IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще разбере Фед, че е успял да надвие пандемията?

Централната банка на САЩ продължава да бъде ограничена в опитите си да прогнозира какво предстои на фона на здравната и вътрешнополитическата несигурност

08:12 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Фед Джером Пауъл. <em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

След цели три месеца на фискална битка срещу причинените от коронавируса щети служителите на Федералния резерв на САЩ се обединиха около една точка: трайният напредък на икономическия фронт ще бъде продиктуван от успеха в ограничаването на разпространението на COVID-19.

Но извън това схващане всичко останало изглежда обвито в мъгла на фона на последните признаци, които намекват, че САЩ може би са преодолели най-лошото в пандемията, и доказателствата, че вирусът все още не е поставен под контрол, пише Ройтерс.

Надеждата за възстановяване беше подкрепена от положителните данни относно заетостта в САЩ през май, след като показателят отбеляза ръст от 2,5 млн. работни места – нещо, което ще бъде в основата на дебата на представителите на Фед.

Централната банка на САЩ провежда дебати относно всеки фронт на мащабната война с пандемията, както по отношение на дългосрочните ангажименти, свързани с лихвените проценти, така и за онези компании, които все още не са обхванати от стимулиращите мерки – нещо, за което управителят на Фед Джером Пауъл намекна през изминалата седмица.

Впечатляващите данни за новосъздадените работни места в САЩ за май, публикувани от министерството на труда в петък (5 юни), биха могли да успокоят малко страстите, съпътстващи всяко едно заседание на Фед от март насам.

След като намали лихвите до малко над нулата и стартира пакет от кредитни програми за подпомагане на икономиката, никой не очаква от централната банка важни политически решения на следващото заседание.  

Въпреки оптимизма относно данните за пазар на труда през май ситуацията продължава да бъде мрачна – нивото на безработица остава 13,3%, подобно на това от времето на Голямата депресия.

Остава неясно и до каква степен е овладяна здравната криза, която в САЩ отне живота на над 110 хил. души.

Междувременно облекчаването на ограниченията за бизнеса и социалните събития доведе до опасения относно възможна втора вълна на инфекции. Подобни страхове бяха засилени в края на миналия месец, докато американците се стичаха по плажовете и езерата, за да отпразнуват Деня в памет на загиналите във войните.

Ожесточените протести заради смъртта на Джордж Флойд, които разтърсиха САЩ, добавиха още по-голяма несигурност в големите градове, включително в такива, при които на пръв поглед вирусът беше овладян.

На фона на тези събития управителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че рискът от втора голяма вълна на зараза остава нисък заради очакваната бърза реакция от страна на здравните власти.

Гуверньорът на Фед Атланта Рафаел Бостик посочи, че допуска избухването на втора вълна, която би имала значими последици за икономическото възстановяване на САЩ.

Фед не се опита да създаде своя централна система за мониторинг или интерпретиране на здравните данни, но използва публично достъпната информация, консултации с външни експерти и огромно количество информация, за да предвиди какво може да последва.

"Ние не сме експерти по епидемиология, разпространение на пандемии или нещо подобно", подчерта Пауъл в в края на май. „Разговаряме с експерти и основният отговор, който ни дават, е, че нещата са много несигурни“, изтъкна тогава управителят на Фед.

Темпът на премахване на ограниченията не зависи от Фед, като банкерите твърдят, че силата на възстановяването ще зависи от това дали хората отново ще се почувстват в безопасност в магазините и офисите.

Втора вълна от инфекции може да разруши този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още