IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не, Китай не използва юана като оръжие

Просто е напълно логично в момента той да поевтинява спрямо долара

18:05 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Влошаването на отношенията между САЩ и Китай е "бързо и яростно", а Вашингтон хвърля обвинения за нелоялни търговски практики, незаконен трансфер на технологии и ранно потулване на пандемията от коронавирус, която отне вече 100 000 американски живота. Китайският юан, тазгодишният символ за стабилност, сега е изложен на риск от обезценяване, както и други валути на развиващите се пазари, пише Шули Рен за Bloomberg.

В сряда офшорният юан, който се търгува свободно, се колебаеше около най-слабото си ниво в историята, като поевтиня с 0,7% до 7,1965 за долар. В четвъртък курса му бе по-висок от очакваното, но цялостното настроение спрямо китайската валута е песимистично. 

Изкушаващо е да се теоретизира, че по-слабият юан може да се превърне в мощно оръжие в новата Студена война, но има малко доказателства за непочтена игра от Народната банка на Китай (НБК). От средата на 2017 г. централната банка основава своя фиксинг на курса на затваряне от предходния ден, еднодневното движение на долара спрямо валутна кошница и това, което тя нарича „антицикличен фактор“ - всеобхватен показател, който дава пространство за отклонение от пазарния фундамент. Юанът може да се движи в диапазон от +/-2% около дневната цел на НБК.

Разгледайте оценката на Goldman Sachs за антицикличния фактор. През последната година НБК последователно преследва по-силен юан, а не по-слаб, за да следва изкуствено долара. При цялото театро относно обявяването на Китай за валутен манипулатор, Пекин не правеше износа си по-евтин.

Новото през тази година е отношението на НБК. Вместо да се прави на героичния пожарникар, който оправя криза след криза, централната банка до голяма степен абдикира. Тя използва антицикличния фактор по значим начин само два пъти от януари - на 4 февруари, когато след празника на лунната Нова година Китай влезе в карантина, и в края на март, когато пандемията разтърси глобалните пазари.

И защо въобще НБК трябва да се съобразява с долара? Спадът заради коронавируса само показа изключителността на Америка - тя печата световната резервна валута. Търсенето на на долара като убежище се повиши, което се доказва от поскъпването на ставките по валутните суопове от еврозоната до Южна Корея, както и от стремежа на Федералния резерв за възстановяване на суоповите линии с други централни банки. Поглеждайки назад към 2008 г., зелената валута започна да отслабва чак два месеца, след като търсенето на „спешни долари“ достигна пик, показват данни, предоставени от Deutsche Bank.

Така че има смисъл Китай да възприеме разкрепостен подход, позволявайки на юана да отслабва по време на периоди на силен долар и да наваксва, когато глобалното напрежение спада. Според НБК търговско претегленият курс на юана със сигурност е по-силен сега, отколкото миналата есен, когато централната банка беше в режим гасене на пожар. Китай не иска да похарчи още 1 трилион долара от своите чуждестранни резерви, защитавайки своята валута. Бързото им изчерпване през 2015 и 2016 г. травмира китайците завинаги.

Трябва да се каже, че натискът, породен от изтичането на капитали все още е налице. Просто погледнете постоянно отрицателната стойност на графата „нетни пропуски и грешки“ в данните за платежния баланс на Китай. Ето я обаче ползата от вируса: китайците трябва да си стоят вкъщи. Те не могат да отидат в Хонконг, за да купуват застрахователни продукти и освен ако не са ултра богати (с частни банкери, които търсят апартаменти за тях по света), недвижимите имоти в Манхатън са недостижими. НБК има по-малко притеснения от преди.

Така че сега пазарът може да тества истинската стойност на юана. Той лесно може да се обезцени над 7,30 за долар, ако първата фаза на търговска сделка между САЩ и Китай се провали и администрацията на Тръмп наложи някои от митата, с които заплашваше преди, изчислява HSBC.

Инвеститорът Кайл Бас, който от дълги години е настроен мечи спрямо Китай, в началото на 2019 г. се отказа от късата си позиция върху юана, като заложи на вързания за американската валута хонконгски долар. Той не спечели от търговията си с юани, защото НБК използва мощни инструменти, като например продажба на кратскосрочни облигации, деноминирани в юани на офшорния пазар, целяща да уязви всеки, който залага срещу валутата. Сега, когато интерете се синхронизират, е време мечките да се събудят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още