IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийските уроци за ЕС от търговската сделка с Китай

ЕС трябва да следва свой собствен курс в отношенията си с Пекин, а координацията със САЩ би била добра само ако има дивиденти и за двете страни

18:40 | 16.01.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

ЕС и Китай сключиха дългоочакваната си инвестиционна сделка, но колко струва подписът на Пекин що се отнася до търговските пактове? Австралия, която влезе в неприятна търговска битка с Китай - най-големият си търговски партньор, има някои неудобни отговори за европейците по тези въпроси, пише онлайн изданието Politico.eu.

Опитът на Канбера показва подводните камъни в опитите да се балансира икономическата политика с националната сигурност, регионалната политика и други интереси. Много наблюдатели казват, че многостранният подход би бил по-ефективен от двустранните споразумения в отношенията с Китай и неговия стил на дипломация.

Споразумението за свободна търговия на Канбера с Пекин, подписано през 2015 г., не направи много за предпазване на Австралия от политически мотивирана атака срещу износа. Въпреки Споразумението за свободна търговия между Китай и Австралия (ChAFTA), Пекин удари Австралия с поредица от търговски ограничения, тъй като Канбера миналия април призова за независимо разследване на произхода на пандемията от новия коронавирус, тръгнала от китайския град Ухан.

На следващия месец правителството на китайския президент Си Дзинпин наложи огромни мита върху австралийския ечемик. Пекин постепенно добавя други продукти към списъка си с целеви австралийски стоки, като твърди, че защитава пазара си от дъмпинг, неправилно етикетиране или нападение от вредители.

В допълнение към 80% мита върху ечемика, Китай наложи мита от над 200% върху австралийското вино, както и наложи ограничения върху австралийския износ на говеждо, агнешко, памук, омари, дървен материал и въглища. Китайските мерки засягат австралийските индустрии, които през 2019 г. са осъществили експорт за Китай на стойност 47,7 млрд. австралийски долара, или около 30 млрд. евро.

„Целевият характер на китайските правителствени мерки по отношение на австралийските стоки поражда загриженост относно придържането на Китай към буквата и духа както на CHAFTA, така и на задълженията му към СТО“, коментира тогавашният министър на търговията на Австралия Саймън Бирмингам в сената на страната в началото на декември.

Майкъл Шобридж, директор на Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI), който получава финансиране от Австралия и други правителства, заяви, че може да се вземат някои поуки в световен мащаб в поведението на Китай. "Други държави и компании трябва да осъзнаят, че на поетите от Китай ангажименти не може да се разчита", предупреждава той.

Австралия протестира срещу митата срещу китайския ечемик в Световната търговска организация и не отхвърля по-нататъшни действия. Канбера се оплаква, че усилията за директно обсъждане на търговския спор с Пекин са неуспешни, но не планира да налага ответни мита върху китайските стоки. Китай е най-голямата дестинация за износ на Австралия, както и основният доставчик на внос.

Последна актуализация: 19:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
което се случва в америка , неизменно се случва по-късно и у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Според мен се прекалява понякога с информацията какво се случва в САЩ и Китай.Съмнявам се че, китайците и американците всеки ден четат какво се случва в ЕС. Добре е да сме информирани какво се случва по света, но тук половината статии на ден са за Тръмп. Аз не съм американец, не живея в САЩ и не ми е чак толкова важно да знам за проблемите на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Разбирам, че за нищо не ти дpeме и бих те подкрепил в тази позиция, само където досега не съм чувал пълният непукизъм да е довел някоя общност или държава до нещо добро. Това просто води до упадък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Дреме ни за уйгорийските мюсулмани и техните проблеми в Китай. Дреме ни и за Хонконг, англичаните да сеоправят, нали са голяма работа. ЕС има 440 милиона население и мега голям пазар, няма кво да го сравняваме с Австралия. И въпреки че често се споменава как ЕС и САЩ ще борят Китай заедно, може да се каже че Китай и ЕС ще борят САЩ заедно. Дреме ни и за Байдан и неговите желания за трансатлантически съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още