IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо забраната на ЕЦБ банките да раздават дивиденти е нечестна?

Спорно е дали една подобна забрана ще насърчи банките да дават повече заеми, твърди Ясмин Осман от Handelsblatt

10:45 | 29.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

На пръв поглед има основателни причини за забраната от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изплащането на дивиденти от банките: ефектите от причинената от коронавируса рецесия върху икономиката не могат да бъдат оценени надеждно - а с това не могат да бъдат оценени щетите, несъстоятелностите и лошите кредити в отчетите на банките. Следователно финансовите надзорници искат банките да задържат капитала си, за да подкрепят европейската икономика, а не да го раздадат под формата на бонуси и дивиденти.

Звучи очевидно и разумно. Но цялостната забрана за дивиденти е ненужно мащабна намеса. Забраната е подходяща там, където големите листнати в Европа банки се борят за едни и същи инвеститори и в същото време искат да разпределят големи суми под формата на бонуси на служителите, твърди в свой коментар за Handelsblatt Ясмин Осман.

Тогава забраната за разпространение на пари под формата на дивиденти е адекватно средство, особено ако капитализирането на дадена институция не позволява големи провали в бизнеса с кредитирането. В такива случаи забраната предотвратява процес на подбор, който може да има смисъл в дългосрочен план, но е твърде опасен за икономика в рецесия.

Но дивидентът невинаги касае големи суми. Няколко кооперативни банки в Германия например запазват голяма част от печалбата си от години. Капиталовата им база понякога се състои предимно от неразпределена печалба и само малка част от средствата на акционерите. Това означава, че дори при атрактивен дивидент,от банката няма да излизат големи суми. Бонусите там обикновено са нещо невиждано.

В подобни банки забраната за дивиденти атрофира в чисто символична политика, тъй като дивидентната политика почти не променя кредитната способност на такива банки. Вместо това банките се наказват за това, че не са се възползвали от факта, че не са използвали излишната база за заплати и дивиденти в миналото.

От гледна точка на ЕЦБ е опасно да се посочи праг на дивидент, тъй като след това всяка институция би се опитала да надмине това препятствие. Но това е само половината истина. ЕЦБ вече решава индивидуално за всяка финансова институция какъв капитал би искала да има. Тя би могла да действа по този начин и с дивидентите - в зависимост от това колко добра е капиталовата база и колко е податлив към кризата е съответният кредитор.

Спорно е дали една подобна забрана ще насърчи банките да дават повече заеми: спирането на плащането на дивидентите е ограничено във времето. И никой не може да провери дали една банка отказва заеми, защото са твърде рискови за нея, или защото се стреми да плати дивиденти през 2021 или 2022 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още