IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква ни спокойна седмица на фронта на икономическите данни

БВП на основните икономики в Европа и потребителските разходи в САЩ ще бъдат двигателите на настроенията

10:41 | 24.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че лечението на базата на кръвна плазма, дарена от хора, които са се възстановили от Covid-19, ще бъде разширено, дори преди изследователите да разберат колко добре работи то.

От своя страна министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн съобщи, че най-големият град в страната Окланд ще остане блокиран четири дни по-дълго, отколкото е планирано, за да се гарантира, че огнището на коронавирус там е под контрол. В същото време здравен служител заяви, че все още не е необходимо Южна Корея да повишава мерките за социално дистанциране до най-високото ниво. В Европа се наблюдава ръст в случаите на коронавирус, докато в САЩ те намаляват.

Това са част от факторите, които оказват влияние на инвеститорките настроения.

През тази седмица не се очакват много значителни новини за здравето на глобалната икономика. В Европа ще бъдат оповестени нивата на  брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия и Франция, а данните за потребителските разходи за юли в САЩ вероятно ще покажат възстановяването на страната от индуцирана от коронавирус рецесия, макар и вероятно с по-бавни темпове, отколкото през май и юни.

Във вторник денят ще започне с данните за БВП на Германия през второто тримесечие на годината. От Института за икономически изследвания Ifo също ще публикуват последния си доклад за настроенията на бизнеса в най-голямата европейска икономика.

От друга страна се очаква продажбите на нови жилища в САЩ да отчетат още едно увеличение през юли, подчертавайки силното търсене на фона на ниските лихвени проценти и желанието за повече пространство за работа и учене у дома.

В сряда данните за новите поръчки за дълготрайни стоки в САЩ могат да отразят по-широките икономически тенденции през юли, отбелязвайки още един месец на растеж, но с по-бавни темпове, отколкото при по-ранното възстановяване. Основните цифри вероятно ще покажат, че инвестициите в бизнеса остават затихнали в момент на голяма икономическа несигурност.

В четвъртък ще бъдат оповестени прогнозните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ през второто тримесечие и седмичния брой на молбите за обезщетение при безработица.

Броят на молбите за финансова помощ през последните седмици показва, че възстановяването на пазара на труда в САЩ се забавя на фона на продължаващите притеснения за пандемията от коронавирус и прекратяването на федералните програми за подкрепа. Притесненията за новия пакет от стимули срещу влиянието на коронавируса също продължават. Законодателите не успяват да постигнат споразумение по размера на подкрепата.  Демократите посочиха, че искат да възстановят допълнителната помощ с първоначален размер от 600 долара на седмица. Републиканците предложиха да разширят обезщетенията, но с по-ниска ставка.

От своя страна управителят на Федералния резерв Джером Пауъл ще оглави годишния симпозиум за икономическа политика в Джаксън Хоул, Канзас Сити, който продължава до петък. Очаква се речта на Пауъл в четвъртък сутринта местно време да се фокусира върху рамката на паричната политика на централната банка.

В петък ще бъдат оповестени прогнозните данни за инфлацията и брутния вътрешен продукт на Франция през второто тримесечие.

От другата страна на Океана потребителските разходи в САЩ вероятно ще отчетат поредно повишение през юли, тъй като пазарът на труда добави още работни места, а федералните стимули подкрепиха личните доходи. Вече стана ясно, че продажбите на дребно надминаха нивата си от преди пандемията през миналия месец. Докладът от петък ще оформи тенденциите при потребителите относно разходите за услуги, доходите и личните спестявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още