IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският бизнес е втрещен от Тръмп, но докога?

Обещанията да се държат републиканците отговорни ще бъдат тествани, когато демократите вдигнат данъците и втвърдят регулациите

21:02 | 19.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп я подкара през... голф игрището си. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Тръмп я подкара през... голф игрището си. Снимка: Bloomberg

През февруари 2018 г. главният изпълнителен директор на една от най-известните мултинационални компании в Америка постави въпроса защо толкова много бизнесмени са настроени срещу Доналд Тръмп, пише Брук Мастърс за Financial Times.

Американският президент вече беше лъгал многократно, хвалеше белите супремасисти, които маршируваха в Шарлотсвил и злобно атакуваше хора и компании в Twitter. Но този главен изпълнителен директор се фокусираше върху нещо друго: Тръмп току-що беше направил огромно намаляване на корпоративния данък и съкращаваше регулациите. "Има много шум, но е страхотно", каза той пред група журналисти от Financial Times.

Това неофициално събиране ми беше в ума, докато наблюдавах как американският бизнес се опитваше да се дистанцира от Тръмп и неговите републикански поддръжници, чиито твърдения за откраднати избори предизвикаха метежа срещу Капитолия. Сега, след като загинаха хора, прозорците бяха счупени, а офисите - разграбени, големите американски корпорации не успяват да реагират достатъчно бързо, като осъдят случилото се и заявят, че не са имали представа какво се задава.

Хотелската верига Marriott, химическата компания Dow и финансовите корпорации American Express и Morgan Stanley заявиха, че спират даренията за депутатите, чието отхвърляне на резултатите от президентските избори допринесе за размириците. Фирмата за поздравителни картички Hallmark, базирана в Канзас Сити, поиска парите си обратно от местните сенатори Джош Холи и Робърт Маршъл, които бяха на видно място сред 147-те републиканци, гласували против удостоверяването на избора на Джо Байдън след бунта.

Дори на съоснователят на Blackstone Стив Шварцман, който даде 355 000 долара на предизборния фонд на Тръмп и 325 000 долара за оспорване на изборните резултати, му дойде до гуша. „Шокиран съм и ужасен от опита на тази тълпа да подкопае нашата конституция. Както казах през ноември, резултатът от изборите е напълно ясен и трябва да има мирно предаване на властта“, заяви той.

Всичко това поражда два въпроса: какво им отне толкова време и ще бъде ли трайно отвращението им? Twitter окончателно спря акаунта на Доналд Тръмп „поради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие“, но едва след като той каза на тълпата пред Капитолия „обичаме ви“ и обяви, че към неговите привърженици „няма да бъде проявено неуважение или несправедливо третирано по никакъв начин или форма!!!“

Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
dr.5rov
преди 3 години
Айдеее, ловът на вещици започна (както предвидих, нарекох го "нещо като лустрация"). Хвърляне на обвинения -> внушения -> насъскване на тълпата -> Low social score -> изолация и смачване. Не очаквах да започне толкова скоро. А статията дори отправя обвинения, че толкова са се забавили с това. Даа, мрачни времена настъпиха в Америка. Лошото, че това ще се разнесе по целия свят. Какво ти "ще". Тези времена вече настъпват. Имате ли сертификат за ваксиниране? Остава за по просто да ни маркират направо по челата. Ще се вижда от всички и веднага. Ако последното казано ви навява някакви асоциации за нещо, което сте чували или чели, това не е случайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Американският бизнес е втрещен от Тръмп, но докога? От Бидона направо ще са на електрическият стол!Малкият и средният де, гигантите отново ще са на +30%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 3 години
Колко от тези, които правят благочестиви изявления днес, биха направили същата сделка отново?-Всичките до един ... Бизнеса няма място в управлението на една държава, започне ли да се меси.... заеееи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още