IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът подчертава неизползвания потенциал на еврото

Втората валута в света може да донесе повече ползи на членовете на еврозоната, ако привилегиите й са споделени

15:16 | 14.06.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За лидерите от еврозоната кризата с Covid-19 даде нов тласък на аргумента, че единната валута заслужава по-голяма международна роля, пише за Financial Times Фабио Панета, член на борда на ЕЦБ. 

Регулаторите гледат на САЩ като еталон. Глобалният статут на долара направи по-лесно за Америка да се справи с икономическия шок, причинен от вируса. САЩ се възползваха от това, което беше наречено „изключителната привилегия” на долара. Тази полза се изразява в сеньоража - печалбите, получени от издаването на валута над разходите за производството - и способността да се използват капиталовите пазари за финансиране на голямо увеличение на разходите при ниска цена въпреки значителното натрупване на държавен дълг.

Доминиращата роля на долара в глобалната търговия помогна да се предпази икономиката на САЩ от повишение на валутния курс, което обикновено носи статутът на валутата като сигурно убежище. А американските компании се радват на стабилността, която идва от възможността да извършват международни транзакции в собствената си валута.

Като втора валута в света, еврото би трябвало да осигурява предимства, сравними с тези на долара. Данните на Европейската централна банка показват, че степента на използване на еврото в международен план е 19 на сто. Това е много по-ниско от долара, при който този дял е около 50%.

Глобалният потенциал на еврото обаче не е достигнат напълно, а ползите от единната валута са разпределени неравномерно между членовете на еврозоната.

През последното десетилетие международната употреба на валутата е в застой и не всички страни от еврозоната се възползваха от „привилегията“ на по-ниските разходи по заеми на световните капиталови пазари, особено във времена на повишено избягване на риска.

Защо? Основните съставки за постигане на статут на международна валута са широките и дълбоки финансови пазари; твърдо вкоренените очаквания за ценова стабилност и икономическа устойчивост; силната фискална позиция; и готовността да се гарантира ликвидността в моменти на стрес. Еврозоната обаче се характеризира с пазарно сегментиране и ограничено предлагане на сигурни активи.

В резултат на това, когато настъпят шокове, тяхното въздействие се усеща асиметрично. Ползите от международната роля на еврото са концентрирани към няколкото държави, които издават това, което инвеститорите смятат за безопасни активи. Това изостря уязвимостите, причинени от липсата на фискална интеграция в еврозоната и намалява глобалната репутация на единната валута.

По този начин подобни кризи служат като лакмус за състоянието на глобалната валута: валутите, които не осигуряват сигурност и ликвидност, западат.

Международната роля на еврото ще нарасне само ако успеем да споделим по-добре привилегията му. Необходими са два регулаторни отговора.

Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Е, подсъзнателно виждам каква е мерната ти единица - шише кока кола. Сигурно добре си я запомнил от соца и разликата между колата и алтая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Още по добре.Кока Колата е вредно за здравето капиталистическо питие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
докат едно шише кока кола не стане 5 еврака , налЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Печатницата работи на макс. Покрай вируса и екосделката ще се изстрелят няколко трилиона. След това се очаква нови държави да влезнат в еврозоната. И там ще се изстрелят няколко трилиона. Еврото се търси по света. Всичко върви по план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
За да се изравни ролята на еврото с тази на долара, ЕЦБ има още много да печата. Не го казвам като шега, такава е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Да живее Covid-19 ! "ЕС с договор да закупи 300 млн. дози ваксина срещу коронавирус . В петък Европейската комисия защити идеята страните от ЕС да се присъединят, за да гарантират привилегирован достъп до бъдеща ваксина, настоявайки усилено за създаването на предварителни договори за покупка.Тъй като лабораториите се опитват да намерят ваксина в рекордно кратко време 12 до 18 месеца, вместо няколко години в нормален случай тези авансови плащания им позволяват да инвестират в производство, въпреки че клиничните изпитания върху хора все още не са приключили.Този ангажимент би дал правото на държавите-членки да купуват дози на определена цена, след като ваксината е налична, в замяна на риска, поет с инвестициите ."Далавера един път !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още