IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските настроения попадат под светлината на прожекторите

Пет централни банки - на Китай, Русия, Унгария, Украйна и Турция провеждат заседания тази седмица

10:51 | 20.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Roy Liu/Bloomberg</p>

Снимка: Roy Liu/Bloomberg

Глобалната икономика претърпя сериозно свиване през трите месеца до юни и става ясно, че силата на нейното възстановяване ще зависи от успеха на властите за мерките срещу кризата.

Данните за икономически растеж на страните, които ще бъдат публикувани през следващите седмици, вероятно ще покажат, че световната икономика е навлязла в рецесия през първата половина на тази година и ще се свие през второто тримесечие с най-бързия си темп в мирно време.

Глобалното икономическо възстановяване започна, но има смесени сигнали за неговото здраве и сила. Някои сектори се върнаха към живота по-решително от очакваното и сред тях са продажбите на дребно и производството. Въпреки това изглежда, че докато ваксината не стане широко достъпна, скоковете в броя на заразените с коронавирус ще имат негативен ефект върху активността всеки път.

„При липса на медицинско решение силата на възстановяването остава много несигурна“, заяви в реч от този месец Тао Джан, заместник управляващ директор на Международния валутен фонд.

Очаква се този месец потребителските настроения в еврозоната да се повишат отново, което е знак, че контролът на Европа върху пандемията може да доведе до икономически ръстове.

В понеделник Китайската народна банка остави основната си лихва по кредитите непроменена на ниво от 3,85%.  От своя страна китайският регулатор за банкиране и застраховане предприе нов ход за укрепване на пазара чрез вдигане на лимита на застрахователите за инвестиране в акции и насърчаване на сливания и придобивания между брокерски къщи и взаимни фондове.

Днес се очаква да бъде публикуван и месечният доклад на Bundesbank.

В сряда ще бъдат оповестени данните за препродажбите на жилища в САЩ. Очаква се показателят да нарасне с 16,4% през юни, тъй като части от американската икономика продължават да се отварят отново. Националната асоциация на брокерите обяви през миналия месец, че спадът на продажбите с 9,7% през май е отразил търсенето през март и април, когато бяха предприети най-строги мерки срещу коронавируса.

В  четвъртък ще бъде публикуван последният доклад за потребителските настроения в Германия на Института GfK.

Очаква се също така броят на молбите за обезщетение при безработица в САЩ да остане на ниво от 1,3 милиона за втора поредна седмица, тъй като ръстът на случаите на коронавирус в страната подтикна някои щати да поставят на пауза или да отменят плановете си за повторно отваряне. Седмичните молби непрекъснато намаляват, след като достигнаха най-високото си ниво от 6,9 милиона в края на март, въпреки че нивото от миналата седмица все още беше много над най-високия седмичен рекорд преди тази година, който е 695 000 молби през 1982 година.

Европейската комисия ще публикува предварителните резултати от своето проучване за доверието на потребителите в еврозоната за юли. Показателят, който се подобри леко през май и нарасна още повече през юни, се очаква да продължи да нараства през този месец, тъй като броят на новозаразените с коронавирус в най-големите икономики на региона продължава да намалява.

В петък ще бъдат оповестени предварителните данни на нивата на индексите на мениджърите по поръчките PMI както в секторите а промишлеността, така и при услугите във Франция, Германия, еврозоната, Великобритания и САЩ през юли.

В същия ден ще бъде публикувана информация и за търговията на дребно във Великобритания през юни.

Очаква се също така продажбите на нови жилища в САЩ да са се повишили с 3,6% през юни след ръста от 16,6% през май.

Пет централни банки ще проведат своите заседания през тази седмица. Освен проведеното в понеделник заседание на китайската централна банка ще има срещи на централната банка на Унгария – на 21-и юли, централните банки на Украйна и Турция – на 23-и юли и руската централна банка – на 24-и юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още