IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3,3 милиарда души живеят в автокрация

В много страни правителствата увеличават безгранично властта си, като подкопават основите на правовата държава

16:32 | 22.03.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автокрациите живеят благодарение на култа към личността и монопола над пресата, които непрекъснато разпространяват.

В Турция Реджеп Тайип Ердоган допълнително укрепи системата си, след като любим негов олигарх сега заграбва още повече от властта. Ердоган Демирорен е името на човека, който досега притежаваше вестниците Milliyet и Vatan в допълнение към хотели, енергийни компании и търговски център. А сега поема от независимия издател Айддин Доган и Hürriyet – най-влиятелния вестник в страната, информационна агенция и телевизионния канал CNN Türk и Kanal D. Новият султански капитализъм няма да бъде лишен от журналистически ласкатели. 

Може би затова и Турция е сред най-големите губещи в Индекса за трансформация (BTI), който германската фондация Bertelsmann представя на всеки две години.

Манипулирани избори, държавно насилие срещу населението, преследвани журналисти - демократичните форми на управление са все по-заплашени в световен мащаб. Това показва резултатът от BTI за тази година. От 2004 г. насам повече от 250 експерти от цял свят са събирали данни за състоянието на демокрацията, човешките права, икономическата ситуация и работата на държавния апарат в 129 страни. Ето и по-важните резултати накратко.

1. Автокрацията се засилва

Повече от 3,3 милиарда души биват управлявани автократично, става ясно от настоящия индекс. Това е най-високата стойност, откакто фондацията започва да създава индекса преди 14 години. От 129 проучени развиващи се страни и страни в преход 58 са автокрации – с три повече от 2016 г., твърди BTI.

Под автократи обикновено се разбират политици, които тълкуват (демократичния) си избор като безплатен пропуск до абсолютния контрол. Те опитват да прехвърлят властта на институциите към себе си: разделението на властите е отслабено, опозицията е затруднена, а апаратите на изпълнителната и съдебната власт са заети от приближени. 

Според анализа основни губещи в тази област са страни като Бурунди и Таджикистан. Макар че те и преди бяха считани за автократични, структурите там са се втвърдили още повече през последните две години.

В Бурунди, централна Африка, правителството използва брутално насилие срещу противниците си, а тези, които демонстрират там, често се страхуват за живота си. Това усещане се засили от поемането на президентския пост от Пиер Нкурун.

В Таджикистан правителството практически елиминира опозицията, отслаби върховенството на закона и ограничи политическото участие. Но също така и в Етиопия, Бахрейн, Еритрея и Венецуела положението се влошава, тъй като се наблюдават втвърдени авторитарни структури.

2. Демокрациите са под натиск

Наистина все още повече хора на Земята живеят в условията на демокрация - 4,2 милиарда души в 71 страни спрямо 3,3 млрд. в автокрации, но състоянието на много държави е тревожно според проучването.

 

 

Във всяка четвърта демокрация (18 от 71) имиджът на демократичните власти и институциите отслабва заради действията на местните политици. 9 от 71 демокрации са намалили свободата на изборите от 2015 г. насам, 12 са ограничили свободата на сдружаване и на събрания.

Негативните тенденции са особено силни в Източна Африка, Източна и Централна Европа, Централна Америка и Близкия Изток.

Авторите изброяват редица причини за това развитие. Първо, готовността на много правителства за разрешаване на социалните конфликти в сътрудничество с населението, намалява в 58 държави от 2006 г. Веднъж избирани, много управници ограничават правата на гражданите, за да разширяват своята власт.

От друга страна, положителното икономическо развитие играе важна роля в развитието на демократичните структури. В 72 развити и развиващи се държави обаче цари масова бедност и социално неравенство, като това затруднява пътя към укрепването на демокрацията.

Кои са основните губещи освен Турция и кои са печелившите – вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 6 години
и това е нормално, слугата не може да се справи със свободата и винаги ще иска да е роб, що класици са изписали тонове литература за подобни субекти като теб, ако знаеш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 6 години
и това е нормално, слугата не може да се справи със свободата и винаги ще иска да е роб, що класици са изписали тонове литература за подобни субекти като теб, ако знаеш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Радетелите на демокрацията да внимават защото в момента се движат по много тънък лед. Повечето хора не искат диктатура на малцинствата НАД мнозинството и тези прояви на демокрацията заради мнението на извратени европейски и американски социалисти и демократи заплашват цялостното съществуване на самата демокрация. Разбирам права и свободи ама като се премине определена точка става разцепление и разпадане на обществата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
KPetkov
преди 6 години
Абе аз от 28 години живея в демокрация и нещо я намразих. Ама то с такива видни демократи дето ни управляват за тея 28 години няма как да я обичаш демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Бойчо , Ердоган е на гости в България ...да нямаш неприятности утре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още