IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Италианското правителство представи спорен бюджет за 2019 г., кризата в Аржентина продължава

08:40 | 01.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бездомни във финансовия квартал на Буенос Айрес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бездомни във финансовия квартал на Буенос Айрес. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

Търговската война

В понеделник влезе в сила нов кръг от взаимни наказателни мита между САЩ и Китай. САЩ налагат данъци върху вноса на китайски стоки на стойност за още 200 млрд. долара. Заедно с вече наложените мита сега те засягат вече стоки за 250 милиарда долара, което е около половината от годишния внос в САЩ от Китай. Новите мита първоначално ще възлизат на 10%, а от 2019 - на 25%. След това китайското правителство наложи свои наказателни мита върху внос от САЩ на стойност 60 млрд. долара. Митата са на стойност от 5 на сто до 10%.

В рамките на преговорите за преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия НАФТА все още няма сближаване между САЩ и Канада. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е отхвърлил среща на четири очи с канадския премиер Джъстин Трудо в кулоарите на Общото събрание на ООН, защото не харесва неговия стил на преговори. Говорителка на Трудо отхвърли това и заяви, че канадската страна не е искала никаква среща с Тръмп.

В рамките на спора между САЩ и Япония двете страни се съгласиха да започнат преговори за реорганизация на общите търговски отношения. Все пак обаче конкретен график все още не е упоменат.

Движение имаше и по отношение на спора за ядрената сделка с Иран. ЕС се договори с Русия и Китай да намерят решение за заобикаляне на американските санкции. Планира се създаване на институция, която да позволява на дружествата да продължат да да търгуват с Иран. В центъра на плановете е учредяването на дружество със специално предназначение, което да предоставя финансови канали извън обсега на правителството на САЩ.

Световната търговска организация (СТО) значително намали прогнозата си за растежа на световната търговия именно заради търговския спор. За 2018 г. СТО очаква ръст от само 3,9%, в сравнение с прогнозата за 4,4% през април. Прогнозата за 2019 г. е намалена от 4,0 на 3,7%.

ЕС и еврозоната

Канцлерът на Германия яАнгела Меркел съобщи, че отново ще се кандидатира за партийното председателство на конференцията на партията през декември. Меркел се противопостави на спекулации, че няма да настоява за преизбиране. По-рано през миналата седмица довереникът на Меркел Фолкер Каудер загуби вота срещу Ралф Бринкахус за председателството на фракцията в Бундестага, въпреки че Меркел очевидно се изказваше в полза на Каудер.

През септември 2,26 милиона души в Германия са били регистрирани като безработни. Безработицата спадна от 5,2% на 5,0% в сравнение с август. Броят на незаетите  е 3,17 млн., което съответства на 6,9% (август: 7%). Безработицата, за разлика от официалния брой на безработните, включва и безработни, които са в рамките на някои мерки или са в отпуск по болест по време на изследването.

Пазар Пазар

Германският държавен дълг намаля с 46,5 млрд. евро или 2,3% през първата половина на 2018 г. в сравнение със същия период на предходната година. Причината според Федералната статистическа служба е доброто икономическо развитие, което увеличава приходите от данъците и таксите. Освен това ниските лихвени проценти са свили разходната страна.

Икономическите институти DIW, ifo, RWI, IWH и IfW публикуваха своята съвместна диагноза. За 2018 г. те очакват растеж за Германия от 1,7%. В пролетния си доклад те все още приемаха ръст от 2,2%. Прогнозата за 2019 г. е намалена от 2,0 на 1,9%. Причините за ревизията надолу са нарастващата международна несигурност и трудното намиране на служители. Въпреки по-мрачните перспективи за растеж институтите приемат, че безработицата ще продължи да намалява. Очаква се инфлацията да достигне около 2% до 2020 г.

Германия Германия

Италианското правителство представи бюджетните си планове за 2019 г. Очаква се бюджетният дефицит да се увеличи до 2,4% от брутния вътрешен продукт. Чрез по-високия нов дълг коалицията иска да реализира данъчни облекчения и доходи за гражданите. Много вероятен е конфликт с ЕК. Европейският комисар Пиер Московиси заяви , че държавният дълг на Италия остава "експлозивен" с новите планове. Комисията нямала интерес от конфликт с Италия, но „нямаме никакъв интерес от това Италия да не приеме правилата и да намали дълга си", каза Московиси. След обявяването на бюджета италианският борсов пазар се срина силно, а доходността на италианските облигации се повиши рязко.

италия италия

Френското правителство също представи бюджетните си планове и също не иска да намали дефицита си. Както и през предходната година, се очаква той да достигне 2,6% през 2018 г., а за 2019 г. заради нови задължения се очаква да достигне 2,8%. Между другото, частните домакинства трябва да бъдат освободени данъчно от почти шест милиарда евро през следващата година, за фирмите се очаква облекчаване за 20 млрд. евро.

Франция Франция

Инфлацията в еврозоната се повиши до 2,1% през септември спрямо същия период на миналата година (август: 2,0%). За разлика от това основната инфлация спада от 1,0% до 0,9%.

Инфлация Инфлация

САЩ

Американската камара на представителите прие закон за бюджета, който би могъл да предотврати предстоящото спиране на дейността на администрацията. Пакетът струва около 850 милиарда долара и ще осигури финансиране за Пентагона, министерствата на образованието и здравеопазването и други министерства. Освен това се предвижда преходно финансиране за останалата част от правителството до 7 декември. Президентът Тръмп все още не е подписал закона, което вероятно ще направи, след като първоначално критикува проекта, че не предвижда пари, за да се построи стената на мексиканската граница.

Федералният резерв на САЩ повиши основния си лихвен процент за осми път от края на 2015 г. Целевият диапазон бе увеличен с 25 б.т. между 2 и 2,25%.

фед фед

Аржентина

Аржентинското правителство се договори с МВФ за коригиране на програмата за помощ, договорена през юни. Аржентина ще има достъп до общо 57,1 млрд. долара до 2021 година. По този начин до края на тази година МВФ ще прехвърли още 13,4 милиарда в допълнение към вече изплатените 15 милиарда долара. За разлика от първоначално планираното, средствата няма да служат за предохранителна кредитна линия, а да се внасят директно в бюджета. В замяна на това Аржентина се ангажира с по-бърза фискална консолидация.

песо песо

Междувременно ръководителят на централната банка на Аржентина Луис Капуто подаде оставка след само три месеца на длъжност по "лични причини". Неговият наследник ще бъде бившият заместник-министър на финансите Гуидо Сандлиърс. Под ръководството на Капуто  централната банка се опита с огромни увеличения на лихвите да спре обезценяването на националната валута песо и рязкото увеличение на инфлацията, което ѝ се отдаде само отчасти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още