IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се готви за спад на долара през следващата година

Очакваното пускане на ваксина за коронавируса изостря апетита за риск на инвеститорите

11:23 | 26.11.20 г. 22
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Анализатори на Wall Street очакват пускането на ваксина за коронавируса да доведе до потъване на долара през следващата година, когато доверието се върне в световната икономика, пише FT.

Големите банки са вече с негативни възгледи за долара за 2021 г. Те занижиха още прогнозите си този месец, след като клиничните изпитвания укрепиха надеждите, че ваксините могат да станат широко достъпни през следващата година и да предизвикат икономически скок, който би насърчил по-рискови залози.

Доларът обикновено се търси по време на стрес, което отразява традиционната му роля на убежище за инвеститори и спестители, както се вижда от изумителното рали в разгара на избухването на коронавируса през март. Сега някои наблюдатели на валутата вярват, че ваксината ще промени всичко.

„Може ли доларът да спадне с 20 процента само през следващата година? Мислим, че да“, коментира анализаторът от Citi Калвин Це в изследователска бележка.

Това би било голям ход във валутно изражение. Според консенсусните прогнози, събрани от Bloomberg, инвеститорите очакват доларовият индекс да се понижи с около 3% от сегашното си ниво до края на следващата година. Средната прогноза е еврото да достигне ниво от 1,21 долара през този период от около 1,18 долара сега.

Спад от 20 процента на долара на база претеглена търговия би бил най-големият от 2001 г. Тогава доларът претърпя понижение от 33% за няколко години, тъй като други валути - особено на развиващи се пазари, поскъпнаха, тъй като инвеститорите търсеха държави с по-високи лихвени проценти и бърз растеж. Движението нагоре на валутите на развиващите се страни продължи до финансовата криза от 2008 г.

Citi очаква Федералният резерв на САЩ да продължи да стимулира икономиката и да е предпазлив по отношение на въпроса за увеличаването на лихвените проценти дори когато глобалното икономическо възстановяване се ускори. Това може да насърчи инвеститорите да намерят пристан за парите си другаде, тъй като нарастващите инфлационни очаквания в САЩ намаляват относителната привлекателност на долара. Така инвеститорите пак се насочват към по-бързо развиващите се страни, които може да затегнат паричната политика по-рано.

Доларовият индекс - мярка за американската валута спрямо шест други валути, вече отбеляза спад тази година, като падна с повече от 4% от началото на 2020 г., след като Фед унищожи някои от предимствата на доходността, които американските активи имаха спрямо своите чуждестранни еквиваленти. Еврото поскъпна с около 6% спрямо долара тази година, а австралийският долар – с 4%.

Тазгодишният спад на доларовия индекс обаче е незначителен в сравнение с ръстовете му от предишни години. Той нарасна с почти 13% през 2014 г. и с 9% през 2015 г. Да купуваш на американските пазари беше почти неизбежно през последното десетилетие на фона на ръста на корпоративните печалби, според анализатори от Goldman Sachs.

Щатският долар би трябвало да поевтинее дори ако американската икономика набере темп поради ролята си на "барометър" на здравето на световната икономика. „Дори ако американската икономика се представя доста добре, смятаме, че доларът може значително да отслабне, тъй като инвеститорите търсят по-висока възвръщаемост извън САЩ и излизат от сигурните убежища, в които са били през целия период на Covid пандемията“, посочва Зак Пандл от Goldman Sachs.

Андрю Шийтс, стратег от Morgan Stanley, очаква норвежката, шведската, новозеландската и австралийската валута също да поскъпнат спрямо щатския долар, след като се появи широкодостъпна ваксина. Еврото и нововъзникващите валути, като бразилския реал, южноафриканския ранд, руската рубла, също имат пространство за ръст. Той прогнозира, че еврото ще достигне ниво от 1,25 долара до края на следващата година.

„Намираме се в идеалната среда за рали на рисковите активи, по-слаб долар и по-силни валути, чувствителни към растеж, до края на годината“, казва и Джордж Саравелос, глобален ръководител на валутните изследвания в Deutsche Bank.

Някои стратези обаче са по-предпазливи в светлината на нарастването на случаите на коронавирус в световен мащаб и икономическата вреда от подновените блокади с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. „Ние просто сме настроени за разпродажби при долара в края на годината“, коментира Марк Маккормик, глобален ръководител на валутната стратегия в TD Securities.

Анализаторите от Barclays изразяват опасения, че твърде малък или твърде забавен фискален пакет от американските политици може да отнеме от блясъка от рисковите активи и да увеличи търсенето на убежища. „Пазарите в даден момент трябва да зачитат сегашното време, а не просто да гледат напред“, добавя той.

Пандл от Goldman твърди обаче, че положителните новини около ваксината значително намаляват глада на инвеститорите за безопасност. „Развитието на ваксините е достатъчно положително, така че повечето инвеститори трябва да се позиционират за слабост на долара днес“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
"когато съм убеден , че съм прав , е трудно съгласен съм ... :)))"Това е характерно за мало-ум-ните. Нулево развитие. Нищо не влиза в черепа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
"когато съм убеден , че съм прав , е трудно съгласен съм ... :)))"Това е характерно за мало-ум-ните. Нулево развитие. Нищо не влиза в черепа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
когато съм убеден , че съм прав , е трудно съгласен съм ... :)))Това е характерно за ***-лоум-ните. Развитие нулево. Нищо не влиза в черепа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
neon7
преди 3 години
zelka007-това са организации дето сертифицират протоколите за лечение и прилагането на фармацевтични продукти . FDA - approves Oxycontin for children https://***.youtube.com/watch?v=l5ZnZG9ZIgc Само преди месец -OxyContin maker Purdue Pharma has agreed to a settlement worth more than $8 billion to resolve a federal probe of its marketing practices for opioids, the Justice Department announced Wednesday.The company, which has been blamed more than any other for fueling the nation's opioid epidemic, will also plead guilty to three charges connected its role in the drug crisis. Purdue's owners, members of the Sackler family, will also pay $225 million in a civil settlement. https://***.politico.com/news/2020/10/21/doj-purdue-opioid-settlement-430775 Толкова за FDA авторитетите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
neon7
преди 3 години
https://***.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30145-0/fulltext FundingMerck Sharp & Dohme Corp., a subsidiary of Merck & Co., Inc., Kenilworth, NJ, USA. -Или с други думи който плаща той поръчва музиката! Вервайте им ! 100% ефективна до 12 години ха,ха,ха.... Колко деца са имали рак на шийката на матката някога???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
пхаха ... а кой да цитирам мамин сладък многознайко ... ?! това са организации дето сертифицират протоколите за лечение и прилагането на фармацевтични продукти ... :))) ... некви анонимници из мрежата ли да цитирам ... ?! ти в такава организация можеш единствено да носиш кореспонденцията от офиса на секретарката до пощата , щото другата ще я объркаш из отделите ... немаш ценз , абсолютно никакъв . ама коментираш решения и данни , дето дори не можеш да разчетеш , камо ли да асимилираш . чети ... не е истина колко сте органично неграмотни антиваксъркото племе ... https://***.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30145-0/fulltextцитирам в свободен превод заключение на изследването ... виж колко хора са се подписали под него . техния ценз с/у твоя ... :))) ... да си знаеш колко си зле . на бензена във формулата за аспирин що има три двойни валентни връзки ... ?! ... ако искаш пробвай и с викито ... пак ... :)))-----------------------------------------------В обобщение, резултатите от проучването показват значителна ефективност на ваксината qHPV от 100% до 12 години след първата доза qHPV ваксина, с продължаваща тенденция на защита до 14 години след ваксинацията при популацията на скандинавските жени. Няма данни за отслабване на имунитета през този период от време, което предполага, че няма нужда от бустер доза. По този начин резултатите от ефективността съответстват на продължителен и продължителен имунитет срещу свързаните с ваксината типове HPV. 9-валентна HPV (9vHPV) ваксина е разработена и лицензирана през 2014 г. за защита срещу инфекция и болести, причинени от четирите типа HPV, обхванати от ваксинацията qHPV, и петте типа HPV, които са най-често свързани с рак на маточната шийка след HPV16 и 18 [9]. Въз основа на епидемиологични проучвания, 9vHPV ваксината има потенциал да предотврати приблизително 90% случаи на рак на маточната шийка, 7085% високостепенна дисплазия на маточната шийка, 8595% от свързани с HPV рак на вулвата, вагината и *** и 90% от генитални брадавици [9]. Дългосрочната ефективност, доказана за ваксината qHPV, вероятно ще бъде приложима за ваксината 9vHPV, тъй като двете ваксини се произвеждат по подобен начин, споделят антигени за четири типа HPV и имат сходни профили на ефикасност и имуногенност за HPV6, 11, 16, и 18 [9]. В потвърждение на това очакване продължава дългосрочно проучване на ефективността на ваксината 9vHPV в скандинавските страни [36].
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Я ,зелката пак ср..а.. Милиони се плащат за нанесени вреди!Това са факти!!! Цитираш ми CDC FDA NHS -те ли ще признаят вреди??? Кой плаща за вредите?Фармата не плаща щети - защо ли? Всичко е прехвърлено на населението и вредите и плащането на щетите. Познай в БГ кога ще ти платят при щета? !СПАСЯВАЛИ всяка година 200 000 живота ...-НЯКАВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА???пп пий си аспиринчето и спокойно!-никой няма да ти отнеме правото да се ваксинираш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
какво означава С9Н8О4 ... ?! ама иначе коментираш медицина и фармация ... :)))това е да си знаеш колко си зле , щом за нещо толкова елементарно ти трябва wikipedia ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
пхахах ... тотален некадърник ... НИТО ЕДНО медицинско издание ... всичките без изключение на разни нпо-та или супер-мега-дупер сайтове от по двама човека персонал ... абсолютен *** ... що не ходиш да те лекуват в некое нпо ... ?! а се редите по болниците бре ... !!еле па последното дето си постнал ... :))) ... прибрали се ингилизки туристи от БГ на почивка и съдят БГ , че слънцето било силно , или че се лизнали на плочките и си навехнали китката ... :))) ... абсолютно същата шитня . дори да приема за някакъв момент , че има заведени и спечелени 3 иска за обезщетение за прилагане на ваксината , това го поставям с/у 120 000 000 други успешни , с/у това че спасява всяка година 200 000 живота ... за тази специално ... за останалите данните варират от няколко стотин хиляди до милиони годишно ...ти имаш по-голям шанс да те удари светкавица докато се разхождаш по планината отколкото да ти стане нещо от ваксина ... :))) или 100 пъти по-голям шанс да ти падне саксия на главата докато ходиш по улиците или 100 000 пъти по-голям шанс да пострадаш в автомобилна катастрофа ... :)))офертата за ср*нето продължава да важи с пълна сила , един дол дренки сте антиваксърите баце ... пълна нула като знания , информираност и възможност да мелите с лейките си данни , елементарно манипулативни на първично ниво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
HPV Vaccine Case Results In 2017, our lawyers negotiated an $11.5 million lifetime settlement for a client who developed neuromyelitis optica after receiving the HPV vaccine.In 2010, our firm negotiated a $3.5 million settlement for a client who developed multiple sclerosis after receiving the HPV vaccine and meningococcal vaccine. https://***.mctlaw.com/vaccine-injury/vaccinations/hpv-vaccine/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още