IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата с инфлацията в САЩ трябва да следва уроците от 40-те, а не от 70-те

Инфлационният епизод след Втората световна война напомня много повече за сегашната реалност

18:35 | 29.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Скокът на инфлацията в последно време накара медиите и пазарните експерти да се обърнат към икономическата история за подходящи сравнения. Америка е страдала от пристъпи на инфлация и преди, но много „спецове“ разглеждат само прецедента от своя живот – т.е. инфлацията от края на 70-те и началото на 1980-те, която беше обуздана чрез драконовската лихвена политика на ръководения от Пол Волкър Федерален резерв, пише за Financial Times Скот Майнърд, съосновател и главен инвестиционен директор на Guggenheim Partners.

Макар че инфлационният ръст през този период може да навява някои сравнения с днешния, неговите първопричини - финансирането на войната във Виетнам и инициативите за социална политика от плана за Великото общество на Линдън Джонсън, отвързването на долара от златото и енергийната криза - бяха различни обстоятелства.

По-подходяща историческа препратка е периодът 1946-1948 г., инфлационният епизод след Втората световна война, произтичащ от недостиг на предлагане по време на ремонтите на производствени предприятия, възстановяване на търсенето за потребителски стоки, високи нива на спестявания и рязък ръст на количеството пари.

Това прилича доста на днешния момент. Що се отнася до това как приключи инфлацията от 40-те години на миналия век, търсенето и предлагането в крайна сметка се балансираха и по-примитивната версия на Федералния резерв – която нямаше таргетиране на основната лихва в своя инструментариум – забави икономиката, като ограничи парите и растежа на кредита, и сви баланса си.

Увеличението на цените се забави през 1948 г. и действително намаля през 1949 г., като последва кратка, лека рецесия. Цените на акциите като цяло останаха стабилни. Това би било добре дошъл резултат днес, но паричната политика през следващите месеци ще определи дали инфлацията ще приключи гладко или със сериозна рецесия и повече пазарни турбуленции.

Натрупаното търсене в следвоенна Америка е било изключително: между 1945 и 1949 г. - период, когато населението на САЩ е приблизително 140 милиона - американците купуват 20 милиона хладилници, 21,4 милиона коли и 5,5 милиона печки. Това е огромен отскок спрямо военновременния недостиг.

В същото време излишните спестявания, генерирани по време на войната, и увеличените следвоенни кредитни изисквания на заемателите през 1946 и 1947 г. - от ферми, собственици на жилища, инвеститори в недвижими имоти и индустрия - допълнително подклаждат инфлационния натиск.

Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Тоя път няма как ,няма кой с кой да се сбие в Европа Щатите ако искат война ,тоя път те ще трябва да са на първа бойна линия А такива махленски сбивания като това в Украйна не им вършат работа ,даже обратното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 1 година
"Борбата с инфлацията в САЩ трябва да следва уроците от 40-те, а не от 70-те " == да се чете: САЩ трябва да разпалят голяяяяяяма война в Европа, от която да ударят кьоравото! Което и се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още