IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между възстановяването и новите блокади – къде се намира световната икономика?

През тази седмица очакваме данните за индексите на мениджърите по поръчалите да покажат възстановяване на активността на фона на намалените ограничения през юни

10:47 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Потвърдените случаи на коронавирус в световен мащаб вече надхвърлят 10 милиона, МВФ понижи прогнозите си за състоянието на глобалната икономика през тази година, а според данните на Световната търговска организация глобалната търговия със стоки се е сринала по-рязко от всякога през първата половина на годината. След резкия скок в броя на случаите на коронавирус някои щати на САЩ, Китай, Нова Зеландия и Австралия възобновяват частично блокадите, а централните банки, като Фед и ЕЦБ, засилват усилията си за стимулиране на икономическото възстановяване. Така изпратихме миналата седмица.

Икономическите данни, излизащи през тази седмица, ще покажат пътя на възстановяването на икономиките през юни, когато властите в различните страни предприеха действия за премахване на ограниченията, наложени с цел борба с COVID-19.

В понеделник ще бъде оповестена информация за нивото на инфлацията в Испания и Германия за юни.

Във вторник ще бъдат публикувани данните за индустриалното производство в Япония през май, а властите в Китай ще оповестят информация за индекса на мениджърите по поръчките през юни. Анализаторите очакват, че икономическата активност в Поднебесната империя е нараснала, но с по-бавни темпове, отколкото през април или май, след като страховете от втора вълна на коронавируса натежават над настроенията.

В същия ден ще бъдат оповестени данните за нивото на инфлацията в Европейския съюз и еврозоната през юни. Икономистите очакват показателят да покаже слабост на фона на пониженото търсене и бавното излизане от блокадите срещу коронавируса.

В сряда се очакват данните от проучването на корпоративните настроения на Централната банка на Япония за второто тримесечие. Според анализаторите данните от т.нар. проучване „Танкан“ ще покажат, че големите производители са изразили най-високо ниво на песимизъм  от 2009 г. насам, отразявайки влиянието на пандемията.

В Европа освен за търговията на дребно в Германия в сряда ще излязат данните за индекса на мениджърите на поръчките PMI в секторите на промишлеността в Испания, Италия, Франция, Германия и еврозоната през юни.

Индексът на мениджърите по поръчките в САЩ, изчисляван от Института за управление на доставките вероятно ще  покаже, че заводската активност се е повишила през юни. Дори значително подобрение обаче няма да бъде достатъчно, за да се твърди, че индустрията се е възстановила от  загубите от предишни месеци.

В четвъртък се очаква нивото на безработица в еврозоната от май да остане доста под нейния еквивалент в САЩ, което е отражение на правителствените програми за запазване на работните места, дори ако предприятията са затворени или работят с частичен капацитет.

От своя страна американските работодатели вероятно са добавили милиони работни места през юни, когато различните щати облекчиха блокадите. Но дори и при големи числа, новите работни места вероятно ще останат много по-малко отколкото преди пандемията, равнището на безработицата ще остане исторически повишено и възстановяването на показателите може да бъде застрашено от повишаване на процента на заразяване.

В петък отново се връщаме в Европа за нова порция от данни за индекса на мениджърите по поръчките PMI в сектора на услугите през юни в Испания, Италия, Франция, Германия и общо за еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още