IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската рубла може да е на прага на голямо си завръщане

Ако страховете за валутата не се осъществят, тя може да се върне на цената си от около 70 рубли за долар, където бе в края на май

19:10 | 28.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Възстановяването може да е зад ъгъла за руската рубла след последователни три месеца на загуби.

Валутата на най-големия износител на енергийни продукти, е и най-зле представящата се на развиващите се пазари за периода, въпреки че цената на петрола се възстанови с почти 30%. Това на свой ред накара анализатори, като тези на Citigroup Inc. и Sova Capital, да предположат, че руската рубла е фундаментално недооценена, посочва Bloomberg.

Традиционното за това време от година поевтиняване бе ускорено от геополитически рискове, които разпалиха притесненията за нови санкции срещу Кремъл. Ако тези страхове не се осъществят, рублата може да се върне на цената си от около 70 рубли за долар, където бе в края на май, смятат експертите. Това означава поскъпване с близо 6% спрямо настоящите си нива.

Рисковата премия се формира до голяма степен заради притесненията, че руския президент Владимир Путин ще се намеси в събитията в съседен Беларус, където продължават масовите протести с искането за оставката на държавния глава Александър Лукашенко. Скорошното отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални също помогна за разпалването на очакванията, че САЩ и Европейския съюз ще наложат нова порция санкции срещу Кремъл.

Инвеститорите в Русия имат причина да се притесняват от риска от санкции заради неочакваните обрати във външната политика на Путин в миналото. Но според Джеймс Баринео, дългогодишен мениджър на активи на развиващи се пазари за Schroder Investment, този път пазарите бъркат.

Той държи на своята инвестиция в облигации в рубли с довода, че извънредна руска намеса в Беларус е малко вероятна, а новите санкции не са на дневен ред в САЩ предвид началото на активния предизборен сезон в страната.

„Ако се упражнява руско влияние в Беларус, то е вероятно да се приложи задкулисно и не е вероятно да стане двигател на събитията, на които им липсват мащабни размирици, заплашващи да излязат извън пределите на страната“, смята Баринео.

Анализатора на Finisterre Capital Деймиън Бушет очаква правилното време за покупки на валута. „Рублата беше евтина в края на юли и сега е дори още по-евтина“, посочва той.

Според него евентуалната руска помощ за Беларус би било най-малкото, което да стори Путин за една приятелска държава в икономически съюз с Русия. „Не гледам на това като  на нещо прекалено или като на конфронтация със Запада“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още