IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ноември ще бъде особено лош за британския паунд

Ниските лихви са само един от подводните камъни за британската валута

15:45 | 19.10.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Всичко, което се говори до началото на ноември, е само опит за разсейване, смятат търгуващите с британски паунд, които издържаха над четиригодишни преговори за Brexit, пише Bloomberg.

Анализаторите казват, че, за да могат двете страни да се подготвят за новите търговски условия през 2021 г., трябва да има поне яснота за това какви ще са те в началото на следващия месец. В комбинация със спорните президентски избори в САЩ това води до триседмичен връх на разходите за хеджиране срещу колебанията в паунда.

„Два месеца са абсолютният минимум, необходим за приемане на законодателство за сделката, ако такава бъде постигната“, каза Адам Коул, ръководител на валутната стратегия в RBC Europe. „Така че началото на ноември е истинският краен срок“.

паунд1 паунд1

Трейдърите не бяха прекалено притеснени от изявлението на премиера Борис Джонсън, че Великобритания се готви да напусне без търговска сделка, а стратегът на MUFG Bank Лий Хардман описва това като политическа позиция. Паундът се покачи с 0,8% в понеделник до над 1,30 долара, след като Bloomberg News съобщи, че британските власти са готови да пренапишат противоречивото законодателство на Джонсън за Brexit, за да съживят преговорите.

„Развитието и заглавията през уикенда стимулират търсенето на лирата“, каза Нийл Джоунс, ръководител на валутните продажби на финансови институции в Mizuho Bank. „Нараства усещането, че червените линии може би се затварят, което увеличава шансовете за сделка“, коментира той.

Въпреки последните ръстове паундът се търгува в сравнително тесни граници през последните седмици и все още е далеч от скорошния връх от 1,3083 долара.

Без паника

Инвеститорите свикнаха да филтрират политическия шум, след като преживяха години на преговори, които не дадоха резултат и след като крайните срокове идват и си отиват. А този път търговските преговори се конкурират по въздействие върху пазара и с разпространението на коронавируса.

Перспективите за британската икономика се затъмняват към края на годината, което би могло да насърчи Английската централна банка да предостави повече стимули следващия месец.

Данните за безработица се увеличават, след като разпространението на COVID-19 предизвика най-лошата рецесия от повече от век. Спадът вече доведе до рекордно ниски лихвени проценти на банката и залози на паричния пазар за по-нататъшни съкращения, още един подводен камък за всякакви печалби във валутата.

паунд2 паунд2

Позицията на Великобритания в очите на рейтинговите агенции се е влошила. Moody’s Investors Service намали рейтинга си в петък с една степен до Aa3, със стабилна перспектива. Агенцията се позова на по-слаб икономически растеж, ерозия на фискалната сигурност и отслабване на институциите и управлението.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че нацията се готви за търговска сделка в австралийски стил с ЕС, която по същество е Brexit без сделка. Компаниите ще търгуват при условия, определени от Световната търговска организация в повечето области, с мита за стоки и споразумение относно процесите за намаляване на някои регулаторни бариери.

Великобритания и главните преговарящи на ЕС Дейвид Фрост и Мишел Барние ще говорят отново в началото на тази седмица. Великобритания все още иска да постигне търговско споразумение и вратата е отворена за повече преговори, заяви министърът по въпросите на кабинета Майкъл Гоув в неделя.

Едно препятствие пред доверието е законопроектът за вътрешния пазар на Обединеното кралство на Джонсън, който пренаписва части от сделката за оттегляне, сключена с ЕС. Досега министър-председателят отказва да го промени, но неговите служители смятат, че горната камара на Парламента - Камарата на лордовете ще премахне клаузите, които биха нарушили международното право.

Ирландският външен министър Саймън Коуни предупреди в четвъртък, че ако преговорите се проточат до ноември, времето на двете страни да постигнат споразумение изтича. Германският канцлер Ангела Меркел сигнализира, че ЕС трябва да направи ход в посока на Великобритания.

„Стерлингът всъщност просто чака дали да се движи в посока на сделката или не, и бих се притеснил, ако до края на ноември няма споразумение“, каза Микаел Олай Милхой, анализатор в Danske. „Докато изборите в САЩ ще доведат до нестабилност за всички валути, ноември ще бъде особено лош за лирата“, предупреди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
LuckyYou
преди 3 години
Обикновено като ги гледам тия "анализатори" как обясняват че нещо ще е много лошо, става точно обратното. Да не вземе и сега Паундът изведнъж да избухне ако съвесем случайно вземат че постигнат сделка, което си е напълно възможно ?! Това ми напонмя април месец, когато всички обясняваха как трябва да се продава и колко лошо щяло да стане за акциите, точно когато всъщност трябваше да се купува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Стига де ... вече съм дълга тука от месец.... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още