IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои спокойна седмица на фронта на икономическите данни

Началото е с индустриалните поръчки в Германия и търговията на дребно в ЕС

11:14 | 06.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;David Kawai/Bloomberg</p>

Снимка: David Kawai/Bloomberg

Новата седмица започва на фона на нарастващия брой заразени с коронавирус в световен мащаб и повторното въвеждане на частични блокади в редица държави. Измерителите за активността в непромишления сектор, безработицата и инфлацията очертават едни сравнително ненаситени на икономически данни седем дни.

В понеделник стана ясно, че поръчките за германски промишлени стоки са се повишили с 10,4% през май, тъй като търсенето нарасна след премахването на мерките за ограничаване разпространението на коронавируса.

Данните от Федералната статистическа служба показват, че вътрешните поръчки са се увеличили с 12,3%, докато поръчките от чужбина са нараснали с 8,8%.

В същи ден се очаква индексът на мениджърите по поръчките за непромишления сектор на Института за управление на доставките в САЩ да покаже растеж на активността в секторите на услугите и строителството през юни. Дори лекото разрастване обаче ще бъде добра новина на фона на двата предходни месеца на спад заради коронавируса.

В понеделник също така Евростат, статистическата служба на ЕС, ще публикува данните за търговията на дребно в Европейския съюз и еврозоната.

Във вторник бордът на Централната банка на Австралия ще проведе своето заседание за определяне на паричната политика. През миналата седмица стана ясно, че продажбите на дребно в страната са нараснали с рекордните 16,9% през май, като само при търговията на облекло, обувки и аксесоари е отчетен месечен ръст от 129,2%.

В същия ден ще бъдат публикувани данните за индустриалното производство в Германия през май.

В сряда очакваме Европейската централна банка (ЕЦБ) да публикува своите икономически прогнози.   

В четвъртък Сръбската централна банка ще проведе заседанието си.

Федералната статистическа служба на Германия ще публикува своите данни за търговския баланс на експортно-ориентираната страна през май.

Властите в Китай ще оповестят данните за нивото на инфлацията в страната през юни. Очаква че, че потребителските цени са отчели скромен ръст през юни, докато индустриалната дефлация вероятно е намаляла. Икономистите очакват, че индексът на потребителските цени се е повишил с 2,6% на годишна база през. По-бързото увеличение на цените на хранителните продукти поради големите наводнения в Китай вероятно надвишава по-слабия ръст на наемите например, казват икономистите. Индексът на цените на производителите вероятно е спаднал с около 3,1% през юни.

От друга страна броят на молбите за обезщетения при безработица в САЩ поддържат устойчиво високо ниво през последните седмици, подчертавайки историческите съкращения в цялата страна. Икономистите очакват молбите за финансова помощ да са намалели слабо през миналата седмица, знак, че пазарът на труда се лекува макар и бавно.

В петък се очаква Канада да обяви данните за заетостта в страната през юни. Анализаторите смятат, че показателят е нараснал, тъй като все повече градове и провинции облекчават блокадите срещу коронавируса. Въпреки това нивото на заетост вероятно ще остане под своя предпандемичен пик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още