IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция може да изчерпа резервите си в чуждестранна валута до юли

Резервите в твърда валута на централната банка на страната се свиха до 25,9 млрд. долара в средата на април от около 40 млрд. долара в началото на годината

15:00 | 03.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турция почти е изчерпала резервите си в чуждестранна валута в безполезен опит да подкрепи рухналата лира и може да остане без американски долари до юли, предупреждават икономисти, цитирани от Arab News.

Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган също е изправен пред двойно икономическо предизвикателство на фона на пандемията от коронавирус – растящите разходи по отношение на националната блокада и ограниченията за движение, както и рискът от това COVID-19 да хвърли сянка върху обичайния летен туристически бум.

Турската лира е загубила 14 на сто от стойността си от януари до май и около 36% за последните две години. Миналата седмица тя падна под психологичната граница от седем лири за долар.

В отговор на това Турската централна банка предостави 32 млрд. долара чуждестранни резерви за държавните банки в подкрепа на лирата през първите четири месеца на тази година, подобна на онази от миналата година. 

Резервите в твърда валута на централната банка се свиха до 25,9 млрд. долара в средата на април от около 40 млрд. долара в началото на годината.

Валутни трейдъри изчисляват, че резервите на централната банка са попаднали на отрицателна територия през миналата седмица с 2 млрд. долара. „Никоя държава не може да издържи на толкова бързи загуби на резерви за дълго време“, посочва анонимен валутен търговец.

Анализаторите от TD Securities смятат, че Турция може да изчерпа резервите си на чуждестранна валута още през юли, ако натискът върху турската лира продължида се усилва.

Управителят на централната банка на страната Мурат Уйсал призна, че пандемията от COVID-19 е създала „извънредни условия“, при които може да се появи нестабилност във финансовия буфер на банката. Но според Волфанго Пиколи, политически анализатор на риска в Teneo Intelligence, смята, че политиката на банката е неустойчива, тъй като тя няма достатъчно ресурси, за да управлява спада.

„Дори и да успее да получи суап линии от Федералния резерв на САЩ, това ще даде само временно облекчение, но няма да поправи текущите финансови проблеми“, заяви Пиколи пред Arab News. „И тези суап линии ще бъдат с много ограничено количество и е малко вероятно да осигурят значително място за облекчение на валутата“, подчерта още той.

Според анализатора в паричните фискални политики на Турция липсва доверие от страна на пазарите, а опитите на централната банка да поддържа лирата помрачават още повече това доверие.

В същото време страната е изправена и пред риска от крах на своята туристическа индустрия. Според последния доклад на централната банка „загубата на приходи от туризъм ще доведе до важни отражение върху растежа, заетостта и салдото по текущите сметки“.

Загубата на приходи от туризъм за останалите три тримесечия на годината може да достигне 25 млрд. долара.

Експертите също така отбелязват, че около две трети от тези приходи от туризъм се регистрират през летните месеци, което също ще бъде „изгубен период“ поради продължаващите ефекти от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Реджи и *** при Кимчо скоро.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Ivel
преди 3 години
Заиграе ли мечката при комшите, не чакай добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още