IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои ни натоварена седмица за централните банки

Все повече европейски държави обмислят разхлабване на мерките срещу коронавируса

11:29 | 27.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Светът продължава борбата си с най-голямата пандемия в съвременната история. Някои държави от Европа се стремят  да облекчат мерките и ограниченията срещу разпространението на коронавируса, които вредят на икономиките им. В същото време централните банки и правителствата увеличават стимулите си, за да смекчат икономическия шок от заразата. Тази седмица се очертава поредната натоварена за централните банкери в световен мащаб. Ето какво се очаква да движи инвеститорските настроения през следващите дни:

Облекчаване на мерките

Някои от европейските нации, засегнати най-силно от Covid-19, започнаха да правят предварителни стъпки за отваряне на  икономиките си. Испания облекчи ограниченията, за да позволи тренировките на открито и разходките, Италия ще започне да позволява на хората ограничено движение от 4 май, а плановете на Франция трябва да бъдат очертани във вторник. Германия и Обединеното кралство изразяват притеснения от прекалено бързото облекчаване на мерките. Великобритания планира да внедри мобилни екипи за тестване на населението.

Централни банки

Бордовете на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка трябва проведат заседанията си през тази седмица на фона на постоянния натиск върху централните банкери за подкрепа на икономиките. Според някои инвеститори САЩ се насочват към дефлационна спирала. Федералният резерв иска да улесни достъпа на потребителите до пари в спестовни сметки и сметки на паричния пазар по време на пандемията. В петък централната банка заяви, че премахва правило, което обикновено ограничава физическите лица да правят повече от шест тегления от такива сметки всеки месец, без да плащат такса. Този ход дава възможност на банките да позволяват неограничени тегления и преводи всеки месец, въпреки че кредиторите не са длъжни да премахват съществуващите лимити и могат да запазят таксите си при над шест трансакции на месечна база, казаха от Фед. 

Ръководството на Народната банка на Китай възнамерява да осигури ликвидност и постоянна подкрепа, за да гарантират, че икономическият спад в резултат на пандемията е краткотраен, а централните банкери на Япония обещаха неограничено изкупуване на облигации.

Спасителните пакети

Формата и размерът на спасителните пакети за европейските авиокомпании започват да стават по-ясни, след  като правителствата на Франция и Холандия обещаха 11 милиарда евро за Air France-KLM. Германският превозвач Deutsche Lufthansa AG  навлиза в ключова седмица от преговорите за държавна помощ. От своя страна Ричард Брансън обмисля да вложи повече пари в Virgin Atlantic Airways Ltd. Emirates посегна към своите парични резерви, а производителят на самолети Airbus SE предупреди, че ще трябва да съкрати разходите си бързо заради свиващия се глобален авиационен пазар.

Вериги за доставки

Най-големият доставчик на пшеница в света, Русия, достигна размера на самоналожената си квота за износ на зърно два месеца предсрочно, което повишава вероятността на пазара да се появи дефицит на руската пшеница за първи път от десетилетие. Това бележи още един потенциален срив в глобалните вериги за доставки. Анализатори заявяват сущо, че река Рейн пресъхва, което може да затрудни придвижването на промишлени стоки.

Що се отнася до икономическите данни в сряда ще бъде оповестен доклада за брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие на годината. Анализаторите очакват свиване на икономиката на страната. Цифрите обаче ще обхванат само няколко седмици от наложената блокада, което кара икономистите да смятат, че данните за второто тримесечие, които няма да бъдат публикувани до юли, ще бъдат много по-лоши.

В същия ден ще се проведе и заседанието на Федералният резерв. Управителят Джером Пауъл вероятно ще подчертае широкия набор от програми, които централната банка стартира, за да подкрепи икономиката, и отново ще обещае да направи всичко възможно, за да помогне за преодоляване на сериозния икономически спад.

В четвъртък в Китай ще бъдат публикувани данните за индекса на мениджърите по поръчките в страната през април. Икономистите очакват промишлената активност да продължи възстановяването си след вдигането на блокадата, но с малко по-бавни темпове, отколкото през март.

В същия ден ще бъде оповестена информацията за брутния вътрешен продукт на Европейския съюз. Икономистите очакват БВП на блока да намалее през първото тримесечие на годината с оглед икономическото влияние на мерките срещу разпространението на вируса.

В четвъртък ще бъде проведено и заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ. Усилията на институцията ще вървят ръка за ръка с фонд за възстановяване в рамките на целия Европейски съюз, който според някои комисари, трябва да възлиза на около 1,6 трилиона долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още