IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред 13-те страни в света с над двоен ръст на минималната заплата за 10 г.

Коронакризата ще окаже силен натиск върху заплащането на труда в близко бъдеще, според доклад на МОТ

22:02 | 02.12.20 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

България е една от 13 държави от общо 153, в които е отчетен над двоен ръст на минималната заплата в периода 2010-2019 г., посочва се в доклад на Международната организация по труда (МОТ), публикуван днес. 

Сред останалите държави са Камбоджа, Ирак, Литва, Нигерия, Сиера Леоне и други.

В сравнение с продуктивността на труда минималната заплата в България обаче е нараснала почти три пъти по-бързо за периода, показват още данните – с 9 на сто спрямо 3,3% за производителността.

Данните показват още, че в България заплатите са паднали средно с 3,9% към края на второто тримесечие на 2020 г. заради пандемията. Общо 0,6% от възнагражденията в страната ни са изгубени заради загуба на работни места, а 3,3% - заради намалено работно време, констатират от организацията.

Страната ни е и на трето място сред 42 държави по дял на социалните и здравни осигуровки и данък върху доходите, които се дължат върху минималната заплата – 22%. В данните се включват както плащаните от работодателя, така и от работника суми.

На първо място е Унгария с 34%, следвана от Германия с 25%. На последно място е Малави, където минималната заплата е необлагаема и не се плащат социалноосигурителни вноски. Преди това е Мексико с 3%, както и Индонезия с 5% - и в двете страни само за социални и здравни вноски, без данък върху доходите.

Заплатите намаляват заради кризата

Месечните заплати забавят растежа си и дори намаляват през първите шест месеца на 2020 г. заради пандемията от COVID-19. Това се посочва в нов доклад на Международната организация на труда (МОТ), публикуван днес.

Организацията прогнозира, че в две трети от страните, за които има официални данни за заплащането на труда, кризата вероятно ще окаже силен натиск върху заплатите в близко бъдеще.

Заплатите на жените и нископлатените работници са непропорционално засегнати от кризата, подчертава се в документа. Освен това, увеличението на средните заплати в една трета от страните изглежда се дължи на значителния брой по-нископлатени работници, които губят работните си места, като така се изкривява средната стойност.

В страните, в които се предприеха решителни мерки за запазване на заетостта, последиците от кризата се усещат предимно като спад на заплатите, а не като огромна загуба на работни места, казва се още в доклада.

Неравномерно засегнати пазари на труда

Данните на организацията показват, че не всички работници са еднакво засегнати от кризата. Въздействието върху жените е по-лошо, отколкото върху мъжете.

Оценките, базирани на извадка от 28 европейски държави, показват, че без субсидии за заплати жените биха загубили 8,1% от възнагражденията си през второто тримесечие на 2020 г. при 5,4% за мъжете.

Кризата засяга тежко и по-нископлатените работници. Тези в по-нискоквалифицираните професии за изгубили повече работно време, отколкото по-високоплатените управленски и професионални работни места. Пак на базата на данните от 28 държави в Европа докладът показва, че без временни субсидии най-ниско платените 50% от работниците биха загубили около 17,3% от заплатите си.

Без субсидии средният размер на загубените заплати за всички групи би бил 6,5%. Субсидирането на заплатите обаче компенсира 40% от тази сума.

Минималната работна заплата като инструмент на възстановяването

Докладът включва анализ на системите за минимална работна заплата, които биха могли да изиграят важна роля за устойчиво и справедливо възстановяване, смятат от МОТ. В момента минимални работни заплати са въведени под някаква форма в 90% от държавите членки на организацията.

Дори преди началото на пандемията обаче в световен мащаб 266 млн. души – 15% от всички трудови възнаграждения в света, печелят под нивото на почасовата минимална заплата, било поради неспазване на законодателството или защото са изключени от такива схеми.

Жените освен това са представени най-вече сред работниците, които получават минимална заплата или по-малко.

„Адекватните минимални заплати могат да защитят работниците срещу ниско заплащане и да намалят неравенството“, казва Розалия Васкес-Алварес, един от авторите на доклада. „Гарантирането на ефективността на политиките за минимална заплата изисква всеобхватен и приобщаващ пакет от мерки. Това означава по-добро спазване на изискванията, разширяване на обхвата на повече работници и определяне на минимални заплати на адекватно, актуално ниво, което позволява на хората да изградят по-добър живот за себе си и семействата си“, допълва тя.

В развиващите се страни това би означавало и намаляване на неформалната икономика, посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 2
red6
преди 3 години
МРЗ няма такава директна релация с производителността на труда. Средна и средна медиана - да.Отделно, това не значи, че в началото отношението производителност на труда и МРЗ са били в адекватно съотношение. Просто МРЗ и сега продължава да е ниска.За Боко и за публичния сектор си прав. Но идват избори и трябва да се пазарува. С чужд портфейл. Нашия общ портфейл реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Въпреки че има downward pressure както пишат доклададжиите, Баце вдига с по 30% на всичко що е на държавна служба и на практика не е пострадало от пандемията. А какво да правят много от фирмите - те могат ли с лека ръка да вдигнат всички заплати с 30%, някои могат да излязат на солидна загуба от такова действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Притеснително е това което казват, че ръста на МРЗ у нас(за периода 2010-2019) е бил 9% годишно, а производителността на труда 3.3% годишно. Подобно разминаване не може да бъде поддържано дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
studioaa
преди 3 години
Ами много просто - сайтът на БНБ или по-точно данните на управление емисионно и тях коригирах официалната статистика... Очевидно, че когато държавата лъже за инфлацията значи икономическия растеж също е лъжлив и трябва да се коригира надолу... За щастие на мен не ми минават номерата със стъкмистиката на нси или евростат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Shadow1
преди 3 години
Може ли да дадеш линк от къде взе данните за инлфацията. Каква методология ползва да изчислиш че доходите ни са по-ниски с 35% от 2000г. и от къде взе данните за периода. Как сравни доходите сега с тези през 1970 отново каква методология използва ако може да разпишеш сметките и от къде взе данните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
IQ96
преди 3 години
Ами като си наемен работник-така е. Стани фирмаджия, па се пробвай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
ми ела се пробвай за работодател , некой те е спрел ли ... ?! 1лв е държавната такса за регистрация на фирма и си ти ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
bgMan
преди 3 години
Това обаче не променя факта, че що се отнася до квалифицирания труд, за същата работа и про по-добри условия на труд заплащането в чужбина започва от 5 пъти и стога до 10 пъти повече от заплащането в България. Българските работодатели просто не струват. Да се махат! Възхитен съм от отношениетона работодатели в чужбина. Досега работих по няколйо проекта във Франция, Швеция, най-много в Германия. Навсякъде има глад за квалифицирани кадри и са се научили да ценят хората с умения и желание за работа. Даже ги ценят доста добре. С тях преговаряме и се разбираме много добре. Я опитай да преговаряш с български идииотт успял в нещо и мислещ се че е над всички останали.... Затова мнението ми за повечето от българските работодатели е доста лошо. Направо ги презирам. Да се махат и да освободят място за по-стойностни работодатели, дори и чужденци да са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
studioaa
преди 3 години
Натрупаната инфлация е много по-висока от 100% за същия период т.е МРЗ реално върви надолу измерена в продукти и услуги, които могат да се купят с нея. То и във Венецуела имахе ръст на МРЗ от порядъка на 2000%, но хората трепят животни от зоологическата градина с цел да се изхранват. И сега сериозно доходите ни намаляват постоянно с изключение на няколко години в последните 4-5 десетилетия, днес доходите ни са с 35% по-ниски отколкото са били през 2000-а година и 50% по-ниски отколкото са били през 1980 и 70% по-ниски отколкото са били през 1970.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Shadow1
преди 3 години
БВП е нарастнал с 19% за същия период, сами виждате колко е устойчив този ръст на минималната заплата, не е като да сме европейския икономически тигър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още