IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърдият Brexit е заплаха не само за паунда, но и за еврото

Ако британците напуснат без сделка, акциите ще се сринат от двете страни на Ламанша заедно с единната валута

21:43 | 04.10.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С приближаването на края на хаотичния развод между Обединеното кралство и ЕС на валутните пазари се появяват сигнали за самодоволство. Валутният курс е сравнително спокоен. Пазарите на опции не проявяват сериозни признаци на загриженост. Ако Brexit върви зле обаче, валутата може да пострада. Но не става въпрос само за паунда, а и за еврото, пише Кейти Мартин за Financial Times.

Чувствителността на паунда към възходите и спадовете на преговорите с ЕС вече е добре известна. Неслучайно курсът на британската валута бе наречен „неофициалната опозиция“ на твърдия Brexit. Един ясен знак, че опасенията за глобалния растеж, а не шумът от ЕС, засегнаха пазарите във Великобритания тази седмица, е, че FTSE (основният британски борсов индекс – бел. прев.) спадна, докато паундът остана неподвижен.

Междувременно еврото има свои проблеми. На ниво от под 1,10 долара, то усеща тежестта на подновеното облекчаване от Европейската централна банка и като цяло трудната среда в глобалната промишленост, която особено вреди на Германия. Тук Brexit играе епизодична роля, като несигурността, обхванала британския бизнес, прониква в еврозоната. Но наистина ли Brexit е калкулиран?

Пазарът на опции, който се използва за залагане или хеджиране срещу сътресения във валутния курс, не сочи това. Вградената в цените тримесечна волатилност на еврото - мярка за това доколко пазарът смята, че валутата ще се колебае - сега е около 5,6%, в долния край на диапазона, който доминираше досега тази година.

За разлика от еврото, относно паунда трейдърите и инвеститорите очевидно са подготвени за пробив по един или друг начин. Тримесечната волатилност на британската валута според пазара на опции е 12%, приблизително равна на тази на бразилския реал и доста над мексиканското песо.

Маркус Шомер, базираният в Ню Йорк главен икономист на PineBridge Investments, смята, че европейските пазари може би се насочват сляпо към лошо падане. Ако Обединеното кралство и ЕС не постигнат сделка и британците напуснат в края на този месец, акциите ще се сринат от двете страни на Ламанша заедно с еврото, казва той.

Може би по ирония на съдбата той смята, че „пазарното дисциплиниране“ би се оказало част от отговора. Ако Brexit без сделка се случи, и двете страни ще бъдат принудени от пазарните сривове да седнат на масата за преговори. Примерите на гръцката дългова криза и миналогодишната мини-криза при италианските облигации показват, че парите говорят на ЕС. „Така работи Европа“, изтъква Шомер.

Бану Бауея, стратег в UBS, съветва клиентите си да се застраховат. Ако Brexit без сделка се случи, еврото може да потъне до 1,05 долара, смята той, с още възможности за спадане след първоначалния шок.

Спокойно може да се каже, че това не е общоприето мнение. Много инвеститори просто не очакват толкова рязък ефект върху еврозоната. Но всички знаят, че боравят с непредсказуема ситуация с непредвидими резултати. Това прави сключването на някаква превантивна застраховка за евровите активи примамлив ход на действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Колкото по-зле толкова по-добре за спекулантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Твърдият Брексит раздвижва въображението на пазарните спекуланти,кара ги да мечтаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Ако британците напуснат без сделка, акциите ЩЕ се сринат от двете страни на Ламанша заедно с единната валутаИ комунизма ЩЕше да идва, но не дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още