IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки ще направят равносметка при огромни очаквания

Щатските кредитори вероятно ще могат допълнително да намалят провизиите си за рискови кредити въпреки коронакризата

12:49 | 14.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Преди година на Wall Street цареше кризисно настроение. Големите банки трябваше да заделят милиарди за заеми с риск от неизпълнение, за да бъдат възможно най-добре подготвени за пандемията. Това доведе до спад в печалбите и поредицата от успехи на банките приключи – поне за момента.

Но финансовият свят до голяма степен остави кризата зад себе си. Още през четвъртото тримесечие финансовите компании започнаха да намаляват провизиите за риск. Според изчисленията на анализаторите това ще продължи през първото тримесечие и ще гарантира допълнителна подкрепа за кредиторите. В сравнение със слабото първо тримесечие на 2020 г. печалбите за цялата индустрия могат да се увеличат със 120%, изчисляват експерти.

Банкерите се възползват по-специално от две събития: бумът на т. нар. SPAC компании на фондовия пазар и пищната икономическа помощ от Вашингтон. Благодарение на тези пакети с помощи неизпълненията по заемите не са толкова високи, колкото първоначално се опасяваха мнозина.

Джо Байдън прокара в началото на март своя стимулационен пакет от 1,9 трилиона долара, който включваше потребителски чекове на обща стойност 1400 долара за повечето домакинства в САЩ. През 2020 г. под управлението на тогавашния президент Доналд Тръмп бяха приети няколко пакета стимули на обща стойност 3,7 трилиона долара. Освен това от страна на Фед съществуват различни програми за подкрепа, които стабилизираха пазарите в началото на пандемията и улесниха достъпа на компаниите до кредити.



Все още има „несигурност относно времето и степента на възможните загуби", предупреждава Джеф Харт, анализатор в Piper Sandler, цитиран в Handelsblatt. Но като цяло ситуацията значително се е облекчила. „В данните в индустрията и изявленията на мениджърите няма и намек за вълната от загуби, от която мнозина се страхуваха", допълва той.

Bank of America е особено добре позиционирана, смята Джерард Касиди, анализатор в RBC Capital. 90 процента от бизнеса ѝ идват от САЩ. Банката има редица силни източници на приходи и е в състояние да се възползва значително от широкото възстановяване на САЩ.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на най-голямата американска банка JP Morgan Chase, се подготвя за „икономически бум“, който „може лесно да продължи до 2023 г.“ на фона на подкрепата за фискалната и паричната политика, написа той през миналата седмица в забележителното си писмо до акционерите. JP Morgan поставя началото на отчетния сезон в САЩ в сряда заедно с Goldman Sachs и Wells Fargo.

Citigroup и Bank of America ще последват примера ѝ в четвъртък. Morgan Stanley ще представи данни в петък. Федералният резерв на САЩ (Фед) очаква американската икономика да нарасне с 6,5 процента тази година – най-високият ръст от 1984 година.

От месеци инвеститорите преоткриват банковите акции. S&P Bank ETF вече е спечелил 25 процента през тази година, значително повече от широкия индекс S&P 500, който може да се похвали с повишение от дванадесет процента. Мат О’Конър, анализатор в Deutsche Bank, смята, че това не е краят на историята. „Ние сме само на половината от ралито“. Той вярва, че печалбата на акция може да нарасне с до 50 процента през следващите две до три години.

Безпрецедентният бум на Spac-овете

Освен това големите банки се възползваха от безпрецедентния бум на SPAC-овете през първото тримесечие. SPAC означава „Специална компания за придобиване“. Това са „черупкови компании“, които придобиват стартъпи и по този начин им улесняват публичното листване. През първото тримесечие банките вкараха на борсите повече SPAC-ове, отколкото през цялата минала година. Бизнесът е доходоносен, тъй като SPAC-овете често имат сложни структури и привличат допълнителни инвеститори – процес, който се организира от банките.

Търговският бизнес можеше да се срине с почти седем процента в сравнение с предходната година, показват изчисленията на RBC Capital. По-специално търговията с облигации беше по-слаба през първото тримесечие. За разлика от това доходите от инвестиционно банкиране се увеличиха значително. Касиди очаква увеличение от 66 процента.

В допълнение към голямото търсене на Spac-ове банките се възползват като цяло от добрия бизнес климат по отношение на сливанията и придобиванията, както и на традиционните IPO.

Следващата мега сделка се очаква още днес (14 април, сряда). Тогава най-голямата американска крипто борса Coinbase ще стане публична чрез директно листване. Пазарната стойност се оценява на около 100 млрд. долара. Goldman Sachs е водещата инвестиционна банка.

Всичко това показва също обрат на тенденцията, която характеризираше бизнеса на големите банки през последните месеци. През 2020 г., с оглед на бурните пазари, фокусът беше предимно върху дилърите на ценни книжа с техните рекордни продажби. Сега е часът на „ковачите на сделки“ (Dealmaker).

Под въпрос е колко дълго може да издържи SPAC-бумът. Има все повече признаци, че ентусиазмът засега може да поприключил. В началото на годината на практика всеки SPAC можеше да очаква повишаване на цените веднага след като излезе на борсата. Междувременно това се промени. През януари средният ръст в първия ден на търговия, според изчисленията на икономическия изследовател Джей Ритър от Университета на Флорида, е над шест процента, през февруари -  само 5,4 процента, а през март - нула процента.

Според изчисленията на Wall Street Journal от 231 SPAC-а, които се появиха на пазара от ноември 2020 г. до февруари 2021 г., нито един не е паднал под емисионната цена в началните си сесии – нещо, което в последните седмици е често срещано явление. Освен това американската комисия за ценни книжа и борси се намеси и обяви по-строги разпоредби.

Дебатите за дългите работни времена

На фона на голямото натоварване през последните месеци младите банкери на Goldman Sachs предизвикаха дебат за прегарянето (Burnout) и дългите часове на работа. Банките отвърнаха с редица „мелодични“ инициативи.

Главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър представи  идеята за уикенди и вечери през срещи в Zoom и насърчи служителите да си почиват. Jeffries предлага на своите анализатори, наред с други неща, велоергометри Peloton в знак на благодарност за техния ангажимент. Goldman обяви, че ще наеме повече служители.

Инвеститорите се интересуват и от нови подробности за колапса на компанията за управление на семейните богатства Archegos, който през март причини загуби на стойност милиарди долари, особено за Credit Suisse и японската банка Nomura. Американските кредитори, като Morgan Stanley и Goldman Sachs, от друга страна, реагираха бързо и пуснаха на пазара блокове от акции на Archegos преди другите, за да избегнат загубите.

Morgan Stanley е първата банка, която е продала пакети от акции в Archegos в нощта преди срива, твърди в свой анализ CNBC. Анализаторът на JP Morgan Chase Киан Абухосейн смята, че загубите в цялата индустрия могат да достигнат 10 млрд. долара.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и председателят на Фед Джей Пауъл също следят отблизо случая. Все още не е ясно дали хедж фондовете, подобни на Archegos компании и други сенчести банки ще трябва да очакват по-строги разпоредби в резултат на скандала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
В САЩ банките и техните клиенти са жертви на неправилна държавна употреба на долари.Американските банки понасят щети от държавната слабост и търсят подходи за спасение от банкрут.Мнозина са с реално съгласие със запазване на грешката в САЩ, ала са недоволни от понасяни щети.Устойчивото държавно развитие е възможно след подобрена държавна употреба на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още