Шефът на JP Morgan Chase: Биткойнът ще се срине

Снимка: Ройтерс

Шефът на JP Morgan Chase: Биткойнът ще се срине

13.09.2017 10:23

Главният изпълнителен директор на голямата американска банка JP Morgan Chase Джейми Даймън очевидно не вярва в бъдещето на криптовалутите, след като нарече биткойна „измама“.

В своя реч в рамките на инвеститорска конференция в Ню Йорк Даймън заяви, че дигиталната валута няма да функционира, защото практически е създадена от нищото. 

Същевременно той прогнозира сериозни загуби за купувачите на валутата. „Биткойнът ще приключи съществуването си със срив“, каза той, цитиран от CNBC.

Даймън се пошегува, че дори дъщеря му си е купила биткойни, искайки да се въползва от тенденцията, която доведе до ръст на цената от над 300% от началото на годината. 

“Не казвам – купете на къса позиция за 100 000 долара и продайте, преди да се срине", каза той. “Това не е съвет за това какво да правите. Дъщеря ми купи биткойни, те поскъпнаха и сега тя си мисли, че е гений".

По време на отделна конференция по-рано през деня Даймън заяви, че биткойн манията напомня за лудостта по лалетата през 17-ти век (изразът tulipomania (от англ. tulip-лале и mania-мания) е станал нарицателно за т.н. финансови балони, като терминът произлиза още от ренесансова Холандия. Лалето, пренесено в Европа през 16-ти век от Турция, е предизвикало огромен интерес най-вече в Обединените провинции (сега Холандия), особено сред по-горните класи в обществото. Интерес, довел до достигането на нечувани равнища на цените тогава, б.ред.).

“Това е по-лошо от балона на лалетата, няма да свърши добре, някой ще бъде убит", каза Даймън по време на конференция за банковия сектор, организирана от Barclays. "Валутите имат правна подкрепа и ще го издухат". 

Даймън заяви също, че „ще уволни на секундата" всеки трейдър в JPMorgan, който търгува с биткойн, отбелязвайки две причини. От една страна, това би било нарушение на правилата на банката, а от друга – подобни лица биха били глупави. „И двете неща са опасни за банката“, обясни Даймън.

Цената на биткойна падна след коментарите на Даймън с около 2 на сто до 4 106,23 долара за брой.

Критиката на Даймън идва в момент, в който някои от най-известните фигури на Wall Street започват да приемат криптовалутата. Том Лий от Fundstrat заяви, че цената на биткойна ще се покачи до 6000 долара през следващата година, а според медийни спекулации известният инвеститор Бил Милър също е придобил биткойни. 

Рубрики
Kъм пълната версия