IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пр. Райков: ЕЦБ няма да спаси икономиката на ЕС от кризата

Страните от блока ще се сблъскат с „изключително тежка криза“ през следващите 2-3 години, смята финансовият анализатор

10:00 | 12.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономическата прогноза за еврозоната и Европейския съюз (ЕС) е много мрачна. ЕС вероятно ще изпадне в изключително тежка криза в следващите от две до три години. Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да може да спаси икономиката. Институцията направи вече почти всичко, каквото може да приложи, заяви Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"В трите водещи икономики ще има структурни промени в секторите, които движат икономиката. Енергийните компании ще бъдат под двоен натиск – от финансовата криза, която ще дойде, и натискът от климатичните промени и всички вълни за преструктуриране. Виждам кризата по изключително тежък начин в Европа", посочи Райков.

Според него пазарите в глобален мащаб загубиха усещане за риск. Също така той коментира, че към момента Федералният резерв е абсолютно навсякъде на пазара в САЩ.

"Става дума за подкрепа към първични дилъри, банки, малки и средни фирми, големи корпорации, потребителски кредити, автокредити и кредити за обучение. Фондовият пазар в САЩ тотално отдели от реалността на икономиката и в момента тя има един праг, под който вижда рисковете, но знае, че Фед е там", изтъкна още Райков.

Той прогнозира, че пазарът в САЩ към края на годината ще отбележи солиден ръст въпреки пандемията. "Мащабът на централните банки в пазара е неописуем. Прекалено бързо се случи всичко, за да може хората да осъзнаят колко много Фед се намеси и какъв контрол има", заяви анализаторът.

Според него това ще продължи с пълна сила.

"Фед в момента властва навсякъде на пазара. Навсякъде инвеститорите знаят, че този пазар няма да се срути, защото Фед ще го подкрепи, с каквото е необходимо", посочи още Райков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivanggo
преди 3 години
Още не ми е ясна технологията, по която телевизията Ви изибра коментаторите. Те са от глупав по-глупав... И този прехвален некадърен анализатор с жълто около устата, моля не хабете страницата да го публикувате, за да говори абсолютни глупости?! Що за *** трябва да си да смяташ, че е много добре ФЕД да притежава или контролира целия бизнес в Щатите. Нещо главния мозък на това момче не работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още