IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария може да пренареди световната парична система

Ако швейцарците гласуват за по-високи златни резерви на централната си банка, цената на благородния метал ще се изстреля нагоре

08:17 | 27.10.14 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Валутните резерви на Националната банка са за около 500 млрд. долара. Златото в момента покрива по-малко от осем на сто от тези резерви.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Валутните резерви на Националната банка са за около 500 млрд. долара. Златото в момента покрива по-малко от осем на сто от тези резерви. Снимка: Ройтерс

За пореден път референдум в Швейцария предизвиква смут в цяла Европа. Този път обаче жителите на Конфедерацията може дори да предизвикат земетресение, което да разтърси международната парична система. Възможната причина за такова сътресение е предстоящата златна инициатива на страната, пише в свой анализ Die Welt.

Под мотото "Спасете нашето швейцарско злато" швейцарците са призовани на 30-и ноември да гласуват за това дали франкът трябва отново да стане базирана на златото валута. Първите социологически прогнози показват, че е твърде възможно инициативата да получи мнозинство от гласовете.

Исканията на инициаторите са сложни за изпълнение и може да докарат безсънни нощи на много парични надзори в и извън Конфедерацията. Популярната инициатива призовава не само за това Швейцарската национална банка (SNB) да преустанови продажбата на благородния метал, както го правеше в миналото, но също така гласи, че националните златни резерви ще се съхраняват в бъдеще само на територията на страната.

Още по-обширно и деликатно обаче е третото изискване на инициативата - "делът на златото от активите на Националната банка трябва да бъде най-малко 20 процента!" Под "активи" се разбират преди всичко валутните резерви на Националната банка.

Според последните актуални данни валутните резерви на Националната банка са за около 500 млрд. долара. Златото в момента покрива по-малко от осем на сто от тези резерви. За да се постигне покритие от една пета, швейцарските парични власти ще трябва купят според текущото състояние около 1 500 тона от ценния метал.

Според американската агенция за геоложки проучвания US Geological Survey годишното производство на метала в момента възлиза на почти 2 800 тона. Дори ако швейцарците си дадат срок от пет години за постигане на 20-процентовата цел, това би предизвикало сериозно търсене на златото, което би възлизало на приблизително една десета от годишното производство.

По този начин положителен вот в Швейцария би имал сериозни последици не само за швейцарската парична политика, но и за глобалните пазари на суровините и международната парична система.

"Ако инициативата бъде прокарана, това би повишило цената на златото вероятно с десет до 15 процента нагоре", смята Фолкер Хелмайер, главен икономист в Bremer Landesbank. Но според него еднократният скок на цените не би било решаващ. "Вотът ще промени фундаментално пазарната психология. Вместо доскорошното отрицателно пазарno настроение, ще имаме положително". 

През изминалото десетилетие SNB е сред най-големите продавачи на злато - общо 1 550 тона от жълтия метал са продали централните банкери на страната, за да инвестират получените пари главно в американски държавни облигации. Особено дразнещ за швейцарците е фактът, че от днешна гледна точка тази сделка не е печеливша.

Ако швейцарската централна банка принадлежеше дълго сред най-големите притежатели на традиционната валута, то тя сега е седмата сред собствениците на злато. Според Международния валутен фонд (МВФ) SNB е натрупала 1 040 тона с текущата пазарна стойност от малко над 40 млрд. долара (32 млрд. евро).

Големите развиващи се икономики на Китай и Русия междувременно надминаха Швейцария по отношение на собствеността на злато. Но не само SNB,  Bank of England и германската Bundesbank също са намалили своите златни резерви през последните 20 години. Ако швейцарската централна банка стане първата западна централна банка, която след много години започне отново да повишава резервите си, това би бил много важен сигнал за всички.

Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 1 rate down comment 1
todis
преди 9 години
Косвена информация за купувачите на злато:http://***.istinski-pari.com/news0214.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
ако кажеш над 2000 год пак няма да сбъркашМи...родили сме се в грешното време?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
В тази ситуация на взаимо- изключващи се цели и интереси, които УСА преследват, единствения печеливш вариант е, реализацията на форсмажор, който да послужи за претекст, за отписване на задълженията (на правителството и на финансовата система) и нова версия на Бретън Уудс около ФЕД , като емисионен център (световна резервна валута). Това очевидно може да бъде наложено от позиция на силата, в следствие на удържана победа (най-вероятно в някакъв вид мащабен военен или хибриден конфликт) над конкурентите, но не и по силата на икономическата логика в текущо наблюдаваната картина и процеси в света и световната икономика/финанси. Напротив на база тази икономическа логика и реалности, които наблюдаваме към момента, по- вероятния сценарии е някаква форма на дезинтеграция на световната икономика, на две или повече зони около алтернативните центрове на финансов и икономически/индустриален капацитет, които се очертават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 11 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
В момента играта е доларът да се спаси на всяка цена някоя друга година................Там е работата, че долара (т.е. цялата финансово-политическа конструкция, която седи зад него) е в своеобразен цугцванг. От една страна им е нужно валутата да бъде съхранена, като стойност и като инструмент за контрол на интегрираната икономика на глобално ниво, а от друга старана долара и деноминираните в долари облигации на УСА са оръжие срещу тях т.к. външните играчи, които държат голям обем от една силна валута, ще получават предимства в едно конкурентно противопоставяне, а освен това расте и риска от невъзможност тези задължения да се покрият, без да се обезцени валутата чрез масова емисия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Само дето залежите в България в повечето случаи са с концентрация 2-4 гр. злато на тон руда и затова е нерентабилен добивът му в големи мащаби.Злато по нашите земи се е добивало над 1 000 години и сега се остъргват последните дълбочинни залежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
Струва ми се по-важно дали и други ще повлекат крак освен швейцарците. Щом се е започнало, въпросът е докъде би могло да се стигне и кои ще доставят златото. Не е тайна че на Балканският полуостров, включително на наша територия, се намират едни от световно значимите залежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
:) Благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 3
Graf
преди 9 години
Златото не е пари. Категорично е стока, но специална стока. Инвестиционно убежище при кризи и при политически катаклизми.Малко повече инфо за златото: http://***.gold.org/supply-and-demand/gold-demand-trends
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 6
data
преди 9 години
голямо писане за това злато ей . Дайте статистика къде отива световното производство на злато - дали отива за инвестиции или за потребление ? Основния потребител на злато е електрониката и бижутерията - което потвърждава тезата за това че златото е стока а не пари . п.п.Като е пари ( инвестиции) що тренда на другите благородни метали не следват златото ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
т.е. не земята продаваш а продукцията от нея ;)съжалявам за грешката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още