IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20% от новите Covid-случаи са в Източна Европа с нейните 4% от глобалното население

В Румъния вирусът убива средно по един човек на всеки пет минути този месец, също на всеки пет минути 120 души дават положителна проба в Русия

08:36 | 25.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT</em></p>

Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT

Броят на заразените с коронавирус досега в Източна Европа надхвърли 20 милиона в неделя по данни на Ройтерс, докато регионът се затруднява да се справи с най -лошото си огнище от началото на пандемията и усилията за ваксиниране.

Държавите в региона имат най-ниските нива на ваксинация в Европа, като по-малко от половината от населението е получило единична доза, предава Ройтерс

Унгария е начело с нивата на ваксиниране в региона, като 62% от населението ѝ е получило поне една ваксина, докато Украйна е дала само на 19% от жителите си една доза, показват данни на Our World in Data.

Новите случаи в региона непрекъснато нарастват и сега в тази част на Европа има средно по над 83 700 нови случая на ден, най-високото ниво от ноември миналата година, показват данните на Ройтерс до петък. Въпреки че има само 4% от световното население, на Източна Европа се падат около 20% от всички нови случаи, съобщени в световен мащаб.

Според анализ на Ройтерс три от първите пет държави в света, отчитащи най-много смъртни случаи в света, са в Източна Европа - Русия, Украйна и Румъния.

Повечето социални събирания на закрито след премахването на ограниченията при настъпването на студения сезон доведоха до нарастване на заразяванията с COVID-19 в много страни в Европа, каза в четвъртък директорът по спешните случаи на Световната здравна организация Майк Райън.

Тъй като вълната от инфекции се засилва, много хора в Източна Европа се разкъсват между предизвикателство и съжаление, че не са били ваксинирани.

Стотици протестираха в София и други градове на България срещу задължителните сертификати, които влязоха в сила в четвъртък, ограничавайки достъпа до много закрити обществени места на неваксинираните.

Проучването на Европейската комисия „Евробарометър“ показва, че поне един от всеки трима в повечето страни в източната част на Европейския съюз не вярва на здравната система, в сравнение със средната за блока ставка от 18%.

Повече от 40% от всички нови случаи, съобщени в Източна Европа, са в Русия, като 120 души дават положителна проба на всеки пет минути, показва анализ на Ройтерс. Здравната система на страната работи под голямо напрежение, призна здравният министър Михаил Мурашко в сряда. В петък федерацията отчете рекордни смъртни случаи от COVID за четвърти пореден ден.

Досега Русия е ваксинирала около 36% от населението си с една ваксина.

Москва, най-гъсто населеният град и столица на страната, ще затвори от тази седмица всички бизнеси с изключение на супермаркети и аптеки, за да спре разпространението на болестта.

Словакия отчете 3480 нови случая на COVID-19 на 19 октомври, най-високият дневен брой от март, показват данните на здравното министерство от сряда. Страната има едно от най-ниските нива на ваксинация в ЕС, като малко над половината възрастно население е напълно ваксинирано в страната с население от 5,5 милиона. Това допринесе за по-бързо нарастване на случаите, отколкото в някои съседни страни.

В Румъния болниците са напрегнати до краен предел, а леглата за спешни случаи са напълно заети в цялата страна. Моргите също са натоварени на пълен капацитет. Страната отчете рекорден брой ежедневни смъртни случаи и заразени с коронавирус във вторник. Вирусът убива средно по един човек на всеки пет минути този месец в страната, където процентът на ваксинациите също е нисък.

Украйна регистрира рекорден дневен връх от нови случаи и свързаните с тях смъртни случаи за втори пореден ден в петък. Тя също така удължи срока на извънредното положение, което позволява на властите да налагат ограничения до края на годината, за да овладеят вируса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
факт , колкото по-близо си до северна нигерия и прокситата й , толкова си по-зле ... :))) ... индийците са към милиард - 51% ваксинирани , чайниците са милиард и половина - 80% ваксинирани ... несбъднатата 16-та съвеЦка република 7млн население - нема и 20% ваксинирани ... :))) ... нема се цепим от колектива ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Точно през сaпa ми е как ще постъпите, но ако е възможно ваксинирайте се. Статистиката показва, че през последната седмица във Великобритания на ден са се заразявали средно 46358 души на ден, а са умирали 136. В русия числата са 33141 заразени и 1017 починали. Сами виждате, че смъртността в русия е 7-8 пъти по-висока от тази във Великобритания, а причината молкото имунизирани хора. Ако съотнесем смъртността към броя на регистрираните новозаболели, пропорцията вероятно ще е над 10, но да не издребняваме. ПС Избрал съм двете страни, защото са съотносими по броят на заразените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Защо няма данни за България??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още