IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деглобализацията на Китай трябва да ни тревожи

Един икономически самодостатъчен Пекин би бил много по-склонен да започне военен конфликт

21:45 | 23.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световната търговия се забавяше още преди избора на президента Доналд Тръмп. Съотношението на общия световен износ към глобалния брутен вътрешен продукт намалява от 2011 г. Хюн Сун Шин, ръководител на изследванията в Банката за международни разплащания, обяснява промяната с по-лошите условия за финансиране на износителите, както и с по-силния долар, пише Ноа Смит за Bloomberg.

Търговската война на Тръмп вероятно ще ограничи търговския обмен още повече. Митата имат склонност да се пренасят по международните вериги на стойността - данък върху смартфоните, които Китай изнася за САЩ, ще потисне китайското търсене на южнокорейските компоненти, които участват в производството на устройствата. Това ще засегне и двете икономики. Митата на Тръмп вече стимулират компаниите да преместват производствата си извън Китай. Несигурността по въпроса къде може да се прояви търговската война може да принуди компаниите да преместят производствата обратно в своите страни. И както показват последните ограничения върху износа от Япония на химикали за Южна Корея, търговските войни могат бързо да се превърнат в нормалност по целия свят, увеличавайки заплахата за глобализацията.

Но може да има и друга причина, поради която глобалната търговска система е застрашена - Китай просто не е доволен от своята роля и иска да премине към по-малко взаимозависима, самостоятелна икономика.

През първото десетилетие на века Китай стана център на световната търговска система, доминиращ както в азиатската, така и в междуконтиненталната търговия. Но това не беше непременно оптимално за Китай, защото голяма част от тази търговия не добавяше голяма стойност. Китай започна със сглобяване на продукти за други страни, което не носи висока добавена стойност. Електрониката се проектираше в САЩ, скъпите й високотехнологични компоненти се произвеждаха в Тайван или Южна Корея, а крайният продукт бе сглобяван от китайски ръце, преди да бъдат продаден обратно в САЩ или друга развита нация. Въпреки че на продуктите пише „направено в Китай“, по-голямата част от стойността в тези вериги не бе усвоена от китайски компании и работници. Това е известно в икономиката като кривата на усмивката - хората, които заемат средата на производствения процес получават по-малко от хората в двата края.

Китай естествено искаше да произвежда повече от продуктите с висока добавена стойност сам. По този начин, въпреки че разширяваше търговията си с други страни, Китай се стремеше да увеличи вътрешното съдържание на своя износ, което направи с известен успех.

Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 3
scott
преди 4 години
Умирам от смех!Войната НИКОГА не е спирала. Ваймарската републик изземваше стойнос и бъдеще от пападналите в нея чрез хиперинфлацион. После малко бум-бум и оставащите на бутона и легитимни да издават заповеди я продължиха в глобализационът! Който изземва стойнос от секи, който докопа. първо му срива възможността да си произведе нужното сам и после му налага цените на производителъ, които мож да са в пъти по-високи от способността му да ги плаща. Е, нищо, подкупваш слабото правителство, то не защитава месните и си продаваш......що свърши глобализационът, ше попитате? Щот достигнахте крайна точка, банкстерчетата! У момента, банките, изземват стойнос и бъдеще от секи властнямащ по светъ. Дори не го питат и мож изобщо да нема нужда. Обаче, секи клик на банкстерите зима стойнос от юзъръ и го краде втори път със отрицетелни лихви по депозита му при тех! Систъмъ е технически съвършен. жертвата нема никва печеливша опциа за реакциа. Освен една де, късане със банкстерите и докопване до ак47. "Те ни отнеха всички права, освен правото да се борим срещу тях" да Ви говори нещо? Китай, митай, у цеил свет днес разлома е между правимащи /дет постоянно ти викат мяу,мяу, ама те грабат като на олимпиада/ и правонемащи. Тез, умниците са изчислили сичко електронно. Обаче, ак47 е неизчислим. Станах кат ванката да ге. У секи пост си мелем едно и също. сорка, обаче го виждам да приближава. и е ПРАВИЛНО ТАКА ДА СТАНЕ! ЧОВЕКОБРОЙКИТЕ ***! Требват ни само човекоиндивиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 11
khao
преди 4 години
що за тъъъпа статия ??? че нали ако китай направи това ще се самоубие с две ръце !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 17
zelka007
преди 4 години
"фалиралите янки и проскубанио български левще стои на барикадата"-------------------------------------------не ти ли прави впечатление наплива на руснаци желаещи да закупят имоти и да се изселят от любимата ти рассия във фалиралата сащ и проскубаната България :)))и я кажи колко бойни самальота загуби матушката от началото на годината без да участва във военни действия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 23
ABBA
преди 4 години
Ъм дам!Днес корейци и японци запротестираха!Руски и китайски стратегически бомбардировачи тренирали съвместна дейност.А каква е дейността на стратегическият бомбардировач?Правилно, да фърга бомбе.Термоядрени.Май Медведев бе поръчал на военните да се сработят с китайците, а?НАТО нещо си придоби това, което искаше -някой, който да може да го нулира.Само не казвайте, че фалиралите янки и проскубанио български левще стои на барикадата до смърт !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още