IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на еврото спрямо долара е нож с две остриета

Ако доларът загуби блясъка си, единната валута може да стане прекалено популярна

13:22 | 21.08.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

С приближаването на президентските избори в САЩ еврото се превърна в предпочитаната валута за търсещите сигурност и ликвидност, като все повече инвеститори вещаят трудности за долара. Това може и да е причина за гордост на европейските политици, най-вече заради това как те се справят с пандемията до момента. За съжаление, това е и потенциален проблем за износителите на Стария континент, не на последно място и за промишления сектор, посочва Маркъс Ашуорт в материал за Bloomberg.

Както каза Кит Джукс, валутен анализатор на Societe Generale: „Доларът е много надценяван, но и еврото не е особено подценявано“.

Скорошният интерес към единната валута може лесно да се превърне в паническо изкупуване, ако проблемите на долара продължат. Това ще постави управителя на Европейската централна банка Кристин Лагард в много сложна ситуация, тъй като за нея ще е трудно да се бори срещу твърде силното евро. ЕЦБ няма официални правомощия за намеса във валутните курсове, но нейните действия определено могат да помогнат. Банката обаче е близо до това да изчерпа възможностите си за отговор, тъй като вече прилага мащабна програма за изкупуване на дълг и отрицателни лихви.

Протоколите от последната среща на управителния съвет на ЕЦБ показват, че някои от членовете се съмняват в това дали „пандемичната“ програмата за количествени облекчения в размер на 1,35 млрд. евро трябва да бъде изцяло приложена. Това не е признак, че печатането на още евро или мерките за отслабване на валутата са налични възможности.

Изабел Шнабел, която в ръководството на ЕЦБ отговаря за пазарните операции, също смята, че оптимизмът на финансовите пазари (да се чете рекордните ръстове на американските фондови пазари) „повдига въпроси относно устойчивостта и гъвкавостта на настоящите инвеститорски настроения“. Тя е права. Ако индексът S&P 500 предприеме рязка корекция, то това ще обезцени още повече долара и големият печеливш може да се окаже еврото, тъй като то е следващата по ликвидност световна валута. Но тъй като еврозоната разчита на износа за растеж, то това може да задуши възстановяването.

Налице е и все по-разширяваща се пропаст между икономическите настроения в САЩ и представянето на акциите на местния пазар. Протоколът от последната среща на Федералния резерв представи мрачна картина на икономиката, понижавайки очакванията за растеж през втората половина на годината. В същото време седмичните молби за обезщетение при безработица отново надхвърлиха 1 млн.

Ефектите са налице и на облигационните пазари. Аукционът за 30-годишните германски държавни ценни книжа от сряда бе най-добрият досега по отношение на търсенето, въпреки че се предлага отрицателна доходност. Основна причина изглежда е интересът от чужбина. Има логика японските пенсионни фондове и застрахователи например да потърсят спасение от долара, ако се страхуват, че той ще отслабне още в бъдеще.

Като се има предвид, че страните от ЕС най-накрая обединиха фискалния си и паричен отговор, блокът може скоро да спре да бъде жертва на собствения си успех. Еврозоната няма нужда да се представя особено добре икономически, за да привлича капитал, тъй като просто е второто най-добро място за съхранение на пари след САЩ. Но ако доларът загуби блясъка си, еврото може да стане прекалено популярно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Не му се връзвай на вовича .... той като чуе някъде америка и трябва да каже НЕ .... дори без да е прочел за какво става дума.... А тук си много прав точно Китай си подтиска собствената валута за да работи за износ..... и khao също е прав.... кофти е с печатането на пари :(((( и Китай го прави здраво и си измисля курсовете към долара за да им е изгодно .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
знам че няма друг начин без печатницата... просто не се кефя на начина по който ги разпределят. (на наши ора).ако трябва да използвам някаква метафора за по добро разбиране... не използват лекарството (печатница), зада излекуват пациента (икономиката), ами зада го направят наркоман!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Т.е. не ***, а варвари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Не са. И 5000 години не са били.Гледат на всички бели с леко презрение - ***.Те са си собствена цивилизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
*** загубен, не четеш докрай.Виждаш нещо, което е ОК да си пуснеш опорките.Любимия ти Китай е първенец по подтискане на собствената си валута.И те ли са част от англосаксонския свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Ако не знаеш, чича ти Гугъл питай, но четене с разбиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Лапников написа: ще трябва.Лапник, всяко печатане без покритие е кражба.Но пък вашата англо-сакс цивилизация така и се е пръкнала.Защо ли обаче баба ти Бети кралицата не може да влезе в Сити-тобез да се поклони на перленият меч?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ще трябва. Защото иначе си правиш износа скъп и влизаш в рецесия дори и без криза.Това е проблем на сегашната фиатна система - без значение дали юан, долар или евро отслабнат, всички други се настройват по него, следват нови и нови пари, стимули и тн., инфлация и дълг.Валутите са скачени съдове, никой вече не иска да има скъпа валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 3 години
накратко, статията предлага ецб да пусне печатницата :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Имхотеп
преди 3 години
дядя вова, вие за деревянната разкажете, оставете долара и еврото на други,:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още