IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика върви към забавяне за седми пореден месец

Икономическата активност продължава да се забавя, като несигурността за бъдещето на световната търговия и неубедителното доверие все още са основна пречка

11:35 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската икономика се забавя за седми пореден месец през декември на фона на продължаващата търговска война със САЩ, пониженото вътрешно търсене и забавянето на ръста на цените на производителите.

Това показва измерителят на Bloomberg Bloomberg Economics, който обобщава най-ранните индикатори за бизнес активността и пазарните настроения в страната. Според данните стимулите на държавата и временното примирие в конфликта с Вашингтон тепърва трябва да окажат ефект върху ръста.

Икономическата активност в Китай продължава да се забавя, като несигурността за бъдещето на световната търговия и неубедителното доверие все още са основна пречка, посочва икономистът на Bloomberg Economics Дейвид Цю.

Според него последните движения на стоковите пазари може също допълнително да влошат представянето на производствения сектор, като експертите ще следят отблизо мерките на правителството за стабилизиране на икономиката, особено в началото на 2019 г.

Първите официални икономически данни за декември – индексът на мениджърите по поръчките PMI за промишления и непромишлен сектор, ще бъдат публикувани в понеделник.

Очаква се PMI индексът за промишлеността да остане стабилен на ниво от 50 пункта – разделителната линия между ръста и свиването. Преди ноември последният път, в който измерителят бе на това ниво, бе в средата на 2016 г.

Китайските промишлени компании вече се намират под напрежение като производството им нараства с най-бавния темп от десетилетие през ноември. В същото време ръстът на производствените цени се свива. Ако настоящият кръг от търговски преговори между САЩ и Китай се провали, то високите американски мита още повече ще влошат прогнозите за представянето на сектора.

В същото време извън търговското примирие китайските компании нямат много други поводи за радост.

„Търсенето на (стоки за – бел. ред.) износ отслабна, а местното търсене остава мудно за малките и средни предприятия през декември“, посочва Шен Лан, икономист на Standard Chartered.

Данните от основните китайски търговски партньори потвърждават думите на Шен за отслабващото външно търсене. Равнопретеглената средна стойност на предварителните резултати за PMI индекса на страни, сред които САЩ, ЕС и Япония, отслабват за осми пореден месец през декември. Макар и все още да говори за разширяване, стойността е най-ниската от две години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още