IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещите рецесии: редки, но страшни

Следващата рецесия вероятно ще настъпи след финансова криза, която обаче е почти невъзможна за предсказване

08:20 | 20.09.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Следващата рецесия може да е доста страшна. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Следващата рецесия може да е доста страшна. Снимка: gettyimages

Светът рядко е бил по-лошо екипиран за борба с рецесията. Обаче пък никога не е имало по-малко рецесии, с които да се бори. Това прави следващия глобален спад трудно представим, но най-вероятно той ще бъде изненадващо и травматично събитие, по-скоро като внезапна нова епидемия, отколкото като ежегоден грип, пише Робин Хардинг за Financial Times.

Предупрежденията за рецесия бяха силни това лято благодарение на инверсията на кривата на доходността в САЩ. Това дойде на фона на рекордната по продължителност икономическа експанзия, но и на глобалния спад на настроенията в промишлеността.

При лихвени проценти около нулата в голяма част от индустриализирания свят, централните банки имат малко пространство за реакция. Всеки спад в икономическата дейност е плашеща перспектива.

Възможно е този пристъп на глобална слабост да се превърне в икономическа криза в САЩ и в световен мащаб. Това обаче би нарушило обичайния ход на рецесиите през последните десетилетия, както като причина, така и като честота. Сега те са по-редки, и когато започват, искрата по-често запалва финансов крах, отколкото спадаща бизнес активност или икономическо прегряване.

Предвестниците на рецесиите винаги са имали печално реноме, но в миналото онези, които предвиждаха крах, трябваше да изчакат само няколко години за своя момент на слава. Сега може да отнеме десетилетия преди предсказанията да се сбъднат. Продължаваща вече 122 месеца, настоящата експанзия в САЩ е най-дългата в историята, изпреварваща с малко тази от периода 1991-2001 г.

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън твърди, че е „мит“, че икономическите експанзии умират от старост. По-дългите експанзии означават, че рецесиите стават все по-редки. През 35-те години след Втората световна война е имало осем рецесии в САЩ, докато в следващите 35 години – само четири. Тенденциите в други развити страни са сходни.

През последното десетилетие на XX и първото на XXI век икономистите говореха за „голяма умереност“ - идеята, че БВП е станал значително по-малко колеблив от началото на 80-те години. Но това бе опровергано след финансовата криза през 2008 г. и фразата загуби популярност. Доказателствата оттогава обаче подсказват, че явлението е реално. Волатилността на тримесечния растеж в САЩ сега е по-ниска, отколкото някога е била.

Бяха предложени няколко обяснения. Едно от тях е намаляването на циклите при запасите в производството. Използването на навременни (just-in-time) техники намалява необходимостта от коригиране на запасите. Друго обяснение е структурната преориентация на икономиката към услугите. Търсенето на курсове по плетене, консултантски услуги по управление, караоке и пластична хирургия може да се колебае заедно с икономиката, но за разлика от стоманодобивните заводи и автомобилните фабрики, те нямат своя собствена голяма циклична динамика.

Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Ако Далио знаеше, нямаше да го напише така или иначе :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Благодаря за линка, имаше много полезна информация. Като цяло съм съгласен с анализа и аналогията с предишни рецесии. Но реално няма изводи, както точно ще стане. Реално няма и отговор на моя въпрос - какъв вид креза ще настъпи - високи лихвени %, обезценяване на определени продукти и валути, високи данъци, ниски цени на имоти, висока безработица, ниски цени на акции в еди кои си отрасли, цена на петрола и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Някой би ли написал, какво по-точно се очаква да се случи след като настъпи кризата този път? Какъв вид би била тя като отражение - високи лихвени %, обезценяване на определени продукти и валути, високи данъци, ниски цени на имоти, висока безработица, ниски цени на акции в еди кои си отрасли, цена на петрола и т.н.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
Sandy
преди 4 години
Изглежда това ще е последната рецесия, която предстои и която вече е в ход и която ще е най страшната и която по всяка вероятност ще доведе до катаклизми, бунтове, размирици, граждански войни и Трета световна. Това, което надроби световния елит, който е съставен само от луди хора, ***, обратни, лесбийки и тем подобни, всички ще им сърбаме попарата. С такива "хора" управляващи света, нищо хубаво не ни чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още