IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Възстановяване на търсенето на петрол – не и преди 2022 г.

Шансът за V-образно възстановяване на потреблението на петрол и петролни продукти е малко вероятно

17:40 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Callaghan O&#39;Hare/Bloomberg</em></p>

Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg

След като търсенето на петрол в глобален мащаб претърпя колапс заради извънредните мерки, които правителствата по света предприеха, за да ограничат коронавируса, петролните анализатори сега се опитват да предскажат кога ще се възстановят нивата на потребление до тези от времето преди пандемията.

Нараства консенсусът сред големите международни агенции относно прогнозата, че възстановяването на търсенето на петрол ще отнеме повече време, отколкото се очакваше първоначално - вероятно до 2022 г. Много анализатори смятат, че възстановяване под V-образна форма изобщо не присъства като възможност, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Въпреки че търсенето на петрол за автомобилния транспорт показва признаци на възстановяване - особено в Китай, който излезе от блокировка най-рано - търсенето на реактивно гориво ще продължи препъва бързото нарастване на глобалното търсене на петрол поне още две години. Постоянните промени в начина на живот и очаквания спад на пътуванията в развитите икономики също би могла да повлияе негативно върху възстановяването на търсенето. Започналата рецесия с високи нива на безработица и намалената производствена активност също се очаква да попречат на петрола да се върне към нормалното. 

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) възстановяването на петролното търсене ще се нуждае от година и половина преди да се върне (потенциално) до нивата отпреди пандемията.

Тази година се очаква търсенето да намалее с 8,1 млн. барела на ден, което ще се превърне в най-големия спад в исторически план, посочва МАЕ в последния си доклад за пазара на петрол за юни.

Въпреки че оценката на агенцията е малко по-оптимистична спрямо тези, предоставени през април и май, погледът върху търсенето през 2021 г. не е толкова обнадеждаващ.

Очаква се търсенето да се възстанови с 5,7 млн. барела на ден през следващата година, или до 97,4 млн. барела на ден. Това все пак ще бъде с 2,4 млн. барела на ден по-малко от нивата през 2019 г.

Голяма част от тази разлика ще се дължи на „тежкото положение на авиационния сектор“, изтъкват от МАЕ.

Много анализатори очакват търсенето на реактивно гориво да остане слабо поне още две години.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (АЕИ) е по-оптимистична от МАЕ и очаква, че търсенето на петрол в своите краткосрочни енергийни перспективи през тази година да спадне с 8,3 млн. барела на ден спрямо 2019 г., но да се възстанови със 7,2 млн. барела на ден през 2021 г.

От Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) все още не са предоставили прогнози за 2021 г., като в същото време запазват очакванията си за търсенето за настоящата година – спад от 9,1 млн. барела на ден.

"Предполага се, че горивата за транспортния сектор ще останат под натиск през втората половина на годината въпреки продължаващото облекчаване на мерките за блокиране. Очаква се търсенето на гориво за авиацията да продължи да се сблъсква с предизвикателства, тъй като се прогнозира, че националните и международните полети ще се възстановят само частично, докато се запазва тенденцията с дистанционната работа“, изтъкват от ОПЕК.

И МАЕ, и АЕИ очакват пазарът на петрол да започне да свива своите исторически високи запаси през втората половина на годината. Въпреки това надеждите в това отношение остават помрачени от сериозното пренасищане.

Според базираната в Париж МАЕ „големите запаси на суров петрол и петролни продукти ще ограничат възможностите на производителите в много страни да продават повече на рафинериите“.

Намаляването на рекордно високите запаси по света предполага, че глобалното търсене на петрол ще продължи да се възстановява през следващите месеци. Все пак петролният пазар продължава да се сблъсква с "огромни несигурности" както в предлагането, така и по отношение на търсенето и тези несигурности не трябва да се подценяват, подчертават от МАЕ.

Агенцията припомня опасенията от втора вълна от инфекции, която допълнително ще депресира търсенето. Но дори и търсенето на бензин и дизел да се възстанови в скоро време, потреблението на авиационни горива няма да се възстанови години наред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още