IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 години власт и 180 млн. долара раздират династията на Башар Асад

Кавгата между президента и неговия братовчед е нещо повече - същинският въпрос е за това накъде ще поеме икономиката на Сирия

15:07 | 06.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

В един горещ юлски следобед преди 20 години Рами Махлуф стоеше под опъната в центъра на Дамаск тента, възхвалявайки качествата на своя братовчед Башар Асад. Само дни по-късно референдум постави печат на одобрение върху президентския мандат на Асад, който той наследи от своя баща.

Днес Махлуф има проблеми със закона и изглежда, че не може да се свърже пряко със своя роднина по майчина линия, който обаче преди това успя да го превърне в неоспорим икономически цар на Сирия. Асад разреши на властите да поемат неговите активи, след като бизнесменът неблагоразумно влезе в спор с правителството за 180 млн. долара, разкрива Bloomberg в свой материал.

Сирийците наблюдават с изненада семейната вражда, която се разиграва открито пред очите на всички през последните няколко седмици. Махлуф дори публикува видео в Facebook, в което се оплаква от отношението на властта. Бизнесменът се превърна от един от най-големите защитници на президента в негов враг, спотайващ се в семейството алевити, което управлява страната от 70-те години насам.

Фокусът може и да е върху влошените отношения между двама мъже, но същинският въпрос е за това накъде ще поеме Сирия. Кавгата между Махлуф и Асад може да изглежда отстрани като сапунен сериал, но може и да се окаже по-скоро последствие от отчаяното търсене на пари от властта в Дамаск след девет години на гражданска война.

Икономиката на Сирия все още е затисната под западните санкции – в четвъртък Европейската комисия удължи мерките срещу властта с още година. По изчисления на ООН от 2018 г. войната е струвала на Сирия 388 млрд. икономически щети.

Но за да привлече инвеститори и да започне възстановяването, Сирия трябва да добие една не толкова корумпирана политическа и икономическа структура, или поне на пръв поглед, посочва Айхам Камел, ръководител на звеното за Близкия изток и Северна Африка на консултантската фирма Eurasia Group.

Според него се извършва преход към една по-фрагментирана система съставена от нови бизнес царе – част от тях са забогатели след войната, част от тях са били фактор и преди това.

Сирия е изправена пред безпрецедентна икономическа ситуация – сирийският паунд (който преди избухването на гражданската война през 2011 г. струваше около 50 долара), поевтинява толкова бързо, че е трудно цената му да бъде проследена. От средата на март цената на основните стоки в страната поскъпна с между 40 и 50 процента, показват данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

В същото време удар нанесе и коронавирусната пандемия. А проблемите на банковата индустрия в съседен Ливан уловиха в капан милиарди долари в сирийски депозити.

Преследването на богати роднини донякъде напомня на похода на саудитския принц Мохамед бин Салман отпреди няколко години в опит да затвърди властта си. Но залогът за Асад е по-голям – той трябва да стабилизира икономиката без жизненоважните помощи от Иран или Русия, които се налага да се справят със своите собствени икономически демони.

За какво е целият спор

В основата на кавгата е една сума пари, която според правителството Махлуф дължи под формата на неплатени такси на Syriatel – телекомуникационната компания, която ръководи. В понеделник от фондовата борса в Дамаск обявиха, че акциите на Syriatel няма да се търгуват от следващия ден до второ нареждане. Махлуф обаче публикува няколко видеа от края на април, в които казва, че е платил задълженията си. В публикациите той иска президентът да изпрати някого, който да провери документите, които доказват, че е платил. Видеата са доказателство, че бизнесменът вече няма директен достъп до влиятелния си братовчед.

И въпреки че Асад не е коментирал публично въпроса, то правителството забрани на Маклуф да напуска страната, неговите приближени са арестувани, а активите му – както и тези на съпругата и децата му (които демонстрират разточителен начин на живот в социалните мрежи), са конфискувани. От 2008 г. срещу Маклуф са в сила санкции на американския Държавен департамент, според който той е влиятелен сирийски бизнесмен, близък до режима.

„Асад се нуждае отчаяно от пари, за да стабилизира сирийския паунд, да строи, да докаже, че ще има дивидент от мира, но не може да го направи“, смята Джошуа Ландис, директор на Центъра за изучаване на Близкия изток към Университета в Оклахома.

Според неназован сирийски банкер, цитиран от Bloomberg, режимът принуждава бизнесмени – в това число и новаци, които са забогатели от войната, да плащат. Тези, които не искат, сега имат Махлуф за пример, смята той.

Кой е Махлуф и защо падението му е от такова значение

Според Ибрахим Хамиди, сирийски журналист, който следи случващото се около Махлуф, преди да замине за Лондон, бизнесменът е контролирал 8% от предвоенния брутен вътрешен продукт на Сирия в размер на 74 млрд. долара през 2012 г. и има влияние върху останалата част.

Според Хамиди Махлуф до голяма степен се превръща в основната решаваща фигура в сирийската икономика.

В своята реч при встъпването си в длъжност през 2000 г. Асад обещава да направи живота на сирийците по-добър като модернизира античното законодателство, да премахне бюрокрацията и съживи компаниите. На Махлуф е възложена задачата да отвори към света социалистическата икономика на страната. Резултатът – капиталистическа система, която изглежда бляскаво отвън, но отвътре е все същата стара система на покровителстване, както преди.

„Всеки, който щеше да прави пари и да получи достъп до всички нови проекти, хотели и покупки на земя, трябваше да целува ръката на президента чрез Рами“, казва Ландис, който в миналото е живял в Дамаск.

Но верността на мнозина сега се пренасочва с успокояването на конфликта. Враждата с Махлуф е малко вероятно да застраши по някакъв начин Асад, но това е първата сериозна публична кавга в семейството, откакто чичото на Асад – Рифат ал Асад, се опита да свали от власт брат си Хафез през 80-те.

„Ако ще го сравнявате с Рифат, то Рифат поне имаше танкове около Дамаск“, казва Ландис. „А какво има Рами? Има Facebook. Какво може да направи?“, пита реторично той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още