IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото мото на Wall Street: Инвестираме в зелено

Инвестирането е устойчиво развитие завзема все по-голям дял на борсите

18:20 | 13.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Играчите на Wall Street все повече и повече започват да се насочват към „зелените“ и „устойчивите“ инвестиции, посочва Ройтерс.

Наскоро от Goldman Sachs обявиха 10-годишна инициатива в размер на 750 милиарда долара за инвестиции в девет различни области като чиста енергия, достъпно образование и здравеопазване. Ръководството на банката преразгледа политиката за отпускане на кредити, за да се изключат предприятия, занимаващи се с дейности като ново сондиране в Арктика.

Ангажиментът за 750 милиарда долара е предназначен за инвестиране, финансиране и съветване на компании, които преследват устойчиви цели - например предприемане на стъпки за намаляване на въглеродните емисии. Зад усилията на Goldman Sachs стои един човек, Джон Голдщайн, който продаде фирмата си, Impact Capital Advisors, на Goldman през 2015 година.

„Големите компании изтласкват устойчивостта нагоре и надолу по веригите си за доставки. Правителствата стават все по-активни и ангажирани. Виждате го навсякъде “, казва Голдщайн, сега ръководител на групата за устойчиви финанси, която бе създадена миналия юли.

Goldman Sachs не е единствената от големите финансови институции, които финансират устойчивостта по сериозен начин. Oтскоро извършването на социално отговорни инвестиции привлече интереса на инвеститорите. И големите финансови играчи все повече започват да пренасочват борсовата търговия към въпросите на устойчивостта. Инвестиционният гигант BlackRock Inc и неговите активи от 7 трилиона долара току-що се присъединиха към инициативата Climate Action 100, подпомагаща компаниите в действията им по въпросите за изменението на климата. Citigroup Inc е друг лидер в тази област, като дългогодишен поддръжник на Парижкото споразумение за климата от 2016 г. Компанията създаде своята Програма за финансиране на околната среда през 2015 г., като отдели 100 милиарда долара за инициативи в области като чиста енергия, инфраструктура и технологии.

„Проблемът с климата не отшумява и само ще се влоши", казва Лорън Компере, управителен директор на Boston Common Asset Management и автор на неотдавнашен доклад за това как най-големите финансови фирми в света се справят с екологичните проблеми.

Разбира се, интересът на Goldman Sachs и другите големи инвестиционни посредници към устойчивостта не е алтруистичен. Той по-скоро е отражение на факта, че именно натам се насочва бизнесът. Показател за това може да бъде растежът на управляваните активи от Голдщайн и неговия екип - от 550 милиона долара при придобиването им, до 6 милиарда долара през 2016 г., 11 милиарда долара през 2017 г., 17 милиарда долара за 2018 г. и до значителните 55 милиарда долара през 2019 г.

В световен мащаб инвестициите за устойчиво развитие достигат до 12 трилиона долара към края на 2018 г., което е увеличение от 38% за две години, показват данни на US SIF Foundation.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 4 години
Стимулираната инфлация отдавна ликвидира трудните пари, останаха само лесните! Тях ще инвестираме най-безрисково в недвижими имоти на Марс, но тук ще си плащаме за порция чист въздух и вода със злато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
mick
преди 4 години
А трябва да са лесни пари, щото иначе - кой би сложил трудно изработени пари в индрустрия която не прави печалба години на ред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 4 години
Толкова напечатани лесни пари .. трябва все някъде да отидат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още