IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заслужаваше ли си Brexit за икономиката?

Устойчиво нарастващата българска мигрантска общност в тази страна прави интереса ни към нея здравословен

08:40 | 28.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Защо е важна за нас английската икономика? Не само защото Обединеното кралство (ОК) си тръгна от ЕС, но и защото тя е една от най-важните глобални икономики, свързани с възможности за износ и инвестиции, а устойчиво нарастващата българска мигрантска общност в тази страна прави интереса ни към нея здравословен във връзка със състоянието на българския трудов пазар и мигрантските трансфери и техния принос към платежния баланс. От политико-икономическа гледна точка ефектите от напускането на ЕС са важен тест за евроскептицизма, който храни доста политически амбиции, включително и в България при предстоящите избори.  

И така - заслужаваше ли си Brexit от икономическа гледна точка? Този въпрос си задаваме от 2016 г. и ще продължаваме да си задаваме. Английската икономика започна да понася загуби от решението за излизане от ЕС още преди фактическото напускане на ЕС. След референдума от 2016 г. растежът на реалния БВП от 2.6% намаля на 1,7% през 2017 и до 1,3 през последните две години преди кризата с Covid. Пандемията засегна много силно Обединеното кралство, а БВП достигна рекордно понижение от  20,8% през второто тримесечие и 8,9% през трето на 2020 г.  Публичният дълг към БВП от 84% през първото тримесечие на 2020 се изстреля до 102%, което е исторически рекорд за покачване на дълга за такъв кратък период от време. Едва ли икономическата криза на ОК може да се препише изцяло на излизането от ЕС. Истината обаче, е че сериозните структурни проблеми на английската икономика нямат нищо общо с членството в ЕС – извод много подходящ и за България в предизборните месеци на растящ икономически популизъм и национализъм. 

Brexit се оказа, че не е „връщане към свободната търговия“, както твърди английският премиер, а нови ограничения в нея. Защо е важен Brexit за България? Той е не само урок за евроскептици, но и за икономисти. Темата с Brexit е неглижирана в българските икономически среди. При нарастващия евроскептицизъм в България опитът с Brexit показва, че дори и мощна икономика като английската понася значителни загуби от излизането от ЕС, въпреки широко прокламираната сделка и запазването на някои предимства на Единния пазар. Опитите да се компенсира отделянето от европейската икономика с търговско-икономически споразумения с Китай, САЩ и други страни, се оказаха неуспешни, а наскоро постигнатото споразумение с Турция едва ли ще допринесе за икономическия растеж на английската икономика. 

Главният губещ от Brexit - износът



Българският износ за ОК нараства през последните години преди излизането на страната от ЕС и достига около 700 млн.евро през 2019 г. Вносът отбелязва тенденция на стабилизиране на по-ниски обеми и по този начин България реализира положителен търговски баланс с Обединеното кралство.

Brexit сблъска българските износители с реалността още в първите дни на януари. Процедурите по износа за ОК вече следват правилата за износ за 3-ти страни, което включва при храните и необходимостта от сертификат за безопасност на храните, издаден от БАБХ. Огромните опашки и забавянето на вноса в ОК поради новите митнически правила се отразява особено на българския внос на бързооборотни стоки в тази страна.

Неблагоприятно ще се отрази Brexit и върху българския износ на стоки, които съдържат повече от 45% производство от трети страни, тъй като за тях няма да важи отпадането на митата и квотите.

Суровините и частите съставляват повече от 80% от българския внос в ОК, вкл. зърно, метали, стъкло, масла и други.
В условията на криза и бавно възстановяване търсенето на такива стоки намалява. От друга страна, това са обемни и тежки стоки, чиито достъп до английския пазар зависи до голяма степен от цената на транспортните услуги, които значително и трайно поскъпват преди Brexit и още повече след него. Brexit и дълбоката рецесия в ОК ще оказват негативно влияние върху българския износ и вероятно той ще загуби значителна част.

Върху търговския баланс влияние ще оказва слабата английска лира и се очакват прeдимства за износа от ОК, което може да влоши търговския баланс на България с тази страна. 

Транспортът в примката на Brexit: Сертификати, лицензи, документи и несигурност 

Транспортът ще е един от най-засегнатите от Brexit сектори на българската икономика. След пакета „Мобилност“, това ще е втори шок за българските превозвачи. В областта на транспорта споразумението за излизане на ОК от ЕС предвижда непрекъсната и устойчива въздушна, пътна, железопътна и морска свързаност, но достъпът до пазара на транспортни услуги е по-ограничен от този в Единният пазар. Включват се разпоредби, които въпреки прокламираната защита на конкуренцията, ще дадат по-малко достъп на българските превозвачи.

Вносът на стоките в ОК влиза в дебрите на множество сертификати и документи. От Справочника за превозвачите, публикуван от английското правителство, става ясно, че за превоз на различни видове стоки вече ще се изискват различни сертификати от различни институции, което допълнително ще затрудни износа на стоки към ОК. На превозвачите с Лиценз на Общността автоматично ще бъде издаден „Лиценз на Обединеното кралство за Общността“, който да използват от 1 януари 2021 г. „Притежаването на лиценз от Обединеното кралство за Общността не гарантира непременно правото на превозвачите да извършвате транспортна дейност към, от и в рамките на ЕС. Това ще зависи от резултата от преговорите между Обединеното кралство и ЕС“. Неяснотите в регулирането на транспортната дейност ще продължават през 2021 г.  ръководство ще бъде актуализирано веднага щом бъдат съгласувани новите правила.

Износът ще се затрудни и от новите регулации за опаковките за многократна употреба - пластмасови или метални кафези, щайги и др.

През април и юли 2021 г. ще има допълнителни промени в движението на стоки от ЕС към Великобритания. От април 2021 г. ще има допълнителни изисквания за продукти от животински произход (например месо, мед, мляко или яйчни продукти) и всички регулирани растения и растителни продукти. Това засяга повече от 60% от вносната lista на българските стоки в ОК. „Тези продукти ще изискват предварително известие и съответната здравна документация. Всички физически проверки на растения или растителни продукти ще продължат да се извършват в точката на местоназначение до юли 2021 г. От юли 2021 г. ще бъдат въведени пълен контрол и проверки на вноса за всички продукти. ENS декларации за безопасност и сигурност ще бъдат необходими за внос от ЕС към Великобритания. Ще се прилага същият модел, използван в момента за търговия с останалата част от света“.

Очевидно износът за ОК ще се затрудни, забави и вероятно ще стане по-малко конкурентноспособен, което от своя страна ще се отрази н на целия българския износ. За да се ограничи този негативен ефект е необходима подкрепа на държавните органи, които да подготвят и съдействат за своеврeменно подготвяне на необходимата документация и съдействие при конкретни случаи, създаване на информационна база за търсенето в ОК и други инструменти за насърчаване на износа.

Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Заслужаваше ли си Brexit за икономиката? Зависи от коя страна на Ламанша гледаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още