IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия и случаят Ноле

Премиерът Скот Морисън има отличен усет за обществените настроения. Това обяснява позицията му по казуса с Новак Джокович, но разкрива и минуси

08:16 | 12.01.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Той е &quot;тяхното всичко&quot; - феновете боготворят Ноле. <em>EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND</em></p>

Той е "тяхното всичко" - феновете боготворят Ноле. EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Таймингът отново беше неудачен. Минути след като съдия Антъни Кели изрази съчувствието си към Новак Джокович в Мелбърн, министър-председателят Скот Морисън заяви в отдалечената на 500 километра столица Канбера, че правителството му е дало „ясни указания“ да не се издава виза на топ спортиста. Фронтовете бяха ясно поставени: Тук е федералният съдия, който се е заел с граничната охрана на летище Tullamarine в Мелбърн и нейното поведение. В 17,14 ч. в австралийския следобед той нарежда най-добрият тенисист в света да бъде освободен от депортационния арест в рамките на 30 минути, за да може да защити титлата си на Откритото първенство на Австралия. Там е австралийският министър-председател, който след известни колебания е взел ясно решение срещу влизането на неваксинираната световна звезда и сега той е изправен пред съда.

Напълно възможно е Морисън да е намерил майстора си в лицето на тенисист. Не кой да е, а номер едно, надарен с огромна психическа сила. Накарала го да остане четири дни в център за задържане на бежанци, вместо да отпътува за вкъщи след няколко часа - като чешката си колежка Рената Воракова. Австралийските вестници говорят за „сензационна присъда“, която е довела до „международен срам за правителството на Морисън“.

Сякаш като през лупа случаят с Джокович прави видими вътрешноавстралийските конфликти. Тези между федералното и щатските правителства, тези между ваксинираните и антиваксинираните, тези между консерваторите в Канбера и лейбъристкото правителство в индустриалния щат Виктория. Този случай разобличава самоувереността на отдавна установения политически елит на Австралия. И представя „щастливия континент“ като страна, каквато може да бъде: претоварена от проблемите, които светът ѝ поднася, охладняла, когато става дума за състрадание към слабите.

„Австралия е щастлива страна, управлявана предимно от хора втора класа“, пише писателят Доналд Хорн през 1964 г. На Circular Quay в Сидни в земята е поставена плоча в памет на интелектуалеца, който по-късно се оплаква, че изречението му често се тълкува погрешно. Онези, които следят политическите битки, ударите с кинжал в Канбера, позите на губещите, могат да тълкуват изречението на Хорн само по този начин: Много от висшите политици на Петия континент твърде често се въртят само около себе си и своята власт. Всъщност да си го кажем направо - те рядко поглеждат по-далеч от края на носа си, пише германският всекидневник FAZ. 

Случаят с разтрогването на договора за закупуване на френски подводници миналата есен беше такъв: разбира се, Австралия имаше право да развали договора. Но манталитетът на булдозер, с който правителството заобиколи французите като бизнес партньори, за да се хареса на „естествените си партньори“ във Вашингтон и Лондон, вбеси не само президента на Франция Еманюел Макрон. Морисън, който някога е бил ръководител на австралийската туристическа агенция и поради това и до днес е наричан от опонентите си „Скоти от маркетинга“, влиза в парламента с буца въглища, за да демонстрира „черното злато“. А в последната предизборна кампания той се снима по време на църковна служба, която отслужва пламенно. Но когато преди две години небето над Канбера се оцвети в оранжево и хората в Уоден или Чифли вече събираха аварийните си комплекти, защото горските пожари наближаваха опасно домовете им, той беше на почивка на Хаваите със семейството си. И тогава помоли за прошка за това.

Сега Морисън е изправен пред най-голямото си предизвикателство: слънцето грее над Сидни и Мелбърн, а в разгара на австралийското лято тъмносиньото небе приканва хората да отидат на Бонди Бийч или Манли. Но броят на заразените вече надхвърли един милион души. Пред центровете за тестове се образуват дълги опашки. На хоризонта обаче се задават избори, които трябва да се проведат най-късно през май.

Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Както винаги приказки на ангро от теб :):) по същата причина Сащ е Сащ, русия си е русия... зимбабве си е зимбабе ! ... а евлоги си е евлоги ... празните приказки са си празни приказки и те така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Ето защо Австралия е Австралия, а Сърбия си е Сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
ти кво пак не разбра... съда го е освободил, тоест СЪДА е признал, че правителството НЕ Е спазило закона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 2 години
принципно го мразех, щото е сърбин... но след тази "драма", много ми се издигна в очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
mrynmryn
преди 2 години
Повечето спортисти са просто глупави, в това няма лошо, не им се е налагало да правят нещо повече от спорта в който са, но може би е редно тия, които "отговарят" за тях, да ги предпазват от *** изказвания и подобни грешки. Бях слушал интервю на Бекъмп преди години, та той не може две изречения да каже. Да не говорим, че тия неща влияят и на десетките им рекламни договори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
За мен, Джокович е уникален тенисист и ...нищо повече. Доколкото знам, за хората, нищо особено не е сторил. Само гони една топка по корта. И още не си дава сметка явно че, СВОИТЕ декларации, е длъжен да попълва САМ, а не вместо него, някакъв агент. Излиза, решил е да си измие ръцете с други. Срамно е. Отделно че, "фашистка" или не, Австралия - с основание - стои зад зачитане собствените си закони. Както е и редно. Виж, ако баща му твърди, че Ноле е Исус, значи, не му е той баща и не е ясно, къде се вре, при това положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Бащата на Джокович твърдял че синът му бил Исус. Може ли Инвестор да провери, наистина ли Ноле се е явил на този свят след непорочно зачатие? В Австралия употребяват сърбите да им работят. Вече 5-6 то поколение тези хора не искат да се интегрират в авсралийското общество и затова си стоят като кръпка. Пресилен анализ, правен от човек чиито предци са живели в условията когато господарите са имали право на първа брачна нощ. Само такива хора могат да оправдават лъжите на "Исус" че не е ходил в чужбина(а тренира в Испания) и че дал положителен тест на 16, а всъщност на 17-ти е бил на събитие. Тъмен балкански субект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Боян Асенов
преди 2 години
Джокович призна за невярна информация и нарушаване на протокола за COVID-19 ... Не знам какво им натрива, ама е престъпник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
melon
преди 2 години
Браво на Джокович! Натрива им носа на фашагите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Боян Асенов
преди 2 години
Да, всъщност и на мен ми хареса - подробе опит за обяснение на действията на сръбския п*дал и австралийците, дето все пак имат и задни мисли. Политици, сър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още