IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война унищожава американските печалби

„Търговската война на президента (Доналд) Тръмп нанася значителни щети на икономиката на САЩ и на глобалната икономика“, заяви Марк Занди, главен икономист в Moody's

08:48 | 25.10.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

В сезона на отчетите става все по-ясно колко „кръвожадна“ е търговската война между САЩ и Китай.

Това, което започна като целенасочени мита върху вноса на стомана и алуминий в началото на 2018 г., се ускори през последната година и половина. Митническите ставки бяха повишавани и нови такива бяха налагани с всяко разочарование в преговорите. И сега митата, налагани с месеци и прекъснатите заради тях вериги за доставки, увеличават разходите и свиват печалбите за голяма част от американските компании, посочва CNN в свой материал.

Можем да го разгледаме и така: преди година тези мита бяха като гадна настинка – дразни те, лошо ти е, но е временно. Сега вече изглежда, че за някои многонационални компании настинката се е превърнала в хронично състояние.

„Търговската война на президента (Доналд) Тръмп нанася значителни щети на икономиката на САЩ и на глобалната икономика“, заяви Марк Занди, главен икономист в Moody's. „По-високите мита действат като увеличение на данъка върху бизнеса и неговите клиенти“, допълва той.

Занди изчислява, че ако президентът Доналд Тръмп изпълни заканата си да повиши митата върху вноса от Китай, отново през декември, тези налози ще се равняват на увеличение на данъка от 100 милиарда долара през следващата година.

Индустриалният гигант Caterpillar (CAT) отчете 6% спад на приходите в сравнение с миналата година. Изпълнителният директор на компанията Джим Умплеби прогнозира, че търсенето ще остане непроменено през последното тримесечие на тази година.

„Сега очакваме търсенето на крайния потребител да не се промени, а търговците да направят по-нататъшно намаляване на запасите си поради глобалната икономическа несигурност", каза той.

Мениджърският екип на Polaris (PII), компания производител на моторни шейни, мотоциклети и лодки, се постара да компенсира по-високите разходи за мита чрез 60 различни инициативи. Изпълнителният директор Скот Уайн заяви, че компанията е спестила около 5 милиона долара разходи, свързани с митата през тази година, чрез използване на части, които не са произведени в Китай, и чрез сключване на договори с нови доставчици.

Митата намалиха печалбите за третото тримесечие на Harley-Davidson (HOG) с 21,6 милиона долара. По-високите разходи за стомана и алуминий, нужни на компанията, за да направи моторите си в САЩ, съвпаднаха с демографска промяна, която създаде благоприятни условия за развитие големите нови пазари в Азия. 

Изпълнителният директор на Harley-Davidson Джон Олин каза на инвеститорите: „Ние гледаме на бизнеса си с особено повишено внимание, необходимо в подобна среда“. Harley обмисля да измести част от продукцията си в Тайланд, за да завладее по-добре азиатския и европейския пазар.

Някои компании забелязват смущения от митата, които дори все още не са влезли в сила.

Hasbro (HAS), производителят на настолната игра Monopoly и Nerf, каза на инвеститорите във вторник, че може да се наложи да повиши цените на игрите и играчките си, ако планираните мита за 15 декември влязат в сила.

Разбира се, част от стратегията на митат беше да се стимулират компаниите да диверсифицират своите вериги за доставки извън Китай и да върнат производството в САЩ. Но въпреки че, в някои случаи това производство се премества извън Китай, то не се върна в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Точно така, те също го правят. Русия също го прави (пример Крим). Даже може да се каже, че и ЕС го прави - като присъединява държави към съюза и малко по малко ги подчинява на едни общи правила.Само, че има няколко големи разлики. ЕС като го прави, това прави в държавите в съюза по-добре развити. Съответно гражданите в тях могат да пътуват по-лесно, тези които са по-образовани взимат повече пари и т.н. При тези, които атакува САЩ в близкия изток е съвсем друга бира. Но, има и изключения - Пуерто Рико. При Русия също е различно. В случая при деспотичните държави като Русия и Китай едно такова нещо ще е със сигурност зле за съответните държави.Така, че по-добре да не се случва Русия и Китай да прилапват държави. По-добре ЕС и САЩ да го правят. Това е най-краткия извод. Не, всичко е рози и цветя, но все пак е ясна разликата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Bat Sande
преди 4 години
"Това за сега обикновенния европеец или американец не го засяга, но в даден момент, когато набере и стабилизира мощта си такъв тип държава ще почне да трови геополитиката. Ще почне да завзема територии, примерно Тайван и Хонк Конг. Ще подкрепя още повече подобни държави като Иран, Венецуела и т.н.И от там като имаш супер сила можеща да влия директо на геополитиката (чети - да прави каквото си иска), ще се почнат подмолвните саботажи в запада за повече влияние и власт. Тогава ще почнем да го усещаме доста по-силно, но вече ще е прекалено късно."Това в момента не го ли правят кравбоите?!? Кофти е като някой се опитва...и успява да ти отмъкне кокала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
Mit1
преди 4 години
Съгласен съм. Китай става прекалено силен и това, което прави Тръмп трябваше да стане още преди известно време (да кажем преди 5-10 години). Сега ще е по-трудно и по-продължително.Китай няма да се промени и да стане демократична държава. Ще бъде диктаторска - налагайки своите политики със сила, и натиск на гражданите си, със следене и вкарване в затвора и наказание без съд, с огромна цензура, с кражби на технологии и т.н. и т.н. Това за сега обикновенния европеец или американец не го засяга, но в даден момент, когато набере и стабилизира мощта си такъв тип държава ще почне да трови геополитиката. Ще почне да завзема територии, примерно Тайван и Хонк Конг. Ще подкрепя още повече подобни държави като Иран, Венецуела и т.н. И от там като имаш супер сила можеща да влия директо на геополитиката (чети - да прави каквото си иска), ще се почнат подмолвните саботажи в запада за повече влияние и власт. Тогава ще почнем да го усещаме доста по-силно, но вече ще е прекалено късно.Допълнително всички тези благи цени на стоките от Китай ще приключат. Ценита ще се вдигнат малко по малко вече стабилизирани веригите на доставки и укрепени позициите на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
Mechkata
преди 4 години
"Но въпреки че, в някои случаи това производство се премества извън Китай, то не се върна в САЩ" - мисията неуспешна. Пак да си го изберете Тръмпа. Против Китай, Русия, Турция, Корея, против Европа, против Южна Америка, Канадците са ви ***.... а американците най-великите. Я забранете целия внос и износ, па барем се съхраните, щом останалия свят ви пречи... нито мексиканците да ви работят, нито европейците да ви образоват, да ви видим тогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Изместването на производството ще отнеме малко време, но това е пътя. Не бива всичко да се произвежда в Китай на всяка цена.... Пагубно е за целия свят.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Ами понякога се налага да се претърпят временни щети в името на дългосрочни цели и траен просперитет !!! За да продължим аналогията с болестите: ако човекът го боли зъб - той може или да дъвче аналгинчета и да се самозалъгва, че прави нещо - докато зъбът не развие гранулом и не го загроби - или може да отиде при зъбарят да му го разкопае, почисти и пломбира. Това боли и е гадно - ама наистина решава проблемът.Ако тоя - марк - беше истински икономист, щеше да знае какъв е смисълът от протекционизмът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още