IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще движи пазарите през тази седмица?

Ще очакваме интересни данни от Китай, еврозоната, но също така ще следим търговската война и движението на турската лира

08:50 | 13.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Докъде ще стигнат Вашингтон и Пекин в търговското си противопоставяне? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Докъде ще стигнат Вашингтон и Пекин в търговското си противопоставяне? Снимка: Ройтерс

Фокусът на Китай върху намаляването на дълга на страната напоследък не е толкова силен, тъй като неговите лидери прекарват повече време, опитвайки се да изолират икономиката си от търговската война със САЩ. Тази седмица ще разкрие до каква степен политика се е насочила към стимулирането на растежа, възобновявайки аргументите за рисковете от прекалено голям ливъридж.

Китайските усилия за намаляване на задлъжнялостта работят по два канала. Първо, повишаване на разходите по заеми на паричния пазар, за да се задушат средствата за банките в сянка. Второ, затягане на правилата за наказване на кредиторите, които разчитат твърде много на нестабилното краткосрочно финансиране или са предоставили прекалено много заеми на зомби-фирми.

В последно време и двата вида контрол бяха леко отпуснати. Лихвените проценти по кредитирането на паричния пазар паднаха рязко, като седемдневната репо-лихва през август беше 2,4%. Това е спад спрямо нивото от 2,9% през април и само частично по-високо ниво, отколкото когато кампанията за намаляването на задлъжнялостта започна през май 2016 г. Регулациите за пруденциалните правила не се прилагат с прецизността, която някога бе налична

През тази седмица данните от Китай ще дадат насоки за въздействието на политиците. Във вторник властите в Пекин ще предоставят основните индикатори за активността през юли. Консенсусната прогноза е индустриалната продукция да достигне до годишен ръст от 6,3% спрямо 6% през юни – благодарение на по-силен износ. Сряда е последният възможен ден за оповестяването на данните за кредитите за юли. Ако имаме предвид сезонните изкривявания, които обикновено предполагат слаб месец, въпросът е дали нивото на кредити се насочва към ускоряващ се растеж.

В допълнение, фокусът на пазарите ще бъде насочен отново към следващите възможни стъпки в търговския спор между САЩ и Китай.

Страховете за търговската война между САЩ и китайското правителство се разширяват от месеци насам, докато инвеститорите се притесняват за перспективите за по-нататъшно ескалиране на напрежението между двете най-големи световни икономики, което оказва влияние върху икономическия растеж.

По отношение на макроикономическите данни ще следим и продажбите на дребно в САЩ за юли -те излизат в сряда, като трябва да дадат по-ясни знаци за силата на американския потребител в началото на втората половина на годината.

Също така има около 10 компании от индекса S&P 500, които ще отчетат данните си през тази седмица, докато сезонът на отчетите започва да приключва. Сред най-важните през тази седмица са търговците на дребно Home Depot, Macy's и Walmart.

 

В същото време в Европа търговците ще могат да следят чрез данните за инфлацията, заетостта и продажбите на дребно във Великобритания за допълнителни индикации за продължаващия ефект от решението за Brexit върху икономиката.

Понеделник, 13-и август:

САЩ ще представят данни за ипотечните просрочия.

Вторник, 14-и август:

Австралия ще предостави данни за бизнес доверието.

Китай ще публикува доклад за инвестициите в дълготрайни активи и промишленото производство.

Великобритания ще публикува данни за заетостта.

Еврозоната ще предостави предварителна оценка за икономическия растеж през второто тримесечие. Също от еврозоната ще имаме данни за индустриалното производство.

Институтът ZEW ще докладва за германското икономическо доверие.

Сряда, 15 август

Австралия ще публикува данни за индекса на цените на заплатите.

Великобритания трябва да предостави данни за потребителските цени.

САЩ ще предоставят данни за продажбите на дребно, както и доклади за промишленото производство, разходите за труд и производствената дейност в региона на Ню Йорк.

trader trader

Четвъртък, 16 август

Австралия ще публикува последния доклад за заетостта.

Великобритания трябва да докладва за продажбите на дребно.

В Норвегия очакваме решението на Norges Bank относно лихвените нива

В еврозоната ще бъде публикуван сезонно коригиран доклад за търговския баланс.

Канада ще публикува данни за производствените продажби.

САЩ ще издадат данни за разрешителните за строеж, за започването на нови жилища, за молбите за помощ при безработица и за производствена дейност във Филаделфия.

Петък, 17 август

От Австралия ще очакваме изявление на управителя на Reserve Bank of Australia Филип Лоу.

Еврозоната трябва да предостави ревизирани данни за инфлацията.

Канада трябва да представи последния си доклад за движението на потребителските цени.

САЩ ще приключат седмицата с предварителни данни за потребителското доверие.  

Ще чакаме и финансовите резултати на редица големи компании, сред които Home Depot, Macy’s и Walmart – най-големият в света търговец на дребно.

Сред другите големи търговци, които ще се отчетат през седмицата, са Nordstrom, JC Penney и Children's Place. Ще следим и NVIDIA, Deere и Cisco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още