IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на мениджърите по поръчките PMI – основният герой през тази седмица

Още в понеделник ще бъдат публикувани данните за нивото на показателя през февруари в едни от най-влиятелните икономики в световен мащаб

11:11 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Започва поредна седмица, в която инвеститорите ще следят за развитието на световната икономика след началото на новата година и особено след широко изразените притеснения за негативното влияние на коронавируса. Още в понеделник ще бъдат оповестени данни за индексите на мениджърите по поръчките PMI в сектора на промишлеността в редица от най-големите икономики в световен мащаб. Според анализаторите тези данни ще са добър показател за състоянието на световните вериги за доставки.

Първо бяха публикувани показанията за индекса на мениджърите по поръчките PMI в сектора на промишлеността в Китай през февруари. Промишленият PMI на страната е спаднал до ниво от 40,3 пункта, което е най-ниското от началото на 2004 г. насам. Данните за фабричните настроения показват как вирусът влияе в региона, прекъсва веригите на доставки и потиска търсенето. Ограниченията на пътуванията засегнаха цялата страна, училищата и предприятията прекратиха своята дейност, докато Пекин обмисля начини за стимулиране на икономиката.

Днес ще бъдат оповестени данните на показателя и за САЩ, еврозоната, Италия, Франция и Германия. Най-голямата европейска икономика изпита много големи трудности през миналата година и сега сякаш бавно и плахо върви по пътя на възстановяването. От друга страна обаче много икономисти изразяват притеснения, че икономическите проблеми, причинени от коронавирусната епидемия, могат да се окажат пагубни за германската икономика. И така финансовият министър на Германия Олаф Шолц ще говори с френския си колега Брюно Льо Мер за възможни финансови инжекции срещу коронавируса. Шолц, който принципно защитава т. нар. „черна нула“ (балансиран бюджет, б. ред.), вече не изключва възможността за програма за икономически стимули.

Великобритания е следващата държава, която ще предостави информация за промишлената си активност. Страната напусна Европейския съюз в края на януари и оттогава се опитва да демонстрира автономността си на международната сцена. Правителството на Борис Джонсън си зададе срок за постигане на търговско споразумени с ЕС до края на тази година, а през миналата седмица двете страни гласуваха мандати за преговори и изложиха „червените си линии“.

Вниманието на инвеститорите ще продължи да бъде насочено към Великобритания и във вторник, тъй като там ще бъдат оповестени данните за индекса на мениджърите по поръчките PMI в сектора на строителството. В Европа ще бъде публикувана информация за нивото на инфлацията през февруари.

От друга страна, очакваме и решението на Централната банка на Австралия относно основния институционален лихвен процент, който в момента възлиза на 0,75%. На следващият ден пък ще излязат данните за брутния вътрешен продукт на страната през четвъртото тримесечие на миналата година.

В сряда друга централна банка също ще обяви решението си за лихвения процент, а именно тази на Канада. Канадската икономика се е разраснала едва-едва през последните три месеца на 2019 г. поради спада в износа и бизнес инвестициите, което кара някои икономисти да очакват централната банка да намали лихвените проценти, особено предвид последните прекъсвания в световните вериги на доставки, произтичащи от коронавирусната епидемия. В същия ден ще се проведе и заседание на борда на Полската централна банка. В Европа също така ще бъдат оповестени още данни за индексът на мениджърите по поръчките PMI, но този път в сектора на услугите, както и общия индекс. Информацията ще бъде за Италия, Франция, Германия, еврозоната и Великобритания.

В четвъртък започва двудневната среща на държавите от Организацията на страните износители на петрол и техните съюзници от групата ОПЕК+ във Виена. На 5-и и 6-и март най-големите производители на суровината ще обсъдят евентуални съкращения на добива си с цел да противодействат на негативното влияние от коронавируса.

В петък от Министерството на труда в САЩ ще публикуват доклад за разкритите нови работни места през февруари, който е ключов показател за стабилността на пазара на труда в страната. Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозират, че икономиката е добавила 175 000 работни места през месеца, а равнището на безработица се е върнало до най-ниското си ниво за последните 50 години от 3,5%, което показва, че пазарът на труда остава силен.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още