IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският капитализъм се руши

Реакцията спрямо коронавируса очертава пътя за държавен контрол върху икономиката

13:27 | 29.06.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американският капитализъм бързо изчезва. Неговата кончина се задава от известно време, като икономическото бедствие, предизвикано от пандемията Covid-19, е последният удар върху политическата ни икономика, пише за Financial Times Хенри Кауфман, президент на Henry Kaufman & Co и бивш старши партньор в Saloman Brothers.

Адам Смит остава полезен пътеводител относно отличителните белези на капитализма. През 1776 г. в "Богатството на народите" той заявява, че хората вътрешно се стремят към материален прогрес и най-добрият начин да се стигне до него е чрез безпрепятствена конкуренция, разделение на труда и свободна търговия.

Смит пише, че държавата трябва да играе ограничена роля в икономическите дела. За него правителствата трябва да бъдат правилно ограничени до националната сигурност, върховенството на закона - включително защитата на частната собственост - и осигуряването на основни обществени блага като образование. Той също така предупреди за вредата от острите класови разделения, които могат да облагодетеслтват богатите и да експлоатират работниците. „Никое общество не може да бъде процъфтяващо и щастливо, ако по-голямата част от членовете му са бедни и нещастни“, предупреди той. Смит се надяваше, че целите общества могат да бъдат обогатени чрез усилията на отделните им членове.

Този вид капитализъм бе разбит. Свободната търговия се руши, след като договорите се отменят. Свободното движение на работна сила се ограничава от стени и декрети. Осигуряването на конкуренция в бизнеса и финансите изостава. Разбиването на монополите, което се прилагаше при президента Теодор Рузвелт, отдавна го няма. Концентрацията при нефинансовите корпорации рязко се увеличи. Много бизнеси сега се радват на глобален обхват, което им позволява да поддържат неконкурентни цени.

На финансовите пазари концентрацията е още по-фрапираща. Днес свиващ се брой финансови конгломерати контролират инвестиционния мениджмънт, публичните предлагания и търговията с ценни книжа. Огромните конфликти на интереси се толерират от властите. В наистина конкурентните икономики тези, които се справят добре би трябвало да просперират, докато тези, които предлагат по-лоши стоки и услуги, би трябвало да фалират. Все по-често това не се случва.

Вместо това капитализмът бързо се замества от държавизъм - форма на политическа икономия, при която държавата упражнява съществен централизиран контрол върху социалните и икономическите дела.

В САЩ правителство и Федералният резерв осъществяват държавизма. Правителството разполага с огромен капацитет за данъчно облагане, заемане и преразпределяне на средства. Федералния дълг в момента възлиза на 20 трлн. долара, като има място още да расте. За още известно време американският долар ще остане основната резервна валута, а чуждите инвеститори ще продължат да предпочитат американските държавни облигации.

Кредитоспособността на щатските и местните власти обаче бе изложена на остър натиск поради пандемията от коронавирус, принуждавайки много от тях да търсят федерална помощ. Те ще бъдат финансово задължени към федералното правителство, което ще отслаби независимостта им и ще укрепи централната власт. Не това предвижда американската система на федерализъм.

В исторически план Фед се възприема като донякъде независим от политическите интереси на деня. Но отговорът на централната банка на рецесията, породена от пандемията, показва, че нейната квази-независимост бързо се изпарява, допринасяйки за надигащия се държавизъм.

Централната банка оказа полезна подкрепа в предишни кризи. По време на Втората световна война тя стабилизира доходността по държавните ценни книжа. По време на финансовата криза през 2008 г. Фед спаси видни финансови институции, ангажира се с количествено облекчаване, принуди големите банки да приемат държавно участие и рязко понижи лихвените проценти.

Но отговорът на Федералния резерв на пандемията е далеч по-неограничен. Той купува не само държавни, но и корпоративни облигации - включително емисии с ниско качество, ипотечни задължения, общински облигации и борсово търгувани фондове. Фед също работи с Министерството на финансите за осигуряване на заеми за малкия и средния бизнес. От началото на тази година балансът му беше изумително раздут от 4 на 7 трлн. долара. И финансовите пазари започнаха да очакват, че Фед ще се намесва при всеки рязък спад в цените на акциите.

Преди пандемията централната банка постигна значителен напредък в намаляването на баланса си. Но сега можем да очакваме още по-значително увеличаване на нейната намеса, докато още няма ясно решение на пандемията, като например масово произвеждана ваксина. Пазарите вероятно също ще останат доста плахи.

При скачеността между федералното правителство и Фед, трансформацията на капитализма в държавизъм набира инерция, може би необратимо. Това е огромно отклонение не само от визията на основателите на САЩ, но също така и от икономическата система, която повечето днешни американци биха искали да оставят на бъдещите поколения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Докато не съборят статуята на свободата, няма да се разруши нищо :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
scott
преди 3 години
всъщност нищо не се руши!Още маркс е казал: "Социализма ще дойде така, че никой няма да го усети".Не че идва. Просто, илустрирам, че дори маркс, тоз убавец, дет издава книжки-ръководства за печелене на пари, го е занимавал соцялизмът, държавниа капитализъм или нещо си там, дет е подобно на описаното в статиата.ТА, КВО СТАВА ДНЕС ПО СВЕТЪТ? ЕДНИ ИСЪЩИ ХОРА, НА БУТОНА, СЕ СТРЕМЯТ ДА НЕ ИЗПЕСНАТ КОНТРОЛА. Почнаха с безконтролното печетане на пари, за да тушират преразпрезелянето чрез насилие. за таз политика един човек е казал: "Вие предпочетохте безчестието пред войната. сега ще получите и безчестието и войната". Милите кукловоди ни готвът ваймарска републик, ама си викат - паяжината ни по-сложна и здрава. ше се павим, че даваме, а ше зимаме чрез кредитиране, компютърен контрол и псевдопандемии за всеване на страх и самоограничения в унтерменшените.Сороз, тоз преател, най-нарая намери амерчка власт, на която да спретне спецялитета - майдан + обогатяване. Разните му там стратегически кукловоди си казват: ше победиме китай като СССР, че и ше ни хареса с удоволствие. Е СИЧКО ТОВА Е У КОША ЗА ***! САЩ СЕ ОТКАЗАХА ОТ РАЗНООБРАЗНИ ТАКТИКИ И ХВАТКИ ЗА ПОБЕДА КАТО: присъединяване към победителите, помагане в плановете срещу дял от печалбите, баланс на силите и връщане на пари като награда и в победените /признак на мъдрост/. СЕГА, ДНЕСКА СЕ СЪБУДИ ЧОВЕКА И ИНСТИТУЦИЯ КРАЕН ХИЩНИК. А ТОВА ВИНАГИ СВЪРШВА ПО ЕДИН И СЪЩИ НАЧИН - накрая остава само един. Та, на дизайна на еврейчатата - безпощаден контрол чрез парите, ше се противопостави дизайна - унищожителен контрол чрез оржие и смърт. При това, край на смесените тактики като отреди за бързо реагиране, а масата си пърпори и плаща данъци. ШЕ Е ЯКО. УРА ДРУГАРИ. ВЕЧЕ ВЪПРОСЪТ: ЩО Е ТО ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ СЕ ИЗМЕСТВА КЪМ ВЪПРОСА - откъде да се снабдиш с ак47. Шоуто ше е яко. тържество на човека-хищник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Различават се. Предишния беше влюбен в руските хипер-мипер-пипер-звукови ракети и разни други путиноидни страшилки. Сегашният, е направо интелектуалец в сравнение с него.Колкото до САЩ те наистина стават ненужни, защото превърнаха целият свят в Америка. Капитализма Китай в е регулиран, но все пак си е див капитализъм, Индия след феодализма преживява индустриална революция, Африка колкото и да не ни се вярва и тя е поела по този път. Тези общества оставят голяма част от отношенията да се регулират от свободния пазар, защото няма друг начин за производството на качествени стоки и услуги, освен конкуренцията. Всички виждат държавните субсидии и поддръжка в Китай, но никой не отчита че китайският бизнес е вероятно най-задлъжнелия в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Много ясно че е време за промяна, иначе белия човек, европееца,както и да го наречем ще изчезне.Стана така,че белия човек бачка като луд за да храни руснаци и мюсулмани, които искат да пробият една дупка в земята, да продават суровини, да не работят и да се молят на Алах и Путин. Трябва да храним и 1,5 милиарда китайци които не спряха да се множат. Сега бачкат за два долара на ден впрегната от вожда Дзин Пин и няма как да се конкурираме с тях. Имаме и 1,5 милиарда братя индийци които искат и те ядене. Почти всичките ни пари отиват за суровини и китайски стоки и занас не остава нищо.Как да гледа белия човек деца,кво да работи.На всичкото отгоре и ни заливат с бежанци, а разни диктаторчета като Путин и Пин взеха да си мечтаят че ще стават космически императора. Ако не отвърнем сега, после ще е късно. Либералните години свършиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
Solar Power
преди 3 години
Тук си напълно прав по темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Същия вова си е, просто се обръщам към него с Номер 2, защото е Номер 2 в класацията за Най-Tъп *** копейник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Металика имат една песен, в превод Бори огъня с огън.Няма как да поддържаш свободен пазар за стоки, идващи от несвободни и държавно манипулирани пазари, като Китай. За мен е правилно решението да се ограничава достъпа на държавно субсидирани стоки, защото те сриват свободните пазари, които ги допуснат.А относно спасяването на фирми - бъдещето ще покаже, дали е правилно.Според мен е по-скоро правилно, защото когато кризата свърши да не се окаже икономиката поизкупена от китайци :) Държавата Китай използва икономиката за политически цели, затова не трябва да бъде допускана да купува каквото и да било със стратегическо значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Според теб, с какво този дядо Вова се различава от предишните дядовци Вова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
ще се окажеш диктатор под прикритеие :):) ... субсидираните цени ми се струва че по лесно се борят с вносни мита... , а не като прецакаш конкуренцията в собствената ти икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Моето мнение е, че това е еволюция на сегашния формат.Революция, породена да даде отпорна държавния капитализъм, практикуван от Китай, в който комунистически лидери решават кои сектори са интересни и наливат огромни средства.Тези държавно манипулирани икономически сектори вече не работят на принципа на свободен пазар, а убиват свободния пазар със ниските си субсидирани цени! Да си играем на свободен пазар в този случай е убийствено за икономиката и правилно реакцията е такава. Докато Китай субсидира икономически сектори и по този начин ги прави изкуствено суперконкурентни, това трябва и да следва, мита, ограничения, държавна намеса в подкрепа на местната икономика и тн.Каквото почукало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още