IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикризисният план на ЕС е най-добрият възможен

Начинът, по който е създадена еврозоната, не позволява повече

10:37 | 02.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Някои отбелязват увеличението на бюджета на Европейската комисия със 750 милиарда евро като "хамилтъновия момент" на ЕС, имайки предвид първия министър на финансите на САЩ Александър Хамилтън, който през 1790 г. прави исторически компромис, за да може федералното правителство да поеме дълга на щатите. Други отхвърлят увеличението като твърде малко и твърде късно. Нито един от тези възгледи не улавя истинската му същност, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times.

Забелязах, че коментаторите и журналистите, базирани в Брюксел, често се прехласват по големите цифри в заглавията, които комбинират категории като субсидии, заеми и капацитет за разходи. Комисията е охотен съучастник в това объркване. В официалния документ, придружаващ съобщението, се посочва, че общата инвестиция, която може да бъде генерирана, е 3,1 трлн. евро. Числа като тези са предназначени да впечатлят лековерните. Това е статистическата гимнастика, която може да очаквате от дискредитирана предизборна кампания.

ЕК казва, че 500 от предложените 750 милиарда евро са под формата на грантове и 250 млрд. като заеми. Заемите икономически са без значение, тъй като няма недостиг на нисколихвено финансиране за частния сектор. Безвъзмездните средства са важните.

Но внимавайте. Не всичко, което се нарича субсидия, представлява фискална трансакция. Някои от тези грантове се използват за генериране на кредити. По мои изчисления, фискално значимата част от пакета е малко над 400 милиарда евро. От тях основната част е фондът за възстановяване на стойност 310 милиарда евро за четири години, плюс допълнителни 11,5 милиарда евро тази година.

Разделяйки фонда за възстановяване по равно на четирите години, получаваме годишен фискален стимул от 0,6 на сто от брутния вътрешен продукт на ЕС за 2019 г. Това не е нищо. Но ако все пак искате вашия "хамилтънов момент", ще трябва да потърсите другаде.

Пакетът съдържа други мерки от около 100 млрд. евро за структурни фондове, изменение на климата, селско стопанство, гражданска защита и здраве. По този начин част от парите отиват в страните от Централна и Източна Европа - те не бяха толкова силно засегнати от Covid-19, колкото Италия и Испания. Тези плащания ще представляват допълнителни 0,4% от БВП на ЕС през 2021 г. и 2022 г.

Каквито и изчисления да правите, трудно ще определите това като фискална базука. Освен това, на този етап пакетът е само предложение. Всички 27 държави членки на ЕС трябва да го одобрят. Окончателните цифри е по-вероятно да бъдат по-ниски, отколкото по-високи.

Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 3 години
Опита да се създадат ЕВРОПЕЙСКИ ЩАТИ с подобни финансови трикове свързани със създаване на общ бюджет, минава през други много по съществени неща които изпреварват тази стъпка. За да се създада подобна структура първо трябва да е налице основовен закон какъвто е КНСТИТУЦИЯТА върху която се надграждат останалите закони. Предложеният план носи елементите на КОЛОНИАЛИЗМА , отколкото на ПРАВОВАТА свободна държава. Допускам, че той няма да бъде приет и ще бъде отхвърлен от държавите на които свободата и независимостта не са чужди понятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още