IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-силната европейска икономика ще продължи да расте значително

Волфганг Шойбле може да се придържа към целта си, критикувана в международен план, за балансиран бюджет

15:40 | 21.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завод за дизелови двигатели в завод на MAN Diesel &amp; Turbo в Аугсбург. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Завод за дизелови двигатели в завод на MAN Diesel & Turbo в Аугсбург. Снимка: Архив Ройтерс

Германската икономика е отслабнала в началото на третото тримесечие след добрите резултати през първата половина на годината, но показателите сочат, че солидният й растеж ще продължи, обяви министерството на финансите, цитирано от Ройтерс и БТА.

Най-голямата икономика в Европа се радва на подем, в чиято основа са потребителите благодарение на рекордно висока заетост, повишаване на реалните заплати и ниски лихви - условия, които вероятно ще помогнат на канцлера Ангела Меркел да спечели четвърти мандат на федералните избори в неделя.

Финансовото министерство, контролирано от консерваторите на Меркел и техния депутат ветеран Волфганг Шойбле констатира в месечния си доклад, че икономиката е загубила известна инерция в началото на третото тримесечие.

Икономическите данни в последно време обаче сочат, че значителното подобрение ще продължи и през третото тримесечие, допълва ведомството, изтъквайки, че бизнес доверието остава високо и се очаква германските износители да спечелят от глобалното икономическо възстановяване.

През първите три месеца на годината икономиката на Германия нарасна с 0,7 на сто на тримесечна основа, а от април до юни - с 0,6 на сто, движена от по-големите разходи на домакинствата и държавата, както и от по-високите инвестиции в сгради и машини. 

Поредица от икономически данни през последните седмици очерта смесена картина на икономиката. Безработицата намаля допълнително, а нагласите сред германските инвеститори станаха по-оптимистични, но продажбите на дребно, промишлените поръчки и производството в сектора разочароваха през юли.

Министерството все пак отбелязва, че макроикономическите основи продължават да са благоприятни и че вътрешното търсене ще продължи да движи растежа предвид повишаването на заетостта и заплатите.

Икономическият възход дава тласък на данъчните постъпления, в момент когато повече хора се включват в пазара на труда, купувачите харчат и компаниите могат да увеличат печалбите си.

От януари до август приходите от данъци на федерално и провинциално равнище са нараснали с 4,1 процента на годишна основа, се посочва в доклада. Растежът е над прогнозираните 3,9 процента за цялата година.

Увеличаването на приходите даде възможност на правителството на Меркел да влага повече пари в пътища и мостове, по-бърз интернет, социални жилища и интеграция на бежанци, без да се трупа нов дълг.

Това означава, че Шойбле може да се придържа към целта си, критикувана в международен план, за балансиран бюджет, известен и като "черната нула", посочва Ройтерс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още