IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никой в ЕС не иска “евтините кредити” на ЕК

Кампанията за кредити на групата на „спестовната четворка“ се превръща във фарс

20:30 | 23.10.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дори правителството на предвoдителя на спестовниците Марк Рюте се интересува не от кредитите, а от субсидиите. &nbsp;<em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Дори правителството на предвoдителя на спестовниците Марк Рюте се интересува не от кредитите, а от субсидиите.  Снимка: Bloomberg 

През юли нидерландският премиер Марк Рюте се бори с голям ентусиазъм срещу онази Европа, финансираща икономическото възстановяване след кризата със знак на солидарност чрез трансферни плащания към особено засегнатите страни.

Това предлагаха Германия, Франция и Европейската комисия. Рюте, лидер на „спестовната четворка“ (Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция), предпочиташе програмата да е само от заеми - и почти провали срещата на върха. 

Лидерите заседаваха заедно цели четири дни и накрая се договориха за почти поравно разпределение с предимство на безвъзмездните средства. Три месеца по-късно излиза, че кредитната кампания на групата от четирите държави се превръща във фарс. Много държави членки не искат и да чуят за облигациите на Рюте.

"Няма да вземаме никакви заеми от ЕС, а само безвъзмездни средства", заяви френското Министерство на финансите пред Handelsblatt. Условията са направили заемите безинтересни: страната можела да заеме средства на международните пазари по-евтино и по-лесно. „Защо да взимаме заеми, чието изплащане чрез ЕС ще бъде по-скъпо за нас?“, питат в Париж.

Подобни отговори идват и от Берлин, Брюксел, Мадрид и Лисабон, но също и от Атина. А върхът на всичко това: Рюте, нидерландецът със зашитите джобове сам презира заемите, за които се бори толкова усилено.

"Няма да използваме заемите от пакета за възстановяване на ЕС, но най-вероятно ще използваме безвъзмездните средства", казва говорител на холандското финансово министерство пред Handelsblatt. Подробностите все още подлежат на обсъждане, в обозримо бъдеще няма да има решение - вероятно защото нидерландците искат да изчакат парламентарните си избори през март.

Белгийците, също една от страните в ЕС, най-силно засегнати от пандемията по отношение на броя на заразените спрямо общото население, също са предпазливи по отношение на заемите: „В момента работим по нашия план за възстановяване, който включва и безвъзмездни средства”, поясняват от местното финансово министерство.

Що се отнасяло до кредита, решението дали да се използват, или не зависело от текущата пазарна ситуация“, казва белгийски служител. Както във Франция, Германия и Нидерландия, белгийските държавни облигации имат отрицателна възвръщаемост: кредиторите плащат пари по тях. От друга страна, облигациите на ЕС могат да поскъпнат.

„От самото начало беше ясно, че много страни няма да се интересуват от допълнителни заеми“, казва политикът от Зелените Расмус Андресен, специализиран във финансовите теми. Не само за страни с отрицателна възвращаемост по облигациите си, но и за много силно задлъжнели страни, допълнителните заеми са просто твърде непривлекателни.

"Само с директни безвъзмездни средства за бъдещи инвестиции държавите могат да модернизират своята инфраструктура по екологичен начин и да създадат работни места", убеден е евродепутатът.

Споразумението на Съвета за точния обем и структурата на пакета за възстановяване от 750 млрд. евро беше предшествано от дълъг спор относно обвързването на фондовете за помощ със защитата на климата и върховенството на закона, който все още не е уреден.

На четиридневната си среща на върха в средата на юли държавните и правителствени ръководители решиха да въведат механизъм за повече върховенство на закона, но не успяха да се споразумеят за точното изпълнение. Формулирането на правните текстове, необходими за Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF), срещна съпротива от правителствата на Полша и Унгария: формулировката за върховенството на закона е твърде обременяваща за тях. Европейският парламент, от друга страна, смята текстовете за прекалено меки и не иска да се съгласи с тях. 

А това е опасно, защото скоростта е козът на помощта за коронакризата. Само бързото изплащане на средствата ще помогне да се намалят последиците от най-тежката рецесия след Втората световна война. Ако заемите не са търсени, това може допълнително да намали влиянието на европейската помощна програма. 

Гърция: страх от нов дълг

Дори бедната Гърция не се интересува от заемите от ЕС. Страната очаква 32 млрд. евро от програмата за развитие на ЕС (RRF) през следващите няколко години. Сумата съответства на 17 процента от миналогодишния брутен вътрешен продукт (БВП). Това означава, че Гърция ще получи повече пари от програмата спрямо своята  икономическа продукция, отколкото която и да е друга държава от ЕС. 19,5 млрд. евро от сумата се падат на безвъзмездни средства, които не трябва да се връщат, а 12,5 млрд. евро - на заеми.

Все още не е ясно дали правителството в Атина изобщо ще използва тези заеми. Новият дълг е последното нещо, от което се нуждае Гърция. Страната вече има най-високия коефициент на дълг в ЕС.

В резултат на рецесията и нарастващия нов дълг тази година този дял може да надхвърли 200% от икономическата продукция тази година - Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира 200,8 процента за страната. Не е ясно как заемите от програмата за развитие на ЕС ще се включват в изчислението на националния дълг.

Сред гръцките правителствени кръгове се усеща  нарастващо нетърпение. „Все още чакаме Комисията да изясни условията за отпускане на заеми“, казва държавен служител.

Засега не е ясно какви лихвени проценти се дължат за RRF заемите и как трябва да изглежда изплащането. Гърция вероятно не зависи от заемите от програмата. Доходността по държавните облигации е на най-ниското си ниво, откакто страната въведе еврото през 2001 г.

"Може да има по-голям смисъл сами да теглим заемите, предоставени като част от програмата за развитие, на капиталовия пазар, без условията, обвързващи RRF-заемите”, казват от Атина.

Испания: Безвъзмездните средства имат приоритет

Безвъзмездните средства от ЕС са приоритет о за Испания, заяви министърът по икономическите въпроси Надя Калвиньо в понеделник. Засега страната няма да посяга към кредитната опция. „Ако са необходими повече пари, ще използваме кредитите, но имаме шест години. Можем да направим двуфазен план и точно това предложихме”.

Все още не са определени точните цифри за Европейския фонд за възстановяване. Испания очаква около 140 млрд. евро, около единадесет процента от испанската икономическа продукция през 2019 г. и втората по височина сума след тази за Италия. Около 72 млрд. евро от тази сума са безвъзмездни средства, които Мадрид не трябва да изплаща.

Премиерът Педро Санчес вече е планирал всички тези пари в програмата си за възстановяване за годините 2021 до 2023: Той иска да модернизира вътрешната икономика и да използва 59,5 млрд. евро безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF) и още 11,4 млрд. евро от EU-REACT, които са от полза предимно за секторите на здравеопазването и образованието.

Испания е една от страните, които са най-силно засегнати от коронавируса - както по отношение на броя на случаите, така и по спад на икономическите резултати. Международният валутен фонд предполага, че испанският брутен вътрешен продукт ще спадне с 12,8% тази година и по този начин - по-силно от този на всички други развити икономики.

Португалия: Строга бюджетна дисциплина

По време на посещението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в края на септември в Лисабон португалският премиер Антонио Коща обяви, че вероятно страната няма да вземе заеми от плана за възстановяване на ЕС. „Португалия има много високо ниво на държавен дълг и планира да излезе от тази криза по-социална, но и финансово по-солидна“, каза Коща. "За тази цел имаме възможността да използваме пълноценно субсидиите и няма да използваме частта, която се отнася до заемите, стига финансовото състояние на страната да не го позволява”. 

Португалия очаква субсидии в размер на 15,3 млрд. евро. 

Италия: Рекордна сума от програмата за помощ

Правителството на Италия си наостри ушите след медийните съобщения от Испания, че правителството в Мадрид иска да се откаже от заемите от фонда за възстановяване на ЕС. Премиерът Джузепе Конте и неговият колега Педро Санчес се срещнаха в Рим за консултации във вторник. Италия ще получи най-големия дял от програмата за помощ: 209 млрд. евро, 127 млрд. евро от които като заеми и 82 млрд. евро като безвъзмездни средства, които страната не трябва да изплаща.

Министърът на икономиката и финансите Роберто Гуалтиери наскоро заяви, че Италия няма проблем с липсата на ликвидност. "Италианската държава има пълен достъп до пазарите", каза той. Ето защо правителството очаквало евентуално по-нататъшно намаляване на така наречения спред - рисковата премия по италианските облигации в сравнение с германските книжа.

Възможно е „достоверността на нашата икономическа стратегия и силата на мерките, предприети в Европа“ да доведат до по-нататъшно намаляване на цената на публичния дълг, пояснява той.

Икономистът Лоренцо Кодоньо е по-ясен: „Ако страните издават дългове при много ниски лихвени проценти, стимулът за теглене на кредитната част (от фонда за възстановяване) намалява“. В Рим нараства опасението, че пакетът от помощи в Брюксел ще се забави още повече. 

"Би било колективно поражение, ако един така необходим план за подпомагане на икономиките, особено засегнати от вируса, заседне", коментира Corriere della Sera. 

Рим току-що изпрати в Брюксел проектобюджета за 2021 г. с обем от 40 млрд. евро. Планираните мерки трябва да бъдат финансирани с допълнителен дълг и чрез фонд за помощ, определен от ЕС през юли, обясни министър Гуалтиери: само безвъзмездни средства.

И така - престрелката на „спестовната четворка“ на срещата на върха през юли може да се превърне в едно от най-безсмислените действия за всички времена в историята на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Франсетата се оказаха истински циг.а.ни. За тях само безплатен ток, от платения не искат."Няма да вземаме никакви заеми от ЕС, а само безвъзмездни средства", заяви френското Министерство на финансите пред Handelsblatt. Условията са направили заемите безинтересни: страната можела да заеме средства на международните пазари по-евтино и по-лесно. Защо да взимаме заеми, чието изплащане чрез ЕС ще бъде по-скъпо за нас?, питат в Париж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Ейййй как са се наговорили тия ~7к човека, да си разпределят така удобно тия пари, спуснати отнякъде, че хем да не докарат инфлация, хем да не трябва да ги връщат.Аз не разбрах само, как Източна Европа сме робите, но също получаваме от тия пари. Последно кое сме? Объркан съм, не знам на коя страна да застана. Оправдавам те, че е петък и вероятно си прекалил с алкохола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
SPART
преди 3 години
За сведение на дезинформатора-гугъл и голите профан-агитатори - при комунизма нямаше нищо безвъзмездно(някои недоносчета лансират пост-фактум наличието по онова време на Безлихвен кредит,какъвто също не съществуваше).Очевидно есЪ се опитва да гради нещо чиято основа е безхаберието и тоталната безотговорност към бъдещите поколения!Само че това се нарича ГРАБЕЖ и е политика от Средновековието.Сега друг е въпроса ако еврочиновниците тихомълком са започнали с Летоброене назад и вървят с разрез със Законите на Природата,което за по осведомените отдавна не е никаква тайна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
браво бе, гений!!!Ти ако прочетеш и една книга може и в космоса да литнеш!wtf.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Dimat
преди 3 години
След като прочетох горните редове,в съзнанието ми СЕ НАТРАПИ,следното обяснение,защо в последните около две седмици така неистово скача броят на "заразените" с коронавируса ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ОТ ЕС.Обяснението се оказва много просто - ПРОСТО ВСЯКА ДЪРЖАВА СЕ НАДПРЕВАРВА ДА СТИГНЕ ДО ПО-ИЗГОДНО СЪОТНОШЕНИЕ "БРОЙ ЗАРАЗЕНИ,СПРЯМО НАСЕЛЕНИЕТО",ЗА ДА СЕ ДОКОПА ДО ПО-ГОЛЯМ "КОКАЛ")БЕЗВЪЗМЕЗДНА СУМА ПАРИ)!!!!!!!!....и пердаши ли пердаши фалшифицирани данни и надава сърцераздирателн вой,за "бедственото положение,в което се намира!!!РАЗБРАХТЕ ЛИ БЕ ОВЧИЦИ,КАК ПОЛИТИЦИТЕ НИ ПОЛЗВАТ,ЗА ДА СЕ ДОКОПАТ ДО ПО-ГОЛЯМО НАГУШВАНЕЕЕЕЕЕЕ!!!Помнете ми думата, този "апокалипсис" ще продължи,докато се вземе решнието и потекат парите към държавните каси,разбирай,към частните джобове!!Toranaga(1) е напълно прав!Печатницата ще бачка,"някои" ще живет безплатно,докато постепенно се стопят робите от Източна Европа.А за после...майната му-у-у!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
"Възможно е достоверността на нашата икономическа стратегия и силата на мерките, предприети в Европа да доведат до по-нататъшно намаляване на цената на публичния дълг, пояснява той."Крайно време е да започнем да си казваме истината, а не да разстягаме локуми и да говорим празни псевдоинтелектуални клишета. Дълг е нещо, което трябва да върне в определени срокове, но публичният дълг не е дълг, защото той никога няма да плати - обратно има намерения да се рефинансира до безкрайност т.е да се печатат още пари, с които да се плаща стария дълг и да остане нещо за харчене след това, за да се стимулира ужким икономиката, която в момента е като един вмирисан труп и е така от доста преди коронакризата. "понижаване цената на публичния дълг" това значи още безсмислено печатане, празнодумия и пладнежки грабеж на 99% от гражданите от най-богатите 1%. Никой не бил го искал - кой нормален човек иска да го грабят чрез "евтин" кредит? Очевидно е, че хиперинфлацията е страшно близо при тотално блокирана икономика, сринато производство, транспорт, строителнство - правителството вдига пенсиите с близо 20%, заплатите на бюджетниците както и данъците и инфлацията е просто поне 23 годишен връх от поне 25% за тази година. Добре дошли в евопейската ваймарска република, скоро толкова ще бъдете стимулирани да харчите, че ще харчите цялата заплата за под 1 ден, защото на следващия няма да струват нищо парите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Toranaga
преди 3 години
Добре дошли в комунизма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още