IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалната борба с коронавируса продължава и тази седмица

След втория пореден извънреден ход на Фед и новите инициативи на Японската централна банка още три центални банки ще заседават в следващите дни

10:52 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Започва поредната седмица, в която борбата с пандемията от коронавирус продължава. Доста икономики в световен мащаб затвориха всичко, което се счита за несъществено, за да се опитат да спрат разпространението на заразата. Броят на полетите е намален до минимум, а търговците на дребно като Apple Inc. и Nike, затварят магазините си.

Губернаторът на Калифорния помоли хората над 65-годишна възраст да се изолират в домовете си, ирландският премиер призова гражданите да не заменят излизането по заведения с домашни партита, а президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че няма нужда от презапасяване с хранителни стоки. Безпрецедентните ходове се случват на фона на мрачната новина, че Европа в момента е епицентърът на заразата. Лъч на надежда обаче идва от Южна Корея, където потвърдените случаи на заразени през полетното денонощие са 74. Така за втори ден поред броят им е под 100, информира Bloomberg.

Федералният резерв предприе още извънредни действие в неделя, като намали основната си лихва с 1% и обещава да увеличи покупките си на облигации с поне 700 милиарда долара. Управителят на Фед Джером Пауъл каза, че ръстът през второто тримесечие вероятно ще бъде слаб и е трудно да се прогнозира колко дълго ще продължи влиянието на вируса.

От своя страна Централната банка на Япония също засили стимулите си, удвоявайки целта си за нетните покупки на борсово търгувани фондове, въпреки че не намали основния си лихвен процент.

На този фон продължава и войната с цените на петрола. Държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco намали планираните разходи за тази година. Петролният гигант заяви в неделя, че разходите му ще бъдат между 25 и 30 милиарда долара през 2020 г. Акциите на Aramco поевтиняха с 1% в неделя, след като компанията отчете спад от 15% в годишната си оперативна печалба.

В понеделник има две големи събития, които могат да помогнат за очертаване на напредък в борбата с вируса. Членовете на Еврогрупата ще проведат спешен конферентен разговор, а министрите на финансите на страните от еврозоната ще се срещнат в Брюксел, за да възпрепятстват превръщането на краткосрочния удар в дългосрочен спад. Все пак според някои икономисти първата рецесия в Европа от 2013 г. изглежда е почти неизбежна.

Тази седмица няма да е силно наситена с икономически данни. Рано в понеделник бяха публикувани данните за индустриалното производство на Китай през февруари. Показателят е отчел първия си спад от 1990 година насам. На годишна база индустриалното производство на втората по големина икономика в света се е свило с 13,5%.

Във вторник ще бъдат оповестени данните за същия показател в Япония, но за януари. Икономистите очакват индустриалното производство в страната да е отчело ръст от 0,8%. Отново във вторник ще излязат и данните за икономическите настроения в евроозната и Германия от проучването на изследователски институт ZEW, както и показанията за търговията на дребно в САЩ през февруари.

В сряда ще разберем какво е било нивото на инфлация в ЕС и евроозната през февруари. Очаква се и решение на бразилската централна банка за лихвите.

А четвъртък и петък ще бъдат посветени на три заседания на централни банки. Ръководството на Турската централна банка ще се срещне на 19-и март, както и това на Швейцарската централна банка, а на 20-и март своите заседания ще проведат бордовете на Руската централна банка и Китайската народна банка.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още