IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Ердоган продължава да подклажда турската инфлация?

Заради изборите догодина държавният глава иска да натрупа точки с ускоряваща се икономика, а за целта са нужни по-ниски лихви

08:53 | 12.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Турската валута е в състояние на свободно падане. Един долар вече струва около 17 лири. От началото на годината валутата е загубила почти една четвърт от стойността си. А обезценяването за миналата година е повече от 40%. Причината за сегашното понижение: президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че централната банка ще намали лихвените проценти още повече.

Това е забележително, защото Ердоган не е президент на централната банка, а на страната. И формално централната банка е независима. Но Ердоган направи така, че централната банка да се съобразява с него, като уволни трима ръководители подред и най-накрая намери в лицето на Сахап Кавчиоглу управител, който изпълнява желанията на държавния глава.

А именно - президентът иска ниски лихвени проценти. В условията на хиперинфлация обаче това не е непременно добра идея. Според икономическата доктрина ниските лихвени проценти гарантират, че инфлацията ще продължи да набира скорост. Понастоящем инфлацията в Турция е над 70% - най-високата от 1998 г. насам, припомня германският N-TV. 

Освен това ниските лихвени проценти допринасят за обезценяването на националната валута. Това прави инвестициите в Турция по-малко привлекателни, отколкото в други страни, където лихвените проценти са по-високи. Освен това инвеститорите трябва да имат предвид, че парите им, вложени там, бързо ще загубят стойността си. Омагьосан кръг: инфлацията допринася за изтичането на пари към валутни зони с по-стабилни валути и по-високи лихвени проценти. Това допринася лирата да бъде подложена на допълнителен натиск и по този начин инфлацията да набере скорост.

Задават се избори

Но Ердоган продължава да иска ниски лихвени проценти на всяка цена. Самопровъзгласилият се за враг на лихвените проценти ги нарича „майката на всички злини" и безпощадно твърди, че високите лихвени проценти водят до висока инфлация, а ниските - до ниска инфлация. Понастоящем основният лихвен процент в Турция е 14%. През март миналата година той бе 19%.

Причината за неортодоксалната позиция на Ердоган е, че по-високите лихвени проценти водят до по-бавен растеж на икономиката. А Ердоган иска да избегне това на всяка цена. Президентските избори в Турция са насрочени за юни следващата година и той иска да натрупа точки със силен икономически растеж. Всъщност турската икономика започна годината със силен растеж. През първите три месеца на годината тя нарасна със 7,3%. 

Ердоган залага на това, че високата инфлация скоро ще намалее и че сегашните последици са само временни съпътстващи щети. Но това може да се обърка. Непрекъснатото обезценяване на лирата и високата инфлация могат да се отразят на цялата икономика. Турците могат да си позволят все по-малко и по-малко неща. Жизненоважните вносни стоки като енергоизточници и суровини стават още по-скъпи поради обезценяването на валутата.

„Очакваме икономическият растеж в Турция да остане слаб до края на тази година", казват от анализаторската компания Capital Economics. „Влиянието на войната в Украйна и по-нататъшното отслабване на лирата означават, че до края на годината инфлацията вероятно ще бъде около 70-80%“.

Цените на храните – почти двойни

Освен това инфлацията в Турция може да е дори по-висока от официално обявената. През февруари Ердоган уволни ръководителя на националния статистически орган и го обвини, че преувеличава мащабите на кризата в Турция. От началото на мандата на новия управител органът вече не публикува средни цени за отделни артикули, а само за продуктови групи. Това кара икономистите и опозиционните политици да бъдат подозрителни.

Но дори и официалните цифри са впечатляващи. Цените в транспортния сектор, който включва например бензина, са повече от два пъти по-високи през май в сравнение с година по-рано. Храната също струва почти два пъти повече, отколкото през май 2021 г.

Междувременно правителството твърди, че инфлацията ще отслабне заради новата му икономическа програма и че ще достигне своя връх през юни. Ключов елемент на плана: За да се стимулира износът, лихвените проценти трябва да се понижат още повече. Това е в съответствие с икономическите идеи на Ердоган и предполага, че цените в Турция ще продължат да се повишават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още