IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия може да се превърне в бойно поле в пазарната битка между САЩ и ОПЕК+

Прогнозите за наближаването на пика в търсенето на петрол изправят един срещу друг петролния картел, начело с Рияд и Москва, и американската шистова индустрия

16:30 | 05.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Анализатори очакват битка за пазарен дял на азиатския петролен пазар, докато търсенето на петрол се насочва към своя пик.

Силното търсене на петрол извън Азия осигури лъч светлина за иначе мрачната 2020 г. за пазарите на „черно злато“, тъй като редица страни по света наложиха повторно пълни или частични блокади, за да ограничат разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg. Но след поредните предупреждения за края на растежа в търсенето на петрол някои анализатори споделят виждането, че се заражда борба за пазарен дял в Азия между ключови износители на петрол като САЩ и страните от широкия алианс ОПЕК+ (събирателно от Организацията на страните износителки на петрол, ОПЕК, и техните съюзници – бел. ред.). 

„Търсенето на петрол от страна на Китай никога не е било по-силно, но това може да приключи бързо“, изтъква Райън Фицморис, анализатор в Rabobank. Според него страни като Русия и Саудитска Арабия ще се възползват от този момент, за да разширят своето присъствие при доставките за региона.

След като коронавирусът предизвика исторически спад в търсенето на петрол, редица петролни компании обявиха прогнозите си за достигане на пик в рамките на десетилетие. Други, като BP Plc, допуснат, че консумацията на петрол никога няма да се възстанови до предпандемичните нива.

В същото време САЩ нахлуха на петролния пазар в Азия за сметка на ОПЕК+ на фона на опитите на Пекин да изпълни обещанието си да купува повече американски стоки, съгласно търговското споразумение от първа фаза.

От своя страна ОПЕК+ не може да си позволи загуба на пазарен дял в един от малкото региони, където търсенето ще продължи да нараства заради естеството на местните икономики. Заплахата от разширяването на дела на електромобилите и другите превозни средства с алтернативно задвижване също принуждава алианса да защити позициите си в Азия преди достигането на пика в търсенето на суров петрол до 2030 г., посочват от Bank of America Global Research.

„Предстои битка за пазарен дял и ОПЕК+ няма да се предаде пред американската шистова индустрия“, посочват анализаторите от Bank of America Global Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още