IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бичият цикъл на златото не е приключил

Поевтиняването на златото тази година до голяма степен се дължи на ръста в доходността по американските облигации и поскъпването на долара, според анализатори

16:07 | 10.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

След като записа най-голямото тримесечно понижение на цената си от 2016 г. насам, златото се нареди сред малкото борсово търгувани стоки, които поевтиняват през тази година. Цената му обаче все още има пространство за ръстове, въпреки че глобалната икономика продължава да се възстановява, а краят на пандемията изглежда наближава, пише Barron’s.

“Златото изигра обичайната си роля на застраховка срещу трусове на пазара като актив убежище”, коментира Фредерик Паницути, MKS.

"През последната година пазарите имаха слаба предвидимост заради коронакризата и не знаеха кога ще се появи ваксина или колко дълго ще продължат блокадите", отбелязва той. „В контекста на несигурността пазарът се нуждаеше от някаква финансова котва, сигурно убежище - и златото изглеждаше отговорът“, посочва експертът.

Фючърсите върху златото поскъпнаха с близо 25% през 2020 г. - най-големият годишен ръст на цените от десетилетие. Към 9 април златото поевтинява с около 8% за годината, след като цената му се понижи с 9,5% през първото тримесечие - в противоречие с цялостния тренд за поскъпване при борсово търгуваните стоки.

“От март до третото и четвъртото тримесечие миналата година в САЩ и Европа имаше силно търсене на злато”, отбелязва Кевин Рич, Perth Mint. В рамките на същия период имаше “много слабо търсене на злато” в Азия и цените на благородния метал на азиатските пазари бяха по-ниски, добавя той.

Тази година „видяхме обрат с намаляване на западното инвестиционно търсене и понижаване на цените, докато на азиатските пазари търсенето нарасна силно“, коментира Рич. Според него без тази динамика между Изтока и Запада би имало много по-голяма волатилност и слабост в цените на златото.

Поевтиняването на златото през тази година до голяма степен се дължи на ръста в доходността по американските облигации и поскъпването на долара. “Инвеститорите се насочиха към пазара на облигации в търсене на възвръщаемост”, посочва Паницути.

По негови думи за спада в цената на златото допринася и увереността в икономическото възстановяване в Азия, особено в Китай, както и в САЩ, които “се оттласнаха по-бързо и по-рано спрямо предишните очаквания”.

“Поглеждайки напред, цените на златото вероятно ще се покачат, ако има известно отстъпление на пазарите на акции и волатилността се повиши”, смята Рич. Това може да се случи, ако лихвените проценти се повишат по-бързо, отколкото пазарите очакват, в случай, че Федералният резерв види, че “пандемията отслабва и започне да оттегля подкрепата си или ако ускорението на инфлацията се окажа по-устойчиво от очакванията на централната банка”, посочва той.

Ако има признаци, че пандемията приключва, “ще видим реалния ефект на огромните американски и глобални правителствени разходи”, коментира Рич. Това може да доведе до ръстове в цените на златото, тъй като увеличаващите се дългове заплашват да отслабят покупателната сила на долара.

По отношение на цените Паницути смята, че е “много възможно” златото да поскъпне отново до две хиляди долара за тройунция през тази година.

„Мащабните спешни“ стимули и субсидии, инжектирани в световната икономика през последните 12 месеца, доведоха до „много значителна парична експанзия“, казва той. Хартиената валута може да „загуби стойност с времето и да повлияе на покупателната способност в големите икономики“, а в такъв случай златото би се превърнало в „добър хедж“ срещу тази загуба на покупателна способност.

“Не вярваме, че бичият цикъл при златото е приключил”, добавя Паницути.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Още ще пада :) Аз ще купувам монетки на 1200 евро унция не повече. Предпочитам да сложа в крипто вместо злато .... дори едно BUSD ми носи 7% доходност на година. За какво ми е златото ? Едва 5-6% се използва .... другото е бижута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още