век.Най-млада, напориста и амбициозна е групата банки Рокфелер.Всяка от тези групи има субекти, влиятелни носители на възгледите на титулярите им за света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още