IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците биха работили селскостопанска работа, но при добро заплащане

Това обаче ще оскъпи хранителните стоки, което е проблем с оглед ниските минимални доходи на Острова

13:29 | 05.02.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реколтата&nbsp;ще трябва да се прибира и след Брекзит? <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Реколтата ще трябва да се прибира и след Брекзит? Снимка: Bloomberg

Миналата пролет, опасявайки се, че пандемията ще доведе до недостиг на работници мигранти за събиране на реколтата от плодове и зеленчуци в Обединеното кралство, правителството стартира кампанията „Откъсни за Великобритания“, за да привлече местните жители да свършат работата, пише Сара О’Конър за Financial Times.

Това беше перфектен тест за това дали икономиката може да бъде отбита от използването на нископлатени мигранти, което е желано от много привърженици на Брекзит и обявена цел на правителството. В края на краищата това беше отрасълът, който разчиташе най-много на тях: около 99% от сезонните работници в британския сектор на градинарството идват от ЕС. В същото време през 2020 г. имаше много безработни или в принудителен отпуск британци.

Кампанията привлече много кандидати, но малцина останаха до края. Pro-Force, една от най-големите британски агенции по труда в селското стопанство, получи 15 000 заявления, но успя да прати само 3% от тях във ферми. От тези 450 човека, по-малко от 4 на сто все още бяха на договор в края на сезона.

За някои това беше доказателство, че местните са мързеливи. „Защо нашите младежи и работната ни сила като цяло бягат от тежката работа, докато румънци, литовци, българи и други изглежда се справят с нея?“ - попита Дерек Томас, депутат консерватор, по време на неотдавнашно изслушване в парламентарна комисия.

Това говорене игнорира начина, по който работата се е трансформирала през последните 30 години. Ангъс Дейвисън, председател на Haygrove, базирана в графство Херефорд компания за отглеждане на плодове, си спомня реколтата, събрана от студенти, уелски миньори след стачката и „местни дами от Ледбъри“, които искаха да изкарат нещо през лятото. Плащаше им се на норма и „никой нямаше нещо против по-бавните работници“.

Но макар ставките на парче да са все още често срещани, националната минимална работна заплата сега изисква фермерите да завишават заплащането на работници, които не изпълняват нормата. Минималната заплата се повиши, а мощните супермаркети оказаха натиск върху цените, като същевременно изискват по-високи стандарти за качество, което доведе до „интензификация” на работата, според определението на Бен Роугъли от Университета на Съсекс.

„Пресмятаме честотата на бране, така че казваме на хората през работния ден да се поразбързат, за да изпълнят нормата“, ми каза Дейвисън. „Опитваме се да ги обучим, да използват и двете си ръце, как да се движат по-лесно, че е по-добре да си поставят лична цел за следващия час... това е психическа и физическа дисциплина", посочва той.

Работата е нерегулярна и не спира през почивните дни, така че мигрантите обикновено живеят на мястото. Междувременно сезонът за прибиране на реколтата се е разширил от около шест седмици до между шест и осем месеца. Това не е нито лятна работа за студенти, нито постоянна работа, подходяща за хора със семейства, които да издържат или наем да плащат.

Британците не са мързеливи, те са рационални. Те биха вършили трудна или асоциална работа, като работа на петролна платформа, ако заплащането е достатъчно. Но работата по бране не плаща премия в сравнение с работата в магазин или кафене. Мигрантите също са рационални. За тях работата във фермите в Обединеното кралство е по-доходоносна спярмо работата в родните им страни. Когато премията се свие, те спират да идват. „Вече наблюдаваме, че броят на румънците намалява“, обясни през 2019 г. главният изпълнителен директор на сезонен доставчик на работна ръка. „Развиващите се икономики на Румъния и България вече плащат повече на работната си ръка. Мигрантите оттам сега печелят тук 3-4 пъти домашната си заплата вместо 5-6 пъти преди няколко години."

Британското правителство, докато казва на фермерите, че трябва да опитват повече да привличат местни работници, разшири пилотна схема, която издава работни визи в селското стопанство за хора от по-бедни страни като Молдова.

Болезнената истина е следната: ако правителството наистина не иска работници мигранти на полето, заплащането и условията ще трябва да бъдат значително по-добри, а това означава по-високи цени на храните в магазините. В крайна сметка проблемът може да бъде решен от автоматизацията, но технологиите все още не са напреднали достатъчно. Мнозина се страхуват, че по-високите цени ще навредят на бедните, някои от които вече разчитат на хранителни дарения. Но Великобритания е богата държава, с най-ниските цени на храните в Западна Европа, показват данните на Евростат. Основният проблем не е цената на храната, а неадекватните минимални доходи на хората – нещо, с което правителството също не иска да се захване.

Правителството на Великобритания заявява, че иска да ограничи нископлатената имиграция, за да създаде „икономика с високи квалификация, производителност и заплати”. Но тo трябва да бъде честно с хората - и със себе си - относно компромисите, които това включва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
.....и кой каза че им е най евтина храната.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
Асо Пика
преди 3 години
Ми нал са много умни и горди тия англичани ..... изгониха черноработниците бачкатори дето бачкаха за едни стинки и ся кой ще им бере плодовете и зеленчуците, кой ще им мие чиниите и клозетите, кой ще им бачка по строежите и так далее............ ???Ай ся кат са много умни да плащат яки заплати на своите си родни англичани и да видят кон боб яде ли .......... щото 1 бачкатор от БГ там за неква ниско платена работа ще вземе 5 паунда примерно, а ся за същата работа пикливия,, но горд англичанин ще иска да му се плати 15 паунда Хак им е .......... изобщо не моа ги мисля и съжалявам ........... отвратителен народ !!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
юрист
преди 3 години
''....Британците не са мързеливи, те са рационални. Те биха вършили трудна или асоциална работа, като работа на петролна платформа, ако заплащането е достатъчно....'' Дрън-дрън- каква ''достатъчно висока'' работна заплата може и има право да иска едно физическо лице, което притежава само физическата си работна сила, която отдава под наем, и често няма дори еквивалента на завършено основно/ средно образование в България... Докато британците не разберат, че трябва първо да се научат да работят по принцип и да имат минималните работни умения и компетенции за тяхната професия и чак тогава да искат ''достатъчна работна заплата'', нещата няма да се променят. За мен ю.к. е айсберг, който вече е разтопен на 35 процента от цялата си площ. Все още върхът му остава непроменен, но и това ще претърпи трансформация до 2 месеца....С такъв британски човешки ресурс- до тук се стига....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
Ако им плащат като за мозъчни хирурзи..разбира се.Де*а сганта неграмотна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
В момента, в който им се вдигне цената, спрямо вносните, то половината ще умрат, като се има предвид, че и техните имат пластмасов вкус, то нямат никакви предимства, спрямо вноса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
нямаше как по ясно да го напиша... съжалявам че не го разбра и го обърна на робство, "без заплащане" и други манифестации... въпреки че историята познава случай дето хора са работили и без да им плащат :)Ае да разясня... ето това му изказване изобщо не е верно: "При добро заплащане всеки би направил всичко. То е единственото, което мотивира хората изобщо да работят."Не е единственото, даже не е в топ 3 на мотивационните фактори които карат човек да работи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
baba_meca
преди 3 години
Напротив не само основено, но и задължително условие.Без заплащане никой няма да ти работи.Без нещо друго може и да намериш някой - например без допълнително здтавно осигуряване, например без *** билдинг, дори без отпуска, дори без трудов договор има. Но да кажеш някой, че няма да му плащаш и да очакваш да ти свърши работа е майтап някакъв...И тук може би да намериш някой(за всеки влак си има пътници) Тия дето ще ги намериш обаче едва ли ще ти свършат някаква работа а и трудно ще ги изкараш от психиатрията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
заплащането не е основния мотивиращ фактор за работа... всеки меринджей го знае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Много ясно, че именно в заплащането е въпроса. При добро заплащане всеки би направил всичко. То е единственото, което мотивира хората изобщо да работят. Но щом не искат да внасят евтина работна ръка от други държави, единственото което им остава е да се примирят с повишаващата се инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
еееми вече робите са извън ЕСто, разни пЛандемии, нови щамови разни заразни раоти и тъй ше е тя, поне берачите ше се приберат дома и барем започнат дома да поприбират, та да иаме неква остатъчна економика от изпофалиралите кафежии и фитнесжии ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още