IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът по текущата сметка дава сила на САЩ

Финансирането му гарантира доминиращата роля на долара, която е източник на политическа мощ

13:45 | 11.07.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Странно е, когато президентът Доналд Тръмп се жалва от търговския дефицит, докато приветства ефективността на американските санкции, пише Дейвид Фиклинг за Bloomberg.

Тръмп не се задоволява с атаките си срещу Китай. Той заплашва да разшири търговската си кампания върху други страни, докато лидерите на Г-20 се срещат в Япония. Тръмп обвини Виетнам, че „злоупотребява почти във всичко”, осъди Европа, че „се готви да се възползва от САЩ”, и критикува търговската политика на Индия.

Междувременно, дългата ръка на американските санкции задушава иранската икономика, понижава акциите на китайските банки на борсата в Хонконг, и оставя главният финансист на Huawei впримчен от канадската съдебна система.

Връзката между дефицитите и санкциите е по-дълбока, отколкото често се смята. Изключителната сила на американските санкции зависи от ролята на долара в глобалната търговия. В предишните противоречия с Техеран Вашингтон не успя да прекъсне достъпа на ирански петрол до чужди държави.

Този път обаче дори ключови клиенти като Индия и Южна Корея внимават да не влязат в конфликт с американското правителство. Международната платежна система Swift миналия ноември се поддаде на натиска на финансовото министерство на САЩ и отряза иранските банки.

Всяка трансакция в долари в крайна сметка трябва да бъде валидирана от американски кореспондиращи банки. В резултат на това всяка икономическа активност по света, деноминирана в долари, е под юрисдикцията на американската Служба за контрол над чуждите активи. Всяка институция, която игнорира този риск, трябва да погледне милиардните глоби, които платиха BNP Paribas, Standard Chartered, HSBC и други през последното десетилетие.

Не само търговията със САЩ е засегната. Суровините, облеклата и полупроводниците са в голямата си част търгувани в долари, поставяйки огромна част от глобалната икономика под контрол на Министерството на финансите на САЩ. Според Банката за международни разплащания (БМР) около 88% от глобалните валутни трансакции през 2016 са включвали долара.

Защо доларите са толкова важни за световната икономика, след като делът на американското стопанство намалява?

Основната причина е огромният им брой. По данни на БМР 11,5 трлн. доларови кредити са били отпуснати на заематели извън САЩ към края на декември, в сравнение с еврови за 3,7 трлн. долара и такива в йени за 450 млрд. долара. Централните банки пък притежават около 6,6 трлн. долара, което съставлява над 60% от глобалните валутни резерви.  

Всичко това се дължи на дефицита по текущата сметка на САЩ, който трябва да се балансира от излишък по капиталовата – т.е. от доларови активи, които се разпространяват по целия свят, образувайки кръвоносната система на глобалните финанси.

Със сигурност е възможно (макар и крайно невероятно) изместване на глобалните вериги на доставки до степен, в която САЩ да преминат от дефицит към излишък. За да бъде запазен балансът някой друг от големите икономически блокове – еврозоната, Китай или Япония – трябва да премине към дефицит.

При това положение ще започнат да циркулират повече юани, евра и йени, които да финансират дефицитите по текущите сметки на Китай, еврозоната и Япония. Доларът ще запази статута си на международна разчетна единица за известно време, но постепенно все повече трансакции ще се осъществяват в другите основни валути.

В крайна сметка ще се окажем в ситуацията от периода между двете световни войни, когато никоя валута нямаше претенцията да е основен канал на глобалната финансова система. Може би някоя валута ще успее да измести долара като основна глобална резервна валута, както доларът някога измести паунда.

Това е неправдоподобен сценарий, но в крайна сметка може да се случи, ако САЩ спрат да финансират разходите си чрез задлъжняване към останалия свят. Президент, който е решен да усили американската мощ трябва да подхожда внимателно. Очевидната слабост на Америка в монетарен план всъщност дълго е нейна сила в политически.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
hagan
преди 4 години
голяма статия БРАВО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
"Как ви плащат като пишете такива невъобразими измислици и глупости, не знам!?!"Ми не ни плащат... Плащаме си сами. Не чекаме като тебе и компания да ни плаща некой. А си плащаме, щото си изкарваме кинти. А си изкарваме кинти, щото главите ни не са в гъ зовете, като вас и гледаме на околния свят като място за изкарване на кинти, където секи с глава извън гъ за си, прави същото и сме свикнали да се съобразяваме един с друг и да мислиме в кинти, а не да дишаме фекални политически аерозоли, с които е пълно дебелото черво на такива като тебе и групичката ви тука... И те така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
dr.5rov
преди 4 години
Наистина това е статия, от която може да се научи нещо важно. Простичко и ясно обеснява основни неща. Може би случайно е попаднала тук, може би - по погрешка. Прав е Мави в оценката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 19
Sokratus
преди 4 години
"САЩ принудиха освен приятелски настроени огромни държави като Китай и Русия"хахахахаРусия е била приятелски настроена към САЩ!?! Кога това товаришч?Нещо съвсем взехте да халюцинирате!Основната причина поради, която лилиПутин мрази дефицита на САЩ е, че той е на САЩ, а не на Русия! Ако беше на Русия щеше да пеете мазни песни за неговото благоприятно влияние върху света!Как ви плащат като пишете такива невъобразими измислици и глупости, не знам!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
...някои изтрещяли пераси-либерали в САЩ злоупотребиха с глобалното влияние на американската финансова система и започнаха да налагат политически, икономически и културни претенции на останалия свят....Какъв е този шум на улицата, Джон?- Гeй парад, сър.- И какво искат?- Еднополoва любов, сър.- И кой им забранява, Джон?- Никой, сър.- Тогава защо крещят?- Педeраси, сър. . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Всичко това е точно така, както е описано в статията! Рядкост, но добър изстрел на Инвестора в декларираното амплоа на медията.И никой нямаше нещо против така работещата световна финансова система - нито Русия, нито Китай, нито ЕС, нито останалият свят. Въпросът е: какво се случи, та някои се почувстваха застрашени от този ред и започнаха да търсят пътища и начини за заобикаляне на долара? И отговорът е ***: някои изтрещяли пераси-либерали в САЩ злоупотребиха с глобалното влияние на американската финансова система и започнаха да налагат политически, икономически и културни претенции на останалия свят, което се оказа неприемливо за някои големи и не толкова големи играчи в световната политика и икономика на планетата. Икономическият глобализъм се оказа не съвсем същото, както желаният от една окопала се в САЩ либе растка върхушка политически и културен глобализъм. Даже в САЩ това дойде вповече на голяма част от американците и си посочиха Тръмп за президент, за да ги върне там, където са се чувствали по-добре. С простотиите на Сорос и холивуд-клинтъновите ко му не-демократи САЩпринудиха освен приятелски настроени огромни държави като Китай и Русия да се дръпнат и замислят, но и посраха отношенията си с близки съюзници като Турция и Израел. И отвориха кутията на Пандора да търсят свобода от долара, за да си осигурят и политическа и икономическа независимост... Нито ще стане бързо, нито лесно, но търсенето на пътища за това започна и едва ли ще спре.. Какво ще стане, времето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Щом чак сега си го разбрал - браво!Що можеше и да не го разбереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
qnidopi
преди 4 години
Хахахаххахахаххааахахаха ти си *** кретена. Сега разбирам неадекватните ти изказвания тук-там..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
...Това е неправдоподобен сценарий, но в крайна сметка може да се случи, ако САЩ спрат да финансират разходите си чрез задлъжняване към останалия свят. Споко ве, идва дефолта: септември 2019 г.Още няколко цирка и няма да има зрители.Номерата се изтъркаха, на публиката не и е интересно.Рособорон експорт например изнася само срещу рубли.Китайците пък са още по-напред с материала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още