IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптомания 2017 - добре рекламирана възможност за бързи печалби

Криптовалутите не са въпрос на вяра в технологии или отрицание на банките, коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг"

08:40 | 15.12.17 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пазарната оценка на биткойн надмина 250 млрд. долара и само 18 компании имат повече стойност като публични дружества, отколкото е най-голямата криптовалута. Когато добавим и останалите койни с обща стойност почти 500 млрд. долара, размерът на този пазар отстъпва вече само на 6 публични компании. С тези темпове на растеж е въпрос на броени седмици, за да говорим за един трилион долара, коментира в свой анализ главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев.

Биткойн като пари

Поддръжката на биткойн стои върху разочарованието от политиката на печатане на пари на централните банки и най-вече от скъпите банкови услуги. Преди десетилетие имаше друг инструмент, който беше издигнат в култ по същите причини – златото. Давам за сравнение ценните метали, не защото те са отрицание на книжните пари, а защото вече не отговарят на определенията за пари. Златото не е разменна монета поради много причини. Криптовалутите, от своя страна, са много по-близо до книжните пари, отколкото е златото.

Това са основните функции на парите и ето доколко криптовалутите могат да ги изпълняват:

Като средство за размяна – биткойн вече е средство за размяна, но почти никой не го използва в това му качество, защото не отговаря на другите функции на парите. Наличието на десетки криптовалути само ще усложни приемането им за разплащане.

За измерване на стойността – криптовалутите трябва да са стабилни като цена, за да може да се използват за размяна и всеки в икономиката да има представа колко струва една стока или услуги. Ако това се случи обаче те няма да са интересни за спекулантите. Тези, които са сложили пари в тях, без да получават някакъв паричен поток насреща, ще започнат да ги продават.

За съхранение на покупателна способност – криптовалутите растат с уникални темпове през последната година, но подобна динамика нагоре и надолу не устройва огромната част от населението и бизнеса. Те се нуждаят от стабилност и предвидимост на парите или спестяванията си.

При взимане на заем – отново е необходима стабилност на цената, защото в противен случай никой няма да взима заем в биткойн, който след време ще е много по-голям и непосилен за връщане.

Криптовалутите не отговарят на нито едно от условията да бъдат пари. Това не означава, че технологията няма приложение, или един ден няма да бъде използвана под някаква форма при разплащания. Търговията с тях обаче прилича на това полезна програма като Microsoft Excel да има своята отделна борсова цена, само заради това, че е широко използвана. Всъщност, акциите на Microsoft отразяват пазарния успех на софтуера.

Намесата на банките

Преди броени дни Европейската централна банка препоръча на търговските банки в еврозоната да разработят средство за ускоряване на разплащанията и за намаление на разходите за клиентите. Вероятно това ще е сериозна конкуренция на криптовалутите, най-малкото защото няма да се изисква огромна консумация на електричество. В такъв случай биткойн рискува да бъде изместен като средство за разплащане, дори и цената му да е стабилна. Възможно е един ден търговските банки да използват криптодолари и криптоевро, които централните банки ще контролират, а правителствата чрез силовите си структури ще поддържат стабилни, за да не създадат предпоставки за финансови и икономически сътресения.

И биткойн като бизнес

Криптовалутите се оценяват на 500 млрд. долара. Дневният оборот на борсите по света с тях се движи между 20 и 40 млрд. долара, като расте дори още по-бързо. При комисиони между 2% и 4% се натрупват поне един милиард разход за търгуващите с тях на ден. И не е учудващо, че мрежата е пълна с реклами за криптовалути, защото не малка част от тези комисиони се превръщат в маркетингови разходи. Това ще увлича още повече капитали към тях, а цените им ще се надуват.

Приходите от такси за обслужващите биткойн мрежата също растат с трицифрен процент. Те са били в размер на 73,4 млн. долара през ноември, или 155% растеж, при среден разход за една трансакция от 8,22 долара. Големите печалби идват от новите биткойни и те успяват да компенсират ръста на разходите. Разходите за енергия на една трансакция са били 12,80 долара (при 5 цента на киловатчас). Биткойн мрежата консумира електрическа енергия колкото Дания, а етериум в това отношение се доближава до скромното потребление на Замбия или Литва. Платежната система на Visa използва 60 пъти по-малко електричество от биткойн за 150 милиона трансакции среднодневно през миналата година, докато с криптовалутата са направени едва 8,9 милиона трансакции през целия ноември 2017 г. 

Биткойн като акция

Не мога да не призная, че няма такъв инструмент като биткойн, който да е създал толкова стойност за толкова кратко време. Криптовалутите струват колкото компанията на Уорън Бъфет, която има 18 млрд. долара печалба и активи на стойност 681 млрд. долара. Но те са актив с много съмнителна стойност, а често някои от тях нямат никаква или са използвани за финансови измами. Данъчната администрация на САЩ, например, таксува печалбите от биткойн като печалби от търговия със суровини. Успехът на биткойн не е провал на Wall Street или на централните банки. Той е комбинация от маркетинг, алчност и перспективни технологии. Той не е противоположност на света на банкерите, които преживяха финансовата криза за сметка на всички останали. В това отношение дори е по-лош инструмент, когато се сравнява с установените правила на Wall Street (и борсите навсякъде по света), с регулациите, контрола и добрите практики. Доказателство са много по-ниските комисиони за търговия с финансови инструменти или провалът на повечето от новите първоначални монетни предлагания (ICO).

Биткойн като балон

Огромната част от финансистите по света са скептично настроени към криптовалутите и причините за това са изложени тук. Банкерите с удоволствие ще приложат блокчейн технологията, стига тя да води до намаление на разходите. Това обаче няма да донесе приходи за притежателите на биткойн. Спекулативната същност на ръста на криптовалутите се игнорира от инвестиралите в нея, които най-често нямат опит с финансови балони и са увлечени от криптоманията. Резкият спад на търговията с фючърси е доказателство, че банкерите не искат да участват в криптобалона. Това не означава, че той няма пространство за развитие. Цените могат да се качат още много при тази еуфория. Но всеки купил днес трябва да знае, че някой срещу него е продал и е взел парите му. Новите биткойни за един месец са на стойност милиард долара, което е по-малко от 10% от търговия с тях за ден. Криптовалутите са начин за прехвърляне на стойност и колкото по-късно човек се включи, толкова по-голям риск носи. Те не са въпрос на вяра в технологии или отрицание на банките, а добре рекламирана възможност за бързи печалби. Много големи и много бързи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
ss42
преди 6 години
Ако няма балони нама и развитие. По твоята логика хората все още трябва да си разменят продукти за продукти вместо злато например, защото е лесно за крадене и трудно за добиване пък и за нищо не става даже и за ядене :) Цената на биткойна няма да е по ниска от 25000$ до края на 2018 но това ми е писинистичната и реалистичната прогноза за оптимистичната няма да споделям и да се спука точно биткойн не вярвам за другите 1500 кенефкойни те да ще изчезнат но преди тива ще бъдат заменени за биткойн :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
doc
преди 6 години
pich,prestani da govorish izmishliotini i gluposti...vidiahme te kolko razbirash ot pazari...na 10-ti bitcoin triabvashe da umre,toi vze che skochi 5000$...mai tribva da pochetesh poveche po temata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 6 години
Забава........секи, който верва в нещо, требва да се жертва и да отиде докрай. кат човек с изпаднало чене по компутрите, писал програми на фортран и паскал, купил си 386 със заеми, че и затънал докрайнос за 486! малей, това 3.11 беше направо ритник у рая. А 95! МАЙКО С 95 НАПРАВО МЕ ИЗНАСИЛИХА ОТ КЕФ! Това доткомбалона, това ХР...........................пълно познаниес за понцисхемите и пирамидите зарад ентусиазъма и младоста. Та, въведениес беше само за да ви кажем, че според мене ВИТКОЙН НЕ СТРУВА НИЩО. ШЕ Е ПЪРВАТА ПИРАМИДА У СВЕТЪ, КОЯТО ШЕ ИЗГОРИ ФАРАОНИ И ПРИДВОРНИ. И не че нема бълъци, НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ! Просто, повтаря схеми ползвани едва преди 3-4 години и то у глабален мъщаб. Бълъците искат да се закачът, *** немат с кво. Фараоните тръбът, обаче нема кеш, нема нови вливаниа, скоро играта ше ги свърши. Забавас: ТЕЛЕФОНА И МИЙЛА МИ НАПРАВО ПУШИ! Англичани, говорещи с афро-индийско-язиацко-арабски акцент ме агитират дооста често. *** вложо у койни, та вложе. Викам им "мавафакъ" и пак не се отказват. КУПУВЕЙ КОЙНИ БЕ! КАТ ВЕРВАШ - ЕКШЪН, СТИГА АГИТАЦИЕС.ЗА МЕН: пукатки, червено вино, порно.......и релакс. Шоуто е от най-гоуемите на нашето време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
doc
преди 6 години
greshkata e moia,dumata kriptovaluit ot prednia mi komentar da se chete bitcoin...shto se otnasia do ethereum,na nego ne bih zalojil i 1lev.parvo,che niama limit na tokenite ,koito mogat da se sazdadat i vtoro e prekaleno centraliziran,glavniat boss na developerite e vitalik,sazdatelia i......no pak i samata ideia na ethereum kakto sam vijdash e sistema za smart contracts a ne digital money i izglejda ICO-tata imat badeshte poneje se okazvat dosta evtini i barzi za sazdavane i nishto chudno za v badeshte da izmestiat IPO-tata...no tazi godina vliazoha miliardi spekulativen kapital v tiah i opredelno baia narod shte propishti...taka ili inache ako v badeshte izkristalizira neshto hubavo ot tova,to moje da se implementira v bitcoin,pod formata na sidechain
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
крас
преди 6 години
НЕ СПОРЯ. ЩЕ ТИ ПОКАЖА ЧАСТ ОТ СТРАНИЦАТА НА ЕДНА ОТ КРИПТОВАЛУТИТЕ:"Основната цел на Ether Tokens обаче не е да действа като форма на пари, а да работи с интелигентни договори...... възможно е някои неща все още да се объркат, като например лошо написани интелигентни договори......Подобно на акциите или имуществото, стойността се определя от покупката и продажбата на свободния пазар....Цената на Ethereum се променя в реално време въз основа на броя на хората, които искат да я купят или продадат в даден момент......В зависимост от търсенето за закупуване или продажба на Ethereum, цената може да варира от ден на ден"НЕ ТИ ЛИ ПРИЛИЧА НА ОНАЗИ ПЕСЕН - курс купува курс продава курс патки пасе. МОГА САМО ДА ТИ КАЖА - Добре дошъл в бинго залата. Залаганията са започнали. КЪСМЕТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
doc
преди 6 години
kriptovalutite sa nai-goliamata raboteshta i sigurna decentralizirana sistema v sveta...kopachite sa tezi koito osiguriavat sigurnostta na mrejata i imat ikinomicheska izgoda ot tova,poluchavat novootkritite bitcoin-i i taksite ot tranzakcii...bankite shte sa edni ot potarpevshite ot uspeha na bitcoin...vsichki posrednici v sveta veche imat seriozna konkurencia i ako ne se prisposobiat navreme kam novata tehnologia shte stanat nenujni...estestveno che tova e perfektnia instrument za vsichki spekulanti...parvo tova e edinstvenia pazar,koito nikoga ne spi i raboti bezotkazno 24chasa v denonoshtieto 365 dena v godinata i vtoro e mnogo volatilen zashtoto e otnositelno malak v momenta...no s narastvane na kapitalizaciata i volatilnostta shte namalee
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
doc
преди 6 години
analizatorat ot elana se opitva da izkara bitcoin ponzi shema,kakvato toi ne e...analizat mu zaslujava slab 2...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
V.At.
преди 6 години
Някакъв нелеп спомен от отминало време"Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката"И един стар виц за доверието:Трябва да си имаме доверие, че ако нямаме ще почнем да се следим. А почнем ли да се следим няма начин да не се хванем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
крас
преди 6 години
КРИПТОВАЛУТИТЕ са хазарт на група сноби целта на които е да вкарат в КАЗИНОТО възможно най много играчи.НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО СЕ НАРИЧА ВАЛУТА НЕЩО КОЕТО СИ Е ЧИСТА ВИРТУАЛНА СТОКА, при която търсенето и предлагането са спекулативни и се контролират от обвързани помежду им играчи /КОПАЧИ/.Щом има СТОКА /каквато са криптовалутите/ има и пари има и БАНКИ.Печеливши от играта в това КАЗИНО са БАНКИТЕ от които се изваждат ПРИВЛЕЧЕНИ СРЕДСТВА отразявани в балансите им със знанк МИНУС.ОСНОВНИЯ ДВИЖЕЩ ЕЛЕМЕНТ В ТАЗИ СХЕМА Е АЛЧНОСТТА И ОБРЕНИЯТ ЗА ПОВЕЧЕЧЕТО УЧАСТНИЦИ опит за бърза печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още